ΕΕ: Μεταρρυθμίσεις και Κυπριακό προϋποθέσεις για ενταξιακή πορεία της Τουρκίας

Στο πλαίσιο του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ-Τουρκίας Οι «28» κάλεσαν σήμερα την Άγκυρα, να εφαρμόσει χωρίς διακρίσεις το πρόσθετο Πρωτόκολλο, καθώς επίσης να δεσμευθεί και να συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού.

Το Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ-Τουρκίας πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο Λουξεμβούργο, υπό την προεδρία του Ευάγγελου Βενιζέλου, ενώ την Κομισιόν εκπροσώπησε ο Επίτροπος Διεύρυνσης Στέφαν Φούλε και την Τουρκία ο Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Όπως ανέφερε ο κ. Βενιζέλος στη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Σύνδεσης, η ΕΕ τόνισε στην τουρκική πλευρά την ανάγκη για πλήρη και χωρίς διακρίσεις εφαρμογή του πρόσθετου Πρωτοκόλλου, αλλά και να υπάρξει πρόοδος στις σχέσεις της Τουρκίας με όλα τα κράτη μέλη.

Το Συμβούλιο καλωσόρισε ακόμη την επανάληψη των συνομιλιών για το Κυπριακό υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, επισημαίνοντας πως παραμένει ουσιώδους σημασίας η δέσμευση αλλά και η συμβολή της Τουρκίας με συγκεκριμένα μέτρα, υπογράμμισε ο Έλληνας προεδρεύων της συνεδρίασης.

Ο κ. Βενιζέλος πρόσθεσε ότι το Συμβούλιο ζήτησε την άμεση επικύρωση και εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για την επανεισδοχή και ότι η ΕΕ αλλά και η ελληνική προεδρία αναμένουν μετά τις προεδρικές εκλογές στη γείτονα να προωθήσει η Τουρκία με αποφασιστικότητα και δυναμισμό τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, οι οποίες θα ανοίξουν το δρόμο για το ευρωπαϊκό μέλλον της Τουρκίας.

Η ο κ. Βενιζέλος σημείωσε επίσης ότι η ΕΕ τόνισε την ανάγκη για σχέσεις καλής γειτονίας και ότι η διατήρησή τους αποτελεί καθοριστικό τμήμα της ενταξιακής διαδικασίας.

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος διεύρυνσης Στέφαν Φούλε υπογράμμισε ότι μπορεί να υπάρξει αποφασιστική πρόοδος στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις μόνο εφόσον προχωρήσουμε με τις μεταρρυθμίσεις και με όλα τα ζητήματα που αφορούν την Κύπρο, ενώ για το Πρόσθετο Πρωτόκολλο είπε ότι η εφαρμογή του από την πλευρά της Άγκυρας μπορεί να δώσει νέα δυναμική στην ενταξιακή διαδικασία με το άνοιγμα αρκετών κεφαλαίων αλλά και το κλείσιμο ορισμένων σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα.

Ο κ. Φούλε εξέφρασε την ανησυχία του για την έλλειψη ανεξαρτησίας του δικαστικού συστήματος και ζήτησε την πλήρη ελευθερία έκφρασης με έμφαση στο διαδίκτυο, ενώ επέμεινε επίσης στην ανάγκη αποτελεσματικής αντιμετώπισης των κρουσμάτων διαφθοράς.

Ο υπουργός ευρωπαϊκών υποθέσεων Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε την αποφασιστικότητα της Τουρκίας για προώθηση των μεταρρυθμίσεων, εξέφρασε τη δυσαρέσκεια της Άγκυρας για το γεγονός ότι 17 κεφάλαια των διαπραγματεύσεων παραμένουν παγωμένα και ζήτησε να ανοίξουν χωρίς καθυστέρηση όλα τα υπόλοιπα κεφάλαια. Τόνισε τέλος ότι στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να υπάρχουν πολιτικά εμπόδια.