Εκβιάζει η Τουρκία για το άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων, προειδοποιεί τους Ευρωπαίους η ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ Αντιγόνη Παπαδοπούλου

«Δεν δικαιολογείται καμία κίνηση καλής θέλησης προς την Τουρκία και κυρίως το άνοιγμα νέων ενταξιακών κεφαλαίων, που αφορούν στα ανθρώπινα δικαιώματα και το δικαστικό σύστημα», δηλώνει προς τους Ευρωπαίους η ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ Αντιγόνη Παπαδοπούλου και καταγγέλλει ότι επιχειρείται εκβιασμός.

Το γεγονός πρέπει να κινητοποιήσει άμεσα την κυπριακή κυβέρνηση, την αντιπολίτευση, τα κόμματα και όλους τους εμπλεκόμενους για να προλάβουν μια τέτοια εξέλιξη, επισημαίνει καθώς ενδεχόμενο άνοιγμα των κεφαλαίων  «θα στείλει λανθασμένα πολιτικά μηνύματα από πλευράς ΕΕ, αφού η Τουρκία δεν έχει σημειώσει πρόοδο όσον αφορά τα πολιτικά κριτήρια που πρέπει να εκπληρώσει».

Η κ. Παπαδοπούλου τονίζει ότι ενώ η Ευρώπη συζητά τα δικαιώματα που πρέπει να απολαμβάνουν οι Ευρωπαίοι πολίτες από την ευρωπαϊκή τους ιθαγένεια στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτών 2013, στην Κύπρο, χώρα μέλος της ΕΕ, παραβιάζεται κατάφωρα το θεμελιώδες δικαίωμα της ελεύθερης διακίνησης, διαμονής και εργασίας λόγω της τουρκικής κατοχής .

Σημείωσε, εξάλλου, πως η αναφορά στην υποχρέωση της Τουρκίας να βοηθήσει στη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων είναι ανεπαρκής, αφού «η κατοχική Τουρκία κωλυσιεργεί, προβάλλει εμπόδια και ασύστολα κηρύσσει νέες στρατιωτικές ζώνες στην κατεχόμενη Κύπρο, παρεμποδίζοντας τις σχετικές έρευνες».