Εθισμένοι στο “λάδωμα” οι Έλληνες πολίτες

Το μικρόβιο της «διαφθοράς» έχει εισχωρήσει στους Έλληνες πολίτες. Τουλάχιστον αυτό καταδεικνύει έρευνα της «Διεθνής Διαφάνεια – Ελλάς».

Οι Έλληνες πολίτες «λαδώνουν» για να πάρουν άδεια οδήγησης, για να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους προς το Δημόσιο, για να είναι σίγουροι ότι θα τους «προσέξει» ο γιατρός,  ακόμη και για να σβήσουν κλήση. Οι 8 στους 10 αποδέχονται την πρακτική του «πληρώνω και γλυτώνω».

Το τρίπτυχο της διαφθοράς στην Ελλάδα είναι εκτελεστική εξουσία, ΜΜΕ και επιχειρήσεις. Ο πρόεδρος της «Διεθνής Διαφάνεια – Ελλάς», επισημαίνει ότι το στοιχείο της διαφθοράς υπάρχει στην Ελλάδα διαχρονικά, τα τελευταία 30 χρόνια, όμως, έχει επιδεινωθεί.

Οι πολίτες φαίνεται να απολαμβάνουν τα «προνόμια» και να συντηρούν τη διαφθορά. Είναι η λεγόμενη «διεφθαρμένη νομιμότητα», που σημαίνει ότι ο νόμος παραβλέπει ή ακόμη και υποθάλπει τα φαινόμενα αυτά.

Τα μέτρα καταπολέμησης της διαφθοράς έχουν αποδειχθεί ανεπαρκή έως τώρα. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι να σταματήσει το αλισβερίσι της απευθείας συναλλαγής μεταξύ επιχειρήσεων και δημοσίου.