Εισήγηση προς τον Σύνδεσμο Τυροκόμων για επέκταση του υφιστάμενου διατάγματος μέχρι την 21 Φεβρουαρίου

Μετά το πέρας της σημερινής συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Σύνδεσμο Τυροκόμων, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Έγινε μία πολύ παραγωγική συνάντηση με τον Σύνδεσμο Τυροκόμων, τους οποίους επιθυμούμε να ευχαριστήσουμε για την εποικοδομητική τους στάση. Συζητήθηκαν, τέθηκαν τα ζητήματα σε βάθος υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στην παρουσία του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος. Έγινε μια διεξοδική συζήτηση και υποβλήθηκαν εισηγήσεις και από τις δύο πλευρές για λύσεις στα ζητήματα που έχουν τεθεί. Αυτό που αποφασίστηκε είναι ότι θα συνεχιστεί ο διάλογος για τα δεδομένα και για τα ζητήματα που έχουν τεθεί. Αυτό που αποφασίστηκε και αυτό για το οποίο ενημέρωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ότι από την 1η Ιουλίου του 2024 θα ξεκινήσει να γίνεται η καταγραφή του αιγοπρόβειου γάλακτος.

Επίσης, η εισήγηση που έχει τεθεί προς τον Σύνδεσμο Τυροκόμων είναι η επέκταση του υφιστάμενου διατάγματος μέχρι την 21 Φεβρουαρίου, οπότε και θα εκδοθεί η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ως προς την προσφυγή που γίνεται. Αυτό που έχουμε να πούμε είναι ότι κοινός στόχος Κυβέρνησης και Συνδέσμου Τυροκόμων, αυτό που μας ενώνει είναι η διεκδίκηση και η περαιτέρω προώθηση του χαλλουμιού. Είναι προς το συμφέρον όλων μας. Είναι κοινό το συμφέρον της Κυβέρνησης και του Συνδέσμου Τυροκόμων. Θα βρισκόμαστε σε διαρκή επικοινωνία. Θα είμαστε σε επαφή. Έχει αποφασιστεί από σήμερα όπως την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου επαναληφθεί αυτή η σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να μπορούν να τεθούν επί τάπητος και τα ζητήματα που έχουν συζητηθεί απόψε, αλλά και άλλα ζητήματα που ο Σύνδεσμος Τυροκόμων έθεσε ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας».

Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον το ποσοστό παραμένει στο 19%, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε: «Αυτό το οποίο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Υπουργός Γεωργίας εισηγήθηκαν στον Σύνδεσμο Τυροκόμων – από ό,τι αντιλαμβάνομαι θα συνεδριάσει αύριο η Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Τυροκόμων – είναι όπως το υφιστάμενο διάταγμα παραμείνει σε εφαρμογή μέχρι και τις 21 Φεβρουαρίου. Όπως παραταθεί δηλαδή μέχρι τις 21 Φεβρουαρίου.»

Ερωτηθείς αν θα ανασταλούν τα απεργιακά μέτρα, ο κ. Λετυμπιώτης απάντησε: «Αυτό αντιλαμβάνομαι ότι είναι στην ευχέρεια του Συνδέσμου Τυροκόμων μετά και τη Γενική Συνέλευση η οποία θα πραγματοποιηθεί αύριο».

Σε ερώτηση αν μέχρι τις 21 Φεβρουαρίου το ποσοστό θα είναι στο 10%, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επισήμανε πως το ποσοστό παραμένει «στο 19%. Το υφιστάμενο διάταγμα αντί να αλλάξει, να τροποποιηθεί από την 1η Φεβρουαρίου με αύξηση στο 25%, θα επεκταθεί μέχρι τις 21 Φεβρουαρίου και θα παραμείνει στο 19%. Αυτή είναι η εισήγηση της Κυβέρνησης προς τον Σύνδεσμο Τυροκόμων».