Εκδήλωση για τους ” Βετεράνους Πυροβολητές της Αγίας Μαρίνας”

Η A.A.K. Larnaca Napa Sea Cruises αναγνωρίζει την συμβολή και την δράση των ανδρών της Γ΄ Πυροβολαρχία της 183 ΜΠΠ, της 198 ΠΟΠ και του ουλαμού της 195 ΜΕΑ/ΑΠ, στις πολεμικές επιχειρήσεις τον Αύγουστο του 1974.

Οι ” Βετεράνοι Πυροβολητές της Αγίας Μαρίνας”, θα φιλοξενηθούν στο σκάφος μας DoReMi, για μια κρουαζιέρα τιμής στον κόλπο της Λάρνακας στις 30 Σεπτεμβρίου του 2018

Θα παραβρεθεί ο διοικητής της Γ΄ Πυροβολαρχία και ο έχων το πρόσταγμα και συγγραφέας του βιβλίου “ΗΜΑΣΤΑΝ ΚΑΠΟΤΕ ΠΥΡΟΒΟΛΗΤΕΣ”, ο τότε υπολοχαγός Νίκος Σκαρλάτος, από το Σιδηρόκαστρο Σερρών.

Η αναχώρηση θα γίνει από την αποβάθρα στην Μαρίνα Λάρνακας στις 18:00 μμ και θα έχει διάρκεια περίπου 1:30 έως 2:00 ώρες

Ιστορική Ανάδρομη

Την Τρίτη, 14 Αυγούστου και ώρα 04.45 πμ και αφού οι τουρκικές δύναμης ενισχυθήκαν σημαντικά κατά την διάρκεια της εκεχειρίας, ξεκίνησαν νέα επιθετική ενεργεία, την επιχείρηση ΑΤΤΙΛΑ 2.

Στον ανατολικό τομέα, οι εχθρικές δυνάμεις εφορμώντας από το χωριό Χαμίτ Μάντρες, διέσπασαν την αμυντική γραμμή στην Μιας Μηλιάς και κινήθηκαν ανατολικά, οπού την επομένη μέρα κατέλαβαν την πόλη της Αμμοχώστου.

Στον δυτικό τομέα, οι Τούρκοι εφάρμοσαν αρχικά τακτική αναμονής, αφού το βάρος της προσπάθειάς τους είχε εστιασθεί στην προέλαση προς την Αμμόχωστο. Το μεσημέρι της 15ης Αυγούστου, οι τουρκικές δύναμης της 28ης Μεραρχίας, ενισχυμένης από την Ταξιαρχίας Αλεξιπτωτιστών, εφορμώντας από την παράκτια πεδιάδα της Κερύνειας, αλλά και από την πεδιάδα της Μεσαορίας, κινήθηκαν δυτικά, οπού την επομένη μέρα στις 12:30, κατέλαβαν την πόλη της Μόρφου.

Η Γ΄ Πυροβολαρχία της 183 ΜΠΠ, γνωστή και σαν Πυροβολαρχίας Σκαρλάτου, με τα έξι πυροβόλα 25 λιβρών του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου, έχει ταχτεί στην περιοχή της Αγίας Μαρίνας Σκυλλούρας. Υπό τον επιχειρησιακό έλεγχο της πυροβολαρχίας και σε παρακείμενη θέση, τέθηκε και η 198 ΠΟΠ, μία πυροβολαρχία ορειβατικού πυροβολικού, των τεσσάρων πυροβόλων 75 χιλ, υπο τον έφεδρο ανθυπολοχαγό Αλεξάνδρου Αλέξανδρο. Η αντιαεροπορική άμυνα της πυροβολαρχίας, ενισχύθηκε με τον ουλαμού της 195 ΜΕΑ/ΑΠ, υπό το Λοχαγό Χατζηαντωνίου Πέτρο, ο όποιος είχε υπό τις διαταγές του 2 τετράδυμα πολυβόλα 0,50 χιλ και 2 πυροβόλα 40 χιλ Μπόφορς.

