ΕΕ – Κορωνοϊός : Αυξημένα μέτρα και περιορισμοί στη κυκλοφορία

ΕΕ – Κορωνοϊός : Αυξημένα μέτρα και περιορισμοί στη κυκλοφορία

Το Ευρωπαιϊκό Συμβούλιο ενέκρινε  σύσταση για την τροποποίηση σχετικά με μια συντονισμένη προσέγγιση στους περιορισμούς της ελεύθερης κυκλοφορίας ως απάντηση στην πανδημία COVID-19.

Σύμφωνα με την ενημερωμένη πρόταση, ένα