Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία Ηνωμένου Βασιλείου: Χαιρετίζουμε τις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού

Η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία Ηνωμένου Βασιλείου, με γραπτή δήλωση, χαιρετίζει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με σκοπό την εξεύρεση συνολικής λύσης στο Κυπριακό.

«Η Ομοσπονδία επικροτεί την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων που ανακοινώθηκε πρόσφατα από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου και εκφράζει τις θερμότερες ευχές της για μια επιτυχή κατάληξη», αναφέρει η δήλωση του Προέδρου της Ομοσπονδίας Πήτερ Δρουσιώτη.

«Δεν έχουμε καμία αμφιβολία», συνεχίζει η δήλωση, «ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και η διαπραγματευτική του ομάδα θα προσεγγίσουν τις συνομιλίες με καλή θέληση και με μια ξεκάθαρη αποφασιστικότητα να επιτύχουν μία δίκαιη και διαρκή λύση βασισμένη στη Χάρτα των Ηνωμένων Εθνών, τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και τις αρχές του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ελπίζουμε, σημειώνει, ότι «ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου και η τουρκοκυπριακή διαπραγματευτική ομάδα θα είναι ικανές να ανταποδώσουν και ότι η Τουρκία δεν θα σταθεί εμπόδιο σε αυτή την κρίσιμη προσπάθεια που αποσκοπεί στο να τερματίσει την τουρκική στρατιωτική κατοχή του βορείου τμήματος της Κύπρου και να επανενώσει τη χώρα προς το συμφέρον όλων των Κυπρίων».

Έχουν υπάρξει πολλές διαψεύσεις τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, αλλά η ειλικρινής μας ελπίδα είναι ότι παρά τους φραγμούς στην πρόοδο θα γίνουμε σύντομα μάρτυρες της αρχής του τέλους της διαίρεσης της Κύπρου, προσθέτει. «Σε αυτή τη κρίσιμη στιγμή στεκόμαστε πλήρως στο πλευρό του δημοκρατικά εκλελεγμένου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και του προσφέρουμε τη στήριξή μας», καταλήγει η δήλωση του κ. Δρουσιώτη.

Η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία Ηνωμένου Βασιλείου επιδοκίμασε επίσης τις δηλώσεις του Βρετανού Πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον και του Υπουργού Εξωτερικών Γουίλιαμ Χέιγκ αναφορικά με την Κύπρο μετά από το κοινό ανακοινωθέν του Προέδρου Αναστασιάδη και του κ. Έρογλου.