Εκλογές στη Γαλλία: Φαβορί Μακρόν και Λεπέν

Εκλογές στη Γαλλία: Φαβορί Μακρόν και Λεπέν

Τα εκλογικά κέντρα έχουν στηθεί σε δήμους και σε σχολεία της Γαλλίας για τον πρώτο γύρος των προεδρικών εκλογών. Τα γαλλικά ταχυδρομεία βεβαιώνουν ότι έχουν στείλει τα φυλλάδια με τα προγράμματα των 13 υποψηφίων στους 48,7 εκατομμύρια Γάλλους ψηφοφόρους.

Ο απερχόμενος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θεωρείται ο πιο δυνατός υποψήφιος, καθώς οι δημοσκοπήσεις τον αναδεικνύουν και πάλι πρόεδρο, αν και η ψαλίδα, όσο πλησιάζει η ώρα της κάλπης, όλο και μειώνεται σε σχέση με την ηγέτιδα της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν.

Ο υποψήφιος για την επανεκλογή του Εμανουέλ Μακρόν εμφανίζεται να προηγείται με ποσοστά άνω του 26%, ενώ η αντίπαλός του, Μαρίν Λεπέν εμφανίζεται να κινείται περί το 23%.

Ωστόσο τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται ένα ρεύμα υπέρ της υποψήφιας του Εθνικού Μετώπου με αποτέλεσμα η διαφορά μεταξύ των δύο που πριν από λίγες εβδομάδες ήταν πάνω από 10% υπέρ του Μακρόν, να έχει κλείσει σημαντικά. Ουσιαστικό ρόλο αναμένεται να διαδραματίσει πάντως το ποσοστό της αποχής, ενδεχόμενη αύξηση της οποίας μπορεί να αποβεί εις βάρος τόσο της Λεπέν όσο και του Μελανσόν.

Πολιτικοί αναλυτές καταλογίζουν στον Εμανουέλ Μακρόν «νωθρότητα» ως προς τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιεί την προεκλογική του εκστρατεία, ενώ η Μαρίν Λεπέν έχει οργώσει τη Γαλλία. Ο Γάλλος πρόεδρος έχει παραδεχτεί ότι λόγω της Ουκρανίας δεν ενεπλάκη πολύ ενεργά στην προεκλογική περίοδο. Ωστόσο τις τελευταίες ημέρες ανέβασε τους τόνους έναντι της Λεπέν κατηγορώντας την ότι προβάλλει ακροδεξιές και ξενοφοβικές θέσεις καθώς και για τις σχέσεις της με την Ρωσία του Πούτιν. Από την άλλη, η Μαρίν Λεπέν εμφανώς καλλιεργεί μία πιο συναινετική εικόνα, αποφεύγοντας τις ακροδεξιές κορώνες του παρελθόντος και κατηγορώντας τον Εμανουέλ Μακρόν για αποτυχία στα εσωτερικά ζητήματα.

Αυτοί είναι οι 5 βασικοί διεκδικητές της Προεδρίας
Εμανουέλ Μακρόν

Ο Εμανουέλ Μακρόν είναι 44 ετών, απόφοιτος της γαλλικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, επιθεωρητής Οικονομικών στο Δημόσιο και υπήρξε φίλα προσκείμενος στον Σοσιαλιστή πολιτικό Ζαν Πιερ Σεβενεμάν. Επί Σαρκοζί, υπήρξε εισηγητής μιας έκθεσης για την «απελευθέρωση της ανάπτυξης», ενώ στη συνέχεια άφησε το Δημόσιο και υπήρξε επενδυτικός σύμβουλος στην τράπεζα Rothschild & Co.

Το 2012 έγινε Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Σοσιαλιστή Προέδρου Φρανσουά Ολάντ και το 2014 διορίστηκε υπουργός Οικονομίας. Στη συνέχεια ίδρυσε το δικό του κίνημα, το «En Marche!» και εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας το 2017.

Προτείνει:

Αύξηση της νόμιμης ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65

Αύξηση των μισθών των εκπαιδευτικών,

Αύξηση του μπόνους αγοραστικής δύναμης έως 6.000 ευρώ

Καθιέρωση αναλογικής για τις βουλευτικές εκλογές

Αυστηρότερη πρόσβαση σε άδειες διαμονής

Μειώσεις στον φόρο κληρονομιάς

Κατασκευή νέων πυρηνικών σταθμών

Κατάργηση του τέλους άδειας οπτικοακουστικών μέσων

Μαρίν Λεπέν

Η Μαρίν Λεπέν είναι 53 ετών και έπειτα από μια σύντομη δικηγορική καριέρα εισήλθε στο νομικό τμήμα του κόμματος του πατέρα της Ζαν Μαρί Λεπέν, του Εθνικού Μετώπου. Στη συνέχεια ξεκίνησε την πολιτική της άνοδο στη σκιά του, μέχρι να αναλάβει τα ηνία του κόμματος στις αρχές του 2011.

Το 2012 ήρθε τρίτη στον πρώτο γύρο με 17,9% των ψήφων αλλά κατάφερε να προκριθεί στον δεύτερο γύρο το 2017, με 21,3% των ψήφων. Στον δεύτερο γύρο έλαβε 33,9%.

Προτείνει:

Διοργάνωση δημοψηφίσματος για τη μετανάστευση

Μείωση ΦΠΑ στα ενεργειακά προϊόντα από 20% σε 5,5%

Απαλλαγή ατόμων κάτω των 30 ετών από φόρο εισοδήματος ή εταιρικό φόρο

Επανεθνικοποίηση των αυτοκινητοδρόμων και ιδιωτικοποίηση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης

Εισαγωγή του δημοψηφίσματος πρωτοβουλίας πολιτών

Καθιέρωση αναλογικής εκπροσώπησης στις βουλευτικές εκλογές

Ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την υγεία 20 δισεκατομμυρίων ευρώ