Εκδήλωση διαμαρτυρίας της ΕΚΥΣΥ αύριο έξω από το Υπ. Οικονομικών

Έκτακτο συνέδριο και κινητοποίηση έξω από το Υπουργείο Οικονομικών πραγματοποιεί αύριο στις 9.15πμ η Ένωση Κυπρίων Συνταξιούχων (ΕΚΥΣΥ).

Σε δήλωσή του ενόψει του Συνεδρίου, ο Γενικός Γραμματέας της ΕΚΥΣΥ Κώστας Σκαρπάρης αναφέρει ότι «παρά τα επανειλημμένα διαβήματα προς την Κυβέρνηση για διάλογο και αναζήτηση λύσεων κοινωνικά αποδεκτών, οι Κύπριοι συνταξιούχοι βλέπουν τα εισοδήματα και το βιοτικό τους επίπεδο να μειώνονται εξαιτίας των τελευταίων αποφάσεων που έχει πάρει η Κυβέρνηση».

«Οι Κύπριοι συνταξιούχοι με επικεφαλής την ΕΚΥΣΥ ΠΕΟ δεν θα μείνουν απαθείς. Έδειξαν ότι ξέρουν να είναι υπεύθυνοι και υπομονετικοί, θα αποδείξουν ότι ξέρουν να διεκδικούν και να αγωνίζονται αν χρειαστεί» προσθέτει.

Όπως αναφέρει, αρχής γενομένης από το αυριανό Έκτακτο Συνέδριο και την εκδήλωση διαμαρτυρίας στο Υπ. Οικονομικών, «οι συνταξιούχοι στέλλουν το μήνυμα της ανάγκης σεβασμού στα γηρατειά, αλλά και της ανάγκης δυναμικής διεκδίκησης των αιτημάτων τους, ιδιαίτερα όταν η πολιτεία τους παραγνωρίζει επιδεικτικά».

Ο κ. Σκαρπάρης στη δήλωσή του κάνει λόγο για αποκλεισμό μερικών χιλιάδων χαμηλοσυνταξιούχων από το Σχέδιο Ενίσχυσης και δραστική μείωση του μηνιαίου επιδόματος για την συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων που παραμένουν στο Σχέδιο.

Παράλληλα αναφέρει ότι στην ουσία το πασχαλινό επίδομα καταργείται και ότι η πρόσβαση σε πλήρη δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη έχει κουτσουρευτεί.

Προσθέτει ότι το εισόδημα των συνταξιούχων θα επηρεαστεί αρνητικά από την πρόσφατη απόφαση για καταβολή τελών για επίσκεψη σε γιατρό, πληρωμή των φαρμάκων και τέλος για τις πρώτες βοήθειες, τη φορολόγηση της πρώτης κατοικίας χωρίς καμία εξαίρεση, την κατάργηση της δωρεάν μεταφοράς των συνταξιούχων με τα λεωφορεία από 17/6/2013 και την αύξηση του ΦΠΑ και της φορολογία στα πετρελαιοειδή.

Σε γραπτή δήλωσή του ενόψει του Συνεδρίου και της κινητοποίησης, ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης εκφράζει τη στήριξη της ΠΕΟ στους συνταξιούχους και τις κινητοποιήσεις τους, προσθέτοντας ότι «οι αποφάσεις που τους αφορούν οδηγούν σε συρρίκνωση των εισοδημάτων τους, γεγονός που για πολλούς συνταξιούχους θα σημαίνει τεράστιο πρόβλημα επιβίωσης και ανταπόκρισης σε βασικές  ανθρώπινες ανάγκες».

Όπως αναφέρει, η κυβέρνηση οφείλει πρώτον να κάνει σοβαρό και ουσιαστικό διάλογο με τους συνταξιούχους και να μην τους αγνοεί και δεύτερον, να επανεξετάσει τις αποφάσεις της υπό το πρίσμα της δικαιοσύνης και της κοινωνικής ευαισθησίας

Η κρίση και οι οικονομικές δυσκολίες που είναι υπαρκτές, δηλώνει ο κ. Κυρίτσης, είναι το ένα, όμως η δικαιοσύνη και η κοινωνική ευαισθησία για τους αδύνατους και τους ευάλωτους, δεν είναι δυνατό να αγνοούνται ή να τοποθετούνται στο περιθώριο.