Εκατέρωθεν βέλη Μέρκελ – Κάμερον για το θέμα Γιούνκερ

H καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ απέρριψε την κατηγορία που διατύπωσε ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον ότι μια συμμαχία πολιτικών κομμάτων στοχεύει στο να «παραβιάσει τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την πίσω πόρτα».

Ο κ. Κάμερον απεύθυνε άμεση έκκληση στους ψηφοφόρους στη Γερμανία, στη Γαλλία και στην Ιρλανδία να ακυρώσουν την υποψηφιότητα του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, πρώην πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου, για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Χλεύασε μάλιστα τον ισχυρισμό ότι ο κ. Γιούνκερ – ο οποίος έχει προταθεί από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα – είχε επιλεγεί για την θέση βάσει του αποτελέσματος των ευρωεκλογών του περασμένο μήνα.

Στο Βερολίνο ο εκπρόσωπος Τύπου της κ. Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι «δεδομένου πως η καγκελάριος συμμετείχε στο Δουβλίνο στη διαδικασία επιλογής του επικεφαλής υποψηφίου υπό την ιδιότητά της επικεφαλής ενός πολιτικού κόμματος, σίγουρα δεν παραβίασε τις συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε σε εφημερίδες σε τρεις ευρωπαϊκές χώρες, ο κ. Κάμερον απέρριψε το επιχείρημα ότι το να δοθεί το χρίσμα του επικεφαλής υποψηφίου στον κ. Γιούνκερ πριν από την ψηφοφορία των κομμάτων που νίκησαν στις εκλογές σήμαινε ότι μπορεί να έχει αξίωση να οριστεί πρόεδρος της επόμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το χαρακτήρισε μάλιστα μια «διαδικασία που εφευρέθηκε».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός επέμεινε ότι το δικαίωμα να προτείνει κανείς έναν πρόεδρο για την Επιτροπή ανήκει στους ηγέτες των 28 χωρών μελών της Ένωσης.

«Κάθε μία από τις πολιτικές ομάδες πρότεινε επικεφαλής υποψηφίους κατά τη διάρκεια των εκλογών και σύναψε στο παρασκήνιο μια συμφωνία προκειμένου να ενώσουν τις δυνάμεις τους μετά τις εκλογές για τη στήριξη του επικεφαλής υποψηφίου του κόμματος που συγκέντρωσε τις περισσότερες έδρες», κατήγγειλε ο ίδιος.

«Αυτή η ιδέα ποτέ δεν εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Δεν αποτέλεσε αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών. Και ποτέ δεν επικυρώθηκε από τα εθνικά κοινοβούλια», υποστήριξε, ενώ την χαρακτήρισε «μια αρπαγή εξουσίας από την πίσω πόρτα».

«Δεν πρόκειται για μια επίθεση εναντίον του κ. Γιούνκερ, ενός έμπειρου πολιτικού προσώπου της Ευρώπης, να υποστηρίξουμε ότι όλο αυτό δεν έχει νόημα» έγραψε επίσης.