Εκλογές ζητά ο Α. Τσίπρας

Προσφυγή στις κάλπες ζητά ο πρόεδρος του ΣΥΡΖΙΑ Αλέξης Τσίπρας ο οποίος χαρακτηρίζει «απερχόμενη» την κυβέρνηση τονίζοντας πως δεν διαθέτει την πολιτική νομιμοποίηση για να δεσμεύσει τον λαό και τον τόπο με ένα νέο Μνημόνιο και γι’ αυτό οφείλει να προσφύγει στη λαϊκή ετυμηγορία.

Σε γραπτό χαιρετισμό που έστειλε στο συνέδριο του Economist στη Θεσσαλονίκη, καθώς, όπως αναφέρει, δεν μπόρεσε να παραστεί και να μιλήσει «για λόγους ανωτέρας βίας», ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογραμμίζει: «Η κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου, που ασκεί την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως εντεταλμένος της κυρίας Μέρκελ, καλείται από τους εταίρους της να δεσμεύσει τη χώρα, σε ένα τρίτο διαδοχικό Μνημόνιο λιτότητας. Η απερχόμενη κυβέρνηση Σαμαρά όμως δεν διαθέτει την πολιτική νομιμοποίηση για να δεσμεύσει τον λαό και τον τόπο με ένα νέο Μνημόνιο, ανεξάρτητα από την ονομασία του. Οφείλει να θέσει στην κρίση του ελληνικού λαού τις επιλογές και τις δεσμεύσεις της».

Ο κ. Τσίπρας σημειώνει ότι το συνέδριο πραγματοποιείται σε μια συγκυρία καθοριστική για την Ελλάδα και την Ευρώπη, διότι η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα στρατηγικό αδιέξοδο και η επιλογή της λιτότητας καταστρέφει όχι μόνο τη Δημοκρατία και την κοινωνική συνοχή, αλλά και το ίδιο το μέλλον της Ευρώπης.

Για τις ευρωεκλογές του Μαΐου επισημαίνει ότι είναι ίσως οι πιο κρίσιμες στην ιστορία τους, καθώς θα διαμορφώσουν νέους πολιτικούς συσχετισμούς για την αντιμετώπιση της κρίσης.