Εθνική παραφροσύνη οι διαπραγματεύσεις υπό όρους Έρογλου

Προσχώρηση σε διαπραγματεύσεις υπό τους όρους Ντερβίς Έρογλου θα αποτελούσε πράξη εθνικής παραφροσύνης, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, ζητώντας τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου για αποτίμηση της κατάσταση και καθορισμό νέας στρατηγικής.

Ερωτηθείς για τα αποτελέσματα της χθεσινής άτυπης συνάντησης μεταξύ Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Ντερβίς Έρογλου, ο κ. Ομήρου είπε πως ο κ. Έρογλου επανέλαβε τις πάγιες θέσεις και αποκάλυψε τις πάγιες τουρκικές επιδιώξεις.

“Στην πραγματικότητα, ο κ. Έρογλου με την απόρριψη της όποιας σκέψης για έκδοση κοινού ανακοινωθέντος, μας θέλει να πάρουμε μέρος σε ένα νέο κύκλο συνομιλιών ύστερα από 39 χρόνια άγονων, στείρων διαπραγματεύσεων υπό τουρκικούς όρους”, είπε, υπενθυμίζοντας ότι ο κ. Έρογλου μιλά για «δύο κυριαρχίες, δύο κράτη, δύο λαούς και με την εσαεί κηδεμονία της Τουρκίας».

Αναφερόμενος στη θέση του κ. Έρογλου ότι οι συνομιλίες πρέπει να ξεκινήσουν από τη διανομή των εξουσιών, ο κ. Ομήρου είπε ότι “είναι εμφανής η δόλια προσπάθεια της Τουρκίας, και το λέω ενσυνείδητα διότι ο κ. Έρογλου δεν εκπροσωπεί την τ/κ κοινότητα, αλλά την Άγκυρα και τους πάγιους τουρκικούς στρατηγικούς στόχους, να αναγνωρίσουμε τα δύο κράτη, τους δύο λαούς και η Κυπριακή Δημοκρατία, κατά τη γνώμη τους ε/κ διοίκηση, να εκχωρήσει, να διανείμει τις εξουσίες και αρμοδιότητές της στο ψευδοκράτος”.

“Υπό αυτές τις συνθήκες προσχώρησή μας στη λογική διαπραγματεύσεων θα αποτελούσε πραγματικά πράξη εθνικής παραφροσύνης”, σημείωσε ο κ. Ομήρου, προσθέτοντας ότι πρέπει να συνέλθει τάχιστα το Εθνικό Συμβούλιο, να προχωρήσει σε αποτίμηση των δεδομένων και να υιοθετήσει καινούργια εθνική στρατηγική για την οποία εμείς μιλάμε για πάρα πολλά χρόνια.

Όπως είπε, μια καινούργια εθνική στρατηγική με αξιοποίηση και των νέων γεωστρατηγικών, γεωπολιτικών και γεωοικονομικών δεδομένων που έχουν διαμορφωθεί στην περιοχή, περιλαμβανομένου και του ενεργειακού χάρτη που έχει διαμορφωθεί με καταγγελία της τουρκικής στάσης ενώπιον της διεθνούς και της ευρωπαϊκής κοινότητας και με ξεκαθάρισμα ότι ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας δεν μπορεί να υπάρξει υπό αυτές τις προϋποθέσεις.

Την Πέμπτη στη σύσκεψη αρχηγών η εκπροσώπων κομμάτων η περικοπή αλληλεγγύης

Στη σύσκεψη αρχηγών ή κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των κομμάτων μεθαύριο Πέμπτη θα συζητηθεί το τι μέλλει γενέσθαι σε σχέση με την πρόταση για περικοπή 3% του 13ου μισθού προκειμένου να στηριχθούν οι μακροχρόνια άνεργοι, δήλωσε ο κ. Ομήρου.

Σε δηλώσεις του στο περιθώριο συνάντησης με το ΔΣ της ΔΕΦΑ, ο κ. Ομήρου απέρριψε τη θέση ότι τα κόμματα θα έπρεπε να δώσουν από τη χορηγία που λαμβάνουν από το κράτος.

“Τα κόμματα, όση κριτική και αν ασκείται είναι τα κίνητρα της δημοκρατίας είναι μοχλοί με τους οποίους λειτουργεί το σύστημα. Αν θέλουμε την κατάργηση των κομμάτων να τα λέμε και να εγκαταλείψουμε αυτούς λαϊκισμούς οι οποίοι δεν στηρίζουν τη δημοκρατία και την υπονομεύουν”, είπε και επανέλαβε τη θέση της ΕΔΕΚ ότι “χρειάζεται να επιδείξουμε κοινωνική αλληλεγγύη”.

“Όσοι ισχυρίζονται ότι εάν υπάρξει μια αποκοπή ενός μικρού ποσοστού από ένα μισθό όπως είναι ο 13ος για να στηρίξουμε τους μακροχρόνια άνεργους, που δεν θα έχουν πάνω στο τραπέζι τους φαγητό την ημέρα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς να το πουν, εμείς θα υποστηρίξουμε αυτή την άποψη, αλλά βεβαίως είναι θέμα της πλειοψηφίας της Βουλής να το αποφασίσει”, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι η προοπτική του όλου θέματος θα διαφανεί στη σύσκεψη των αρχηγών ή κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των κομμάτων την Πέμπτη.