Στο εθνικό μνημόσυνο των Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού, που τελέστηκε στο κοιμητήριο Παραλιμνίου, οι Υπουργοί Γεωργίας και Εμπορίου δέχθηκαν προπηλακισμούς από μερίδα συμμετεχόντων, ντυμένων στα μαύρα.
Με την είσοδό τους στο κοιμητήριο, ο δύο Υπουργοί προπηλακίστηκαν από την ομάδα, η οποία φώναζε συνθήματα εναντίον της ομοσπονδιακής λύσης του Κυπριακού και εναντίον των συνομιλιών που διεξάγονται, ενώ πέταξαν μπουκάλια με νερό εναντίον του Υπουργού Εμπορίου Γιώργου Λακκοτρύπη.
Κατά την κατάθεση στεφάνου στο μνημείο των Ισαάκ και Σολωμού από τον Υπουργό Γεωργίας Νίκο Κουγιάλη, ο οποίος εκπροσωπούσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Υπουργός προπηλακίστηκε από μερίδα συμμετεχόντων γεγονός, που ανάγκασε τον πατέρα του Σολωμού Σολωμού να πάρει το μικρόφωνο και να τους ζητήσει να φύγουν από το χώρο.
Τους προπηλακισμούς εναντίον των δύο Υπουργών καταδίκασαν ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης, ο Μητροπολίτης Κωνστάντιας/ Αμμοχώστου Βασίλειος και ο ίδιος ο Υπουργός Γεωργίας, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι κανένας δεν μπορεί να εμποδίσει την πολιτεία να τιμά τη μνήμη των ηρωομαρτύρων.
Ισχυρή ήταν η αστυνομική παρουσία στο κοιμητήριο, ενώ όταν ξεκίνησε το μνημόσυνο έκανε την εμφάνισή της και ομάδα της ΜΑΑΔ με πλήρη εξοπλισμό.
Όταν οι Υπουργοί Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Νίκος Κουγιάλης και Ενέργειας, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης εισήλθαν στο κοιμητήριο και κατευθύνθηκαν προς το μνημείο των δύο ηρώων στο κοιμητήριο, μία ομάδα 30 – 40 ατόμων που ήταν ντυμένοι στα μαύρα, άρχισαν να τους γιουχαΐζουν, να τους προπηλακίζουν και να τους βρίζουν. Ορισμένα μάλιστα μέλη της ομάδας πέταξαν προς το μέρος των δύο Υπουργών μπουκάλια με νερό, ενώ κάποιοι άλλοι επιχείρησαν να επιτεθούν εναντίον τους.
Με τη βοήθεια της Αστυνομίας και άλλων συγκεντρωθέντων, οι ταραξίες απομακρύνθηκαν και οι Μητροπολίτες Κωνσταντίας – Αμμοχώστου Βασίλειος και Μεσόγαιας και Λαυρεωτικής Νικόλαος, άρχισαν την τέλεση του τρισάγιου στους τάφους των δύο ηρώων. Ωστόσο, σε κάποια στιγμή καθώς οι φωνές και τα γιουχαΐσματα συνεχίζονταν, ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας – Αμμοχώστου κάλεσε την ομάδα σε τάξη, ζητώντας της να σεβαστεί την τελετή που βρισκόταν σε εξέλιξη.
Τόσο η μητέρα του Τάσου Ισαάκ όσο και ο πατέρας του Σολωμού Σολωμού έδειχναν συγκλονισμένοι από τις εξελίξεις, ενώ σε κάποια στιγμή προσπάθησαν να κατευνάσουν την ομάδα των νεαρών, ζητώντας τους να σεβαστούν τη μνήμη των παιδιών τους.
Τελικά το τρισάγιο ολοκληρώθηκε και ακολούθησε η καθιερωμένη κατάθεση στεφάνων από τους επισήμους, εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων, οργανωμένων συνόλων και φορέων.
Όταν όμως ο εκφωνητής κάλεσε τον Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Νίκο Κουγιάλη να καταθέσει στεφάνι εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, μερίδα συγκεντρωθέντων άρχισαν και πάλι να γιουχαΐζουν, να προπηλακίζουν και να φωνάζουν συνθήματα εναντίον της ομοσπονδιακής λύσης του Κυπριακού, των συνομιλιών που διεξάγονται για επίλυση του προβλήματος, με συνθήματα όπως «αλήτες, προδότες πολιτικοί» και «προδότες ομοσπονδιακοί».
