Εκδήλωση διαμαρτυρίας εργαζομένων δημοσίου

Αύριο στις 10.00 το πρωί, εργαζόμενοι στο δημόσιο που απασχολούνται με σύστημα βάρδιας, θα συγκεντρωθούν έξω από τη Βουλή, για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στις αποκοπές των αποζημιώσεων βάρδιας που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του κράτους για το 2014.

Ο κ.  Γιώργος Ξερός, Γραμματέας του Κλάδου Υπαλλήλων Πολιτικής Αεροπορίας της ΠΑΣΥΔΥ, έκανε λόγο για στοχοποίηση συγκεκριμένης μερίδας υπαλλήλων, που είναι οι υπάλληλοι βάρδιας.

Όπως ανέφερε, ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει καταργήσεις επιδομάτων αλλά και αποκοπές επιδομάτων που φτάνουν το 40%.

Ο κ. Ξερός σημείωσε ότι οποιοδήποτε μέτρο εφαρμόζεται πρέπει να είναι κοινό για όλους και δεν πρέπει να γίνεται διαχωρισμός των δημοσίων υπαλλήλων. «Η κρίση είναι κοινή, να επωμιστούν όλοι το βάρος», είπε.

Αναφέρθηκε ακόμα στις μειώσεις που ήδη έγιναν στους δημόσιους υπαλλήλους, καθώς και στις επιπτώσεις που έχει η εργασία με σύστημα βάρδιας, τόσο στην οικογενειακή και κοινωνική ζωή των εργαζομένων όσο και στην υγεία τους.

«Δεχτήκαμε τις μειώσεις που έγιναν σε όλη τη δημόσια υπηρεσία, χωρίς να διαμαρτυρηθούμε και δεχτήκαμε αποκοπή 0,8% για τους ωρομίσθιους του Υπουργείου Παιδείας», ανέφερε.

Ο Γραμματέας του Κλάδου Υπαλλήλων Πολιτικής Αεροπορίας σημείωσε ότι όλες οι υπηρεσίες βάρδιας είναι ουσιώδεις υπηρεσίες και εξήγησε ότι αν οι εργαζόμενοι στην Ηλεκτρική, τις τηλεπικοινωνίες, τα αεροδρόμια, τα λιμάνια, την αστυνομία και τα νοσοκομεία δεν έχουν κίνητρο να δουλέψουν «το κράτος θα παραλύσει από μόνο του».
«Από 1η Ιανουαρίου κανείς δεν θα πηγαίνει να δουλέψει υπερωρία για να καλύψει τα κενά. Εάν αφαιρεθεί το κίνητρο να πηγαίνουμε δουλειά, δεν θα πληρώνουμε μόνο εμείς που θα μας αποκοπεί ο μισθός, αλλά και ο καθένας που θα θέλει να ταξιδέψει ή να πάει στο νοσοκομείο», ανέφερε.

«Δεν είναι αυτοσκοπός η υπερωρία. Θέλουμε να διατηρηθεί το κίνητρο των υπαλλήλων να καλύπτουν τα κενά για το δημόσιο συμφέρον», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Ξερό, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα με τον ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ Γλαύκο Χατζηπέτρου, ο τελευταίος τους ενημέρωσε ότι η ΠΑΣΥΔΥ βρίσκεται ακόμα σε διάλογο με την Κυβέρνηση και αναμένει επίσημη ενημέρωση για τις τελικές θέσεις του κράτους.

Σήμερα το πρωί συντεχνίες υπαλλήλων που εργάζονται με σύστημα βάρδιας πραγματοποίησαν σύσκεψη με στόχο το συντονισμό τους ενόψει της αυριανής εκδήλωσης διαμαρτυρίας.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι της ΠΟΑΣ, της Παγκύπριας Συντεχνίας Νοσηλευτών, του Κλάδου Γενικού Νοσηλευτικού Προσωπικού της ΠΑΣΥΔΥ, του Κλάδου Νοσηλευτικού Προσωπικού Ψυχικής Υγείας, του Κλάδου Ακτινογράφων, Φυσιοθεραπευτών και Εργοθεραπευτών, του ΣΑΚ, της ΣΥΒΑΗΚ, της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, της ΑΣΕΤ ΑΤΗΚ, της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ- Cyta, της ΣΥΠΑΛΚ, της ΣΥΑΛΚ, του Συνδέσμου Λειτουργών Αεροπορικών Κινήσεων Κύπρου, της Συντεχνίας Υπαλλήλων Πολιτικής Αεροπορίας, της Συντεχνίας Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας και της ανεξάρτητη Συντεχνίας των Ελεγκτών –ΠΑΣΕΚ.

Σύμφωνα με τον κ. Ξερό, αναμένεται απάντηση κι από άλλους κλάδους κατά πόσον θα συμμετάσχουν στην αυριανή εκδήλωση διαμαρτυρίας, στο πλαίσιο της οποίας οι εργαζόμενοι θα επιδώσουν υπόμνημα με τα αιτήματά τους στη Βουλή.

Σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Λειτουργών Αεροπορικών Κινήσεων καλεί τα μέλη του και όλους τους εργαζομένους με σύστημα βάρδιας, «να δώσουν δυναμικά το παρών τους στην εκδήλωση διαμαρτυρίας εναντίον των άδικων αποκοπών των αποζημιώσεων βάρδιας».

Προσθέτει ότι «τα επιδόματα βάρδιας δεν αποτελούν εισόδημα, αλλά αποζημίωση για το κόστος που επωμίζονται οι εργαζόμενοι προσφέροντας τις υπηρεσίες τους τα βράδια και τις αργίες».

Τα κόστη αυτά περιλαμβάνουν, όπως αναφέρει, τη στέρηση ομαλής οικογενειακής και κοινωνικής ζωής, τη μείωση του προσδόκιμου ζωής και την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής όπως και τα έξοδα περίθαλψης λόγω των νοσημάτων που αδιαμφισβήτητα επιστημονικές μελέτες καταδεικνύουν ότι θα εμφανίσει ένας υπάλληλος βάρδιας.