Οι πυροβολητές της Αγίας Μαρίνας, δέχτηκαν σφοδρούς αεροπορικούς βαρβαρισμούς οι όποιοι επιταθήκαν την επομένη μέρα της 15ης Αυγούστου, παρόλα αυτά συνέχισαν να ανταποκρίνονται στις αιτήσεις πυρών υποστήριξης. Στις 11.30 πμ τα τουρκικά άρματα εισήλθαν στη Σκυλλούρα οπού η προέλαση του ανακόπηκε προσωρινά στη γέφυρα έξω από το χωριό. Ήταν προφανές ότι οι φίλιες δυνάμεις αδυνατούσαν να αντισταθούν στην εχθρική υπεροπλία, τα τουρκικά άρματα συνέχισαν την προέλασή τους ανηφορίζοντας προς την Αγία Μαρίνα, αίροντας όλες τις φίλιες αντιστάσεις.

Οι φίλιες μονάδες ελιγμού, που υπερασπίζονταν το πέρασμα της Αγίας Μαρίνας – Φιλιάς, από τις 12:00 έως την 13:00 κινήθηκαν ταχέως στα μετόπισθεν δημιουργώντας κλίμα πανικού. Οι πυροβολητές της Αγίας Μαρίνας, δεν επηρεαστήκαν από το βουητό της μάχης, αλλά ούτε από τους αλαλαγμούς των οπισθοχωρούντων, «Φύετεεεεεε έρχονται οι Τούρτσοι». Αντίθετος αντέδρασαν ψύχραιμα, εγκαθιστώντας παρατηρητή στα γύρω υψώματα, προς αποφυγή αιφνιδιασμού, και ετοίμασαν τα πυροβόλα τους για άμεση βολή. Τ’ αντιαεροπορικά όπλα υπό τον τότε λοχαγό Χατζηαντωνίου Πέτρο, συνέχιζαν να παρενοχλούν τις αεροπορικές προσβολές, αποτρέποντας άμεσα πλήγματα. Παρόλα αυτά η πίεση ήταν έντονη από ξηρά και αέρα. Ουσιαστικά μονό το σκοτάδι θα επέτρεπε τον ασφαλή απεγκλωβισμό της πυροβολαρχίας.

Οι επιτυχημένες αποστολές βολής του προωθημένου παρατηρητή, ανέκοψαν την προέλαση των εχθρικών τμημάτων (πεζοπορα τμήματα και τουλάχιστον 15 άρματα μάχης). Οι βολές συνεχίστηκαν με έντονο ρυθμό, μέχρι το βράδυ, οπότε υπό την κάλυψη τους σκότους, οι πυροβολητές απαγκιστρωθήκαν στα μετόπισθεν, με δεδομένο ότι μπροστά τους, δεν υπήρχαν φίλιες δυνάμεις για να τους προσφέρουν την απαραίτητη κάλυψη. Η απαγκίστρωση έγινε τη νύχτα, με υποδειγματική τάξη, χωρίς να γίνει αντιληπτή από τον σε προωθημένη επαφή εχθρό.

Εν κατακλείδι οι πυροβολητές της Αγίας Μαρίνας, με τα πενιχρά μέσα τους, αλλά με περίσσεια επαγγελματισμού και ικανοτήτων, καθήλωσαν από το μεσημέρι της 15ης Αυγούστου, έως την επομένη το πρωί, μια σύγχρονα εξοπλισμένη ταξιαρχία Αλεξιπτωτιστών, υποστηριζόμενη από σύγχρονα άρματα και αεροπορία. Αυτό έδωσε τη δυνατότητα απαγκίστρωσης τόσο της 33 Μοίρα καταδρομών, που δρούσε στην περιοχή όσο και τον άλλων φίλιων δυνάμεων που είχαν αποκοπή. Στο προσκλητήριο της επόμενης, μετά την απαγκίστρωση, δήλωσαν όλοι παρόντες, εκτός από έναν ελαφρά τραυματία, και δυο παρατηρητές της πυροβολαρχίας που αποκόπηκαν στα μετόπισθεν και αιχμαλωτίστηκαν αργότερα.

Το σημαντικότερο όλων είναι ότι κανείς ΔΕΝ εγκατέλειψε την θέση του.