Εικόνα σταθεροποίησης στο πετρέλαιο – Στα $65,81 το Brent

Πτώση είχε την Παρασκευή το πετρέλαιο, δεχόμενο πιέσεις τόσο από τις προειδοποιήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης όσο και από την αυξημένη παραγωγή στις ΗΠΑ.

Ωστόσο οι τιμές του μαύρου χρυσού παρουσιάζουν εικόνα σταθεροποίησης τον τελευταίο μήνα, μετά και τα μεγάλα σκαμπανεβάσματα του χειμώνα.

Ειδικότερα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Μαΐου 2019 για το Brent υποχώρησε κατά -0,74% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 65,81 δολ. ανά βαρέλι, την ίδια στιγμή που το προθεσμιακό συμβόλαιο Απριλίου 2019 για το αμερικανικό αργό είχε πτώση της τάξεως του -0,92% στα 56,14 δολ. ανά βαρέλι.

Σημειώνεται ότι μία επιβράδυνση της οικονομίας στην Ευρωζώνη θα μπορούσε να μειώσει τη ζήτηση προς το πετρέλαιο, οδηγώντας σε νέα αύξηση των παγκόσμιων αποθεμάτων.

Όσον αφορά την παραγωγή πετρελαίου των ΗΠΑ, αυτή παραμένει σε επίπεδα ρεκόρ, και συγκεκριμένα στα 12,1 εκατ. βαρέλια ημερησίως, γεγονός που αποτελεί άνοδο μεγαλύτερη των 2 εκατ. βαρελιών ημερησίως σε σχέση με τις αρχές του 2018.

Η άνοδος της αμερικανικής παραγωγής είχε ως αποτέλεσμα οι εξαγωγές της χώρας να διαμορφωθούν στα 3,6 εκατ. βαρέλια ημερησίως τον Φεβρουάριο του 2019, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι η Ουάσιγκτον θα μπορούσε σύντομα να ξεπεράσει τη Σαουδική Αραβία στις εξαγωγές πετρελαίου.