Ειρηνευτικές συνομιλίες με τον Κιμ Γιονγκ Ουν προτείνει η Ν. Κορέα

Εδώ και μήνες το θερμότερο της έντασης ανεβαίνει επικίνδυνα στην κορεατική χερσόνησο, με την Πιονγιάνγκ να προβαίνει σε δοκιμαστικές εκτοξεύσεις πυραύλων παρά τις κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί από τον ΟΗΕ και να απειλεί τους αντιπάλους της.

Να, όμως, τώρα που μια είδηση έρχεται να δημιουργήσει ελπίδες για αποκλιμάκωση της έντασης.

Η Νότια Κορέα πρότεινε τη διεξαγωγή στρατιωτικών συνομιλιών με το βόρειο γείτονα και μάλιστα εντός του μήνα.

«Ζητήσαμε να γίνουν στρατιωτικές συνομιλίες με τη Βόρεια Κορέα στις 21 Ιουλίου στο Τονγκιλγκάκ ώστε να σταματήσουν όλες οι εχθρικές δραστηριότητες που έφεραν στα όρια τις στρατιωτικές εντάσεις», δήλωσε ο υφυπουργός Άμυνας της Νότιας Κορέας, Σου Τσου-σουκ.

Εάν όντως γίνουν οι συνομιλίες θα είναι οι πρώτες υψηλού επιπέδου από τον Δεκέμβριο του 2015, όταν οι δύο πλευρές συναντήθηκαν και πάλι στο Τονγγκιλγκάκ, το ίδιο κτίριο στο Πανμουντζόμ μέσα στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη.

Πριν από μία εβδομάδα ο νέος πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζάε-ιν είχε επαναλάβει για άλλη μια φορά την ανάγκη έναρξης διαλόγου με τη Βόρεια Κορέα και τώρα τα λόγια έγιναν πράξεις.

Κατά πόσον, βέβαια, ο Κιμ Γιονγκ Ουν θα αποδεχθεί την πρόταση και θα στείλει εκπροσώπους στη συνάντηση αυτή παραμένει άγνωστο μέχρι στιγμής.

Τους περασμένους μήνες το καθεστώς στην Πιονγιάνγκ έδειξε να κωφεύει στις εκκλήσεις, προτροπές ακόμη και απειλές άλλων χωρών, προχωρώντας σε επανειλημμένες δοκιμές πυραύλων με στόχο να αναπτύξει τεχνολογία που θα του επιτρέπει να πλήξει τις ηπειρωτικές ΗΠΑ με πυραύλους που θα φέρουν πυρηνική κεφαλή.

Την ίδια ώρα η Ουάσιγκτον επιδιώκει την περαιτέρω απομόνωση της Βόρειας Κορέας. Σύμφωνα με το CNN ο Ντόναλντ Τραμπ έστειλε τον ειδικό απεσταλμένο του για τη Βόρεια Κορέα, Τζόζεφ Γιουν (που πέτυχε την απελευθέρωση του Αμερικανού φοιτητή Ότο Βάρμπιερ από το καθεστώς) στη Μιανμάρ με στόχο να πείσει την ασιατική αυτή χώρα να σταματήσει να προμηθεύεται όπλα και τεχνολογία από τη Βόρεια Κορέα και να την φέρει στο στρατόπεδο των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ ο Τραμπ θέλει να πιέσει τις εταιρείες που κάνουν μπίζνες με τη Βόρεια Κορέα να σταματήσουν τις συναλλαγές τους με το κομμουνιστικό καθεστώς.