Γιουχαΐσματα και προπηλακισμούς δέχθηκαν επίσης εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων και οργανώσεων (ΔΗΣΥ – ΑΚΕΛ) όταν κατέθεταν στεφάνια στους τάφους των δύο ηρώων, με αποτέλεσμα αρκετοί συγκεντρωθέντες να τους ζητήσουν να σταματήσουν να γιουχαΐζουν και να σεβαστούν το χώρο αλλά και τη θυσία των Ισαάκ και Σολωμού.
Οι παρευρισκόμενοι χειροκρότησαν θερμά όταν κατέθεσαν στεφάνι στον τάφο των δύο ηρώων η κόρη του Τάσου Ισαάκ Αναστασία και ο πατέρας του Σολωμού Σολωμού Σπύρος.
Η παρουσία της Αστυνομίας στο κοιμητήριο Παραλιμνίου ήταν αρκετά μεγάλη, ενώ όταν ξεκίνησε το τρισάγιο έκανε την εμφάνιση της τόσο έξω όσο και μέσα στο κοιμητήριο, ομάδα της ΜΑΑΔ με πλήρη εξοπλισμό.
Σε δηλώσεις μετά το τρισάγιο, ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Νίκος Κουγιάλης ανέφερε ότι «σήμερα τιμούμε τη μνήμη του Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού, η θυσία τους αποτελεί για μας φάρο λαμπρό, φάρο αγωνιστικότητας, παράδειγμα προς μίμηση για όλους. Με αυτή την ευκαιρία καλώ το λαό και την πολιτική ηγεσία να στηρίξουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στον αγώνα που διεξάγει για εξεύρεση ειρηνικής και δίκαιης λύσης του Κυπριακού για να απαλλαγούμε επιτέλους από τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα».
Αναφορικά με τα επεισόδια που σημειώθηκαν στον τάφο των δύο ηρώων ο Υπουργός έστειλε «μήνυμα προειδοποίησης προς όλους ότι δεν θα εμποδίσει κανένας μα κανένας, την κυβέρνηση και την πολιτεία να τιμά τη μνήμη αυτών των δύο ηρώων ό,τι και αν κάνουν, ό,τι και αν λέν, ό,τι και να συμβαίνει».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Κουγιάλης είπε πως «είναι δικαίωμα του κάθε πολίτη να έχει την άποψη του και την εκφράζει δημοκρατικά και μέσα στα πλαίσια της νομιμότητας. Θεωρώ ότι αυτά που συμβαίνουν κάθε χρόνο πρέπει να εξαλειφθούν, πρέπει κάποιοι να σκέφτονται λίγο πιο σοβαρά και μπορούν να εκφράσουν την αντίθεση τους για το όποιο πολιτικό ζήτημα με άλλους τρόπους».
Ο Υπουργός Ενέργειας, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης ανέφερε ότι «στο μνημόσυνο τιμούμε τους νεκρούς, τους δύο ηρωωμάρτυρες. Νομίζω οφείλουμε μεγαλύτερο σεβασμό στους νεκρούς που μνημονεύουμε σήμερα».
Ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας – Αμμοχώστου Βασίλειος είπε πως «δε νομίζω ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση πρέπει ορισμένοι να εμφανίζονται ότι είναι πιο πιστοί στις εθνικές αξίες ή και στη μνήμη των ανθρώπων που έχουν πεθάνει γι’ αυτή την πατρίδα. Εδώ συγκεντρωθήκαμε όλοι για να τιμήσουμε δύο ηρωωμάρτυρες του έθνους μας, όχι μόνο της Κύπρου αλλά τα ιδανικά τους ξεπερνούν την Κύπρο».
Πρόσθεσε ότι «η εικόνα που παρουσιάσαμε σήμερα, δυστυχώς με αναγκάζει να πω και να σκεφτώ εάν πρέπει να γίνεται αυτό το πράγμα που έγινε σήμερα, δηλαδή αν θα πρέπει να κάνουμε αυτό το τρισάγιο στο κοιμητήριο, διότι αυτό δεν είναι η εικόνα που πρέπει να βγαίνει προς τα έξω. Όταν έχουμε τέτοιες συμπεριφορές είναι ό,τι χειρότερο που δεν τιμά ούτε την πατρίδα μας, ούτε την εικόνα της πατρίδας μας που βγαίνει προς τα έξω».
