Ειρηνευτική συνδιάσκεψη «Γενεύη 2» στις 23 Νοεμβρίου

Στις 23 και 24 Νοεμβρίου σχεδιάζεται να λάβει χώρα η διεθνής ειρηνευτική συνδιάσκεψη «Γενεύη 2», όπου θα επιζητηθεί μία πολιτική λύση για τον τερματισμό της εμφύλιας σύρραξης που «αιμορραγεί» τη Συρία, όπως δήλωσε την Πέμπτη ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της εμπόλεμης χώρας Κουαντρί Τζαμίλ.

Τα σχόλια του κ. Τζαμίλ έγιναν σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Μόσχα.

Σημειώνεται ωστόσο πως οι εν λόγω ημερομηνίες δεν έχουν ακόμα επιβεβαιωθεί είτε από τη Ρωσία είτε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τους δύο κύριους σπόνσορες της ειρηνευτικής συνδιάσκεψης. Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι Μόσχα και Ουάσιγκτον προσπαθούν να διοργανώσουν τη «Γενεύη 2» από τον Μάιο, δίχως επιτυχία έως τώρα.

Μεταξύ των πολλών «υφάλων» που εμποδίζουν την υλοποίηση της συνδιάσκεψης βρίσκονται οι σκληρές προϋποθέσεις που θέτουν οι αντιμαχόμενες πλευρές.

Πολλές ένοπλες ομάδες της κατακερματισμένης αντίστασης θέτουν ως προϋπόθεση την απομάκρυνση του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ από την εξουσία, ενώ η μεγαλύτερη πολιτική οργάνωση-ομπρέλα των αντικαθεστωτικών, το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο, δεν έχει αποσαφηνίσει εάν θα λάβει μέρος.

Από την πλευρά του, το καθεστώς Άσαντ έχει απορρίψει κάθετα κάθε πρόταση παραίτησης του σύρου προέδρου.