Εθνικό Φόρουμ για έξοδο από το Μνημόνιο

Η απόφαση του Eurogroup για άμεση συρρίκνωση του τραπεζικού τομέα και για χρησιμοποίηση των ανασφάλιστων καταθέσεων για ανακεφαλαιοποίηση των δύο μεγάλων κυπριακών τραπεζών, οδήγησε ουσιαστικά στην αφαίρεση σημαντικότατης ρευστότητας από την αγορά και παρέλυσε την πραγματική οικονομία.

Παράλληλα, η Τρόικα στο δημοσιονομικό μέρος εφάρμοσε την κλασσική υφεσιογενή συνταγή της με αποκοπές μισθών, επιδομάτων, συντάξεων και επιβολή αυξημένων φορολογιών.

Αναμένεται ότι η Κύπρος θα είναι αντιμέτωπη με πρωτόγνωρα υψηλά ποσοστά ύφεσης, λόγω έλλειψης ρευστότητας και συρρίκνωσης της κατανάλωσης, με αποτέλεσμα να τίθεται σε αμφιβολία η δυνατότητα επίτευξης των στόχων του προγράμματος.

Το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ πιστεύει πως η άμεση προτεραιότητα για τη χώρα μας είναι η διαχείριση των άμεσων αρνητικών συνεπειών της απόφασης του Eurogroup και η όσον το δυνατόν γρηγορότερη λήψη συγκεκριμένων μέτρων αναπτυξιακού χαρακτήρα.

Παράλληλα όμως πιστεύουμε πως θα πρέπει ο πρωταρχικός στρατηγικός μας στόχος να είναι η διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδιασμού για έξοδο από την κρίση και το μνημόνιο το συντομότερο δυνατόν, ώστε να μπορέσει η πατρίδα μας να διαμορφώσει τις προϋποθέσεις για επάνοδο στην ομαλότητα.

Διακρατικές συμφωνίες

Θέλουμε να τονίσουμε πως για το Κ.Σ ΕΔΕΚ στόχος είναι η απεμπλοκή από την Τρόικα και όχι η έξοδος από την Ευρωζώνη. Όμως λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση όπως διαμορφώνεται στη Ευρωζώνη θα πρέπει να εξετάσουμε τις συνέπειες ενός τέτοιου ενδεχομένου.

Όπως είχαμε ανακοινώσει αναμένεται να διοργανωθεί Εθνικό Φόρουμ για διαμόρφωση πρότασης εξόδου από το Μνημόνιο στο οποίο με τη συμμετοχή εγνωσμένου κύρους επιστημόνων, αλλά και φορέων και οργανώσεων.
Οι συναντήσεις θα διεξαχθούν:
10 Μαΐου 2013
9:00 – 13:00
Πανεπιστήμιο Λευκωσίας (Πρώην Intercollege)
Αμφιθέατρο “ Unesco”

06 Ιουνίου 2013
9:00 – 13:00
ΤΕΠΑΚ
Αμφιθέατρο “Πεύκιος Γεωργιάδης”
Οι εκδηλώσεις θα χωριστούν σε θεματικές ενότητες όπως η κατάσταση στον τραπεζικό τομέα, η συνταγματικότητα των μέτρων του μνημονίου, ο τομέας των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, μέτρα ανάπτυξης, το μέλλον της Ευρωζώνης κα.

Οι ομιλητές οι οποίοι θα είναι τέσσερις ανά ώρα θα έχουν 10λεπτά έκαστος για την τοποθέτηση τους, ενώ θα υπάρχει χρόνος 20 λεπτών για ερωτήσεις και συζήτηση. Σημαντικό στοιχείο των συγκεκριμένων εκδηλώσεων είναι η συμπερίληψη ομιλιτών από ολόκληρο το φάσμα της Κυπριακής οικονομίας.
Τα συμπεράσματα των δύο αυτών εκδηλώσεων θα καταγραφούν και θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του κινήματος ώστε να γίνει δυνατός ο δημόσιος διάλογος.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους πολλούς τεχνοκράτες αλλά και απλούς πολίτες που έχουν ήδη αποστείλει τις εισηγήσεις και προτάσεις τους. Αυτές επεξεργάζονται από εξειδικευμένη ομάδα και θα ενσωματωθούν στα συμπεράσματα των εκδηλώσεων.