Γι’ αυτό συνέχισε «θα δω με τις Αρχές και με τις οικογένειες να βρούμε κάποιον άλλο τρόπο να τιμήσουμε τους μάρτυρες μας και όχι μ’ αυτό τον τρόπο. Είναι κρίμα να καταστρέφεται η όλη εικόνα του έθνους μας, της κοινωνίας αλλά και της θυσίας των ηρωωμαρτύρων με αυτές τις εκδηλώσεις που ξεφεύγουν τα όρια της κοσμιότητας και της οτιδήποτε άλλο, παρά τιμή προς τους μάρτυρες μας».
Ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης ανέφερε πως «το χώρο του κοιμητηρίου και όπου υπάρχουν μνημεία θα πρέπει να υπάρχει πλήρης σεβασμός και ελευθερία κινήσεις για όλους. Εάν κάποιοι άνθρωποι θέλουν να στερούν δικαιώματα άλλων πρέπει να καταλάβουν ότι αυτή δεν είναι σωστή τακτική και σωστή πολιτική».
Πρόσθεσε πως «είχαν κάθε δικαίωμα να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους, να εκφραστούν όπως οι ίδιοι ήθελαν μέχρι πριν την είσοδο του κοιμητηρίου. Εντός του κοιμητηρίου θα έπρεπε να ήταν πιο κόσμιοι και να τιμήσουν τη μνήμη των δύο παιδιών, του Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού, οι οποίοι θυσιάστηκαν γι’ αυτόν τον τόπο και σήμερα τους τιμούσε η πολιτεία, η Εκκλησία, ο Δήμος, όλη η Κύπρος και όλη η Ελλάδα».
Ανέφερε ακόμα ότι «ο κάθε ένας έχει το δικαίωμα να έχει τις απόψεις του, με σεβασμό όμως στα δικαιώματα των άλλων. Αυτό θα πρέπει να καταλάβουν αυτά τα παιδιά και αυτό πρέπει να ξεκινήσουν να εφαρμόζουν. Ευχόμαστε ότι τα επόμενα χρόνια δεν θα παρουσιαστούν αυτά τα φαινόμενα γιατί υπήρξε αντίδραση από τον πατέρα του Σολωμού Σολωμού και τη μητέρα του Τάσου Ισαάκ γι’ αυτές τις συμπεριφορές».
Ο Δήμαρχος Παραλιμνίου είπε επίσης πως «θα ήταν καλό κάποιοι να κινούνται μέσα στα πλαίσια του σεβασμού προς την αντίθετη άποψη τόσο τη δική τους όσο και των άλλων ανθρώπων».
Πριν την έναρξη του τρισάγιου, ο Ξένιος Κασινίδης, εκπρόσωπος Τύπου της Πρωτοβουλίας Μνήμης Ισαάκ – Σολωμού, ανέφερε ότι «φέτος όπως και κάθε διοργανώσαμε τις εκδηλώσεις για τη μνήμη των δύο ηρώων μας, στα πρόσωπα των οποίων τιμούμε όλους τους νεκρούς του κυπριακού ελληνισμού”. Η πορεία φέτος ήταν πιο μεγάλη και πιο σοβαρή από κάθε άλλη χρονιά, είπε και ευχαρίστησε όλους όσοι συμμετείχαν σ’ αυτήν.
Καλούμε την Κυπριακή Δημοκρατία, συνέχισε, «να προσάξει στα δικαστήρια της τους δολοφόνους του Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού, σαν μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης».
Ο κ. Κασινίδης ανέφερε ακόμα ότι «φέτος στην πορεία έλαβαν μέρος περίπου 850 μοτοσικλέτες και 1500 άτομα. Είναι η πιο μεγάλη αντικατοχική εκδήλωση που γίνεται στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια και οι μοτοσικλετιστές δεν ξεχνούν την εισβολή και δεν θα την ξεχάσουν ποτέ».
Μετά το μνημόσυνο οι μοτοσικλετιστές σχημάτισαν πορεία και μετέβησαν στο Οδόφραγμα της Δερύνειας όπου πραγματοποιήθηκε αντικατοχική συναυλία υπό το άγρυπνο βλέμμα της Αστυνομίας.