Εθνική επέτειος της 25ης Μαρτίου: «Ελευθερία ή Θάνατος»

Μεγάλη γιορτή σήμερα για τον απανταχού Ελληνισμό. .

Η 25η Μαρτίου είναι διπλή γιορτή. Εθνική και χριστιανική. Εθνική γιατί γιορτάζουμε την επανάσταση του 1821 και Χριστιανική γιατί γιορτάζουμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου.

Η επέτειος να γιορτάζουμε τον εθνικό ξεσηκωμό στις 25 Μαρτίου καθιερώθηκε στις 15 Μαρτίου 1838 από τον βασιλιά Όθωνα, προκειμένου να συνδεθεί με το εκκλησιαστικό γεγονός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Ήταν και επιθυμία του Αλέξανδρου Υψηλάντη και της Φιλικής Εταιρείας να συνδεθεί η έναρξη της επανάστασης με μια μεγάλη εκκλησιαστική εορτή για να τονωθεί το φρόνημα των υπόδουλων Ελλήνων.

Στην πραγματικότητα, η Επανάσταση δεν ξεκίνησε στις 25 Μαρτίου 1821, αλλά λίγες μέρες νωρίτερα στην Πελοπόννησο, μία περιοχή με συμπαγείς ελληνικούς πληθυσμούς και μικρή στρατιωτική παρουσία των Τούρκων.

Λίγα λόγια για την επανάσταση:

Οι Έλληνες επαναστάτησαν ενάντια στον Τουρκικό ζυγό, αφού για 400 χρόνια ζούσαν στη σκλαβιά.Οι Τούρκοι τους καταπίεζαν ,τους έβαζαν φόρους βαριούς, τους έκαναν φρικτά βασανιστήρια.Το χειρότερο που τους έκαναν ήταν το παιδομάζωμα. Οι Τούρκοι μάζευαν μικρά Ελληνόπουλα και τα έκαναν γενίτσαρους, δηλ. Τούρκους στρατιώτες που αργότερα πολεμούσαν τους ίδιους τους συμπατριώτες τους.

Πολλοί Έλληνες δεν άντεχαν τη σκλαβιά και έβγαιναν στα βουνά για να ζήσουν ελεύθεροι.Αυτοί ονομάστηκαν κλέφτες. Για να αντιμετωπίσουν τους κλέφτες, οι Τούρκοι δημιούργησαν άλλες ομάδες που ονομάζοντας αρματωλοί. Σιγά σιγά όμως κλέφτες και αρματωλοί γίνονταν φίλοι και μαζί πολεμούσαν τους Τούρκους.

Στην Οδησσό, μια μικρή πόλη της Ρωσίας που ζούσαν πολλοί Έλληνες δημιουργήθηκε μυστικά μια οργάνωση που ονομαζόταν Φιλική Εταιρεία. Σκοπός της ήταν να κάνει πολλούς Έλληνες να ξεσηκωθούν σε επανάσταση.

Έτσι ένα ανοιξιάτικο πρωινό του 1821, το γραφικό μοναστήρι της Αγίας Λαύρας, γίνεται ο ιερός ναός της Ανατολής του Έθνους. Ο πατριάρχης Παλαιών Πατρών Γερμανός, σήκωσε τη σημαία της Επανάστασης .Αμέσως όλοι οι Έλληνες έτρεξαν να προσκυνήσουν και να ορκιστούν : Ελευθερία ή Θάνατος.

Η φλόγα της Αγίας Λαύρας φλόγισε τις ψυχές των ατρόμητων αγωνιστών της Λευτεριάς. Και ακολουθούν οι διάφορες εξεγέρσεις και μάχες. Από πού να πρωταρχίσει κανείς. Από την Αλαμάνα, την Τριπολιτσά, τα Δερβενάκια, το Χάνι της Γραβιάς, τη Χίο, το Μανιάκι, το Μεσολόγγι; Πολλοί από τους πολεμιστές, με την αγωνιστικότητα τους, το θάρρος τους και την τεράστια ψυχική τους δύναμη βοήθησαν στην απελευθέρωση της Ελλάδας.

Σε αυτόν τον αγώνα αναδείχθηκαν μεγάλες μορφές όπως ο Κολοκοτρώνης, ο Παπαφλέσσας, ο Καραϊσκάκης, ο Αντρέας Μιαούλης, ο Αθανάσιος Διάκος, ο Κανάρης, η Μπουμπουλίνα, η Μαντώ Μαυρογένους και τόσοι άλλοι.

Σε αυτό το μεγάλο αγώνα των Ελλήνων για λευτεριά, όλοι έδωκαν το παρόν τους. Συγκλονίστηκε ο Τύρρανος από το σεισμό της 25ης Μαρτίου και σωριάστηκε η αυτοκρατορία του σε συντρίμια. Οι Έλληνες απέδειξαν πως η Ελλάδα ξέρει να ζει ελεύθερη, ξέρει και να πεθαίνει.

Ο πόλεμος αυτός κράτησε περίπου 9 χρόνια. Δόθηκαν πολλές μάχες. Η πιο αποφασιστική μάχη έγινε στο Ναβαρίνο, όπου ο Τούρκικος και αιγυπτιακός στόλος που πολεμούσαν τους Έλληνες ηττήθηκαν από το στόλο που έστειλαν η Αγγλία, η Γαλλία και Ρωσσία για να βοηθήσουν την Ελληνική Επανάσταση. Μετά τη ναυμαχία του Ναυαρίνου ένα μέρος της Ελλάδας απελευθερώθηκε και έγινε ανεξάρτητο κράτος με πρώτο κυβερνήτη τον Ιωάννη Καποδίστρια.

Η 25η Μαρτίου είναι η μέρα που φέρνει στη μνήμη μας την ιερή απόφαση και τα ανεπανάληπτα κατορθώματα των προγόνων μας, για την αποτίναξη της Τουρκικής κυριαρχίας. Είναι η μέρα που μας υποχρεώνει να θυμηθούμε την ιστορική μας κληρονομιά. Η μνήμη του ’21 κληροδοτεί ένα βαρύτατο χρέος σε ολόκληρο τον Έλληνισμό. Η κληρονομιά αυτή είναι παιδεία και αρετή, αξιοπρέπεια και θυσία.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ σε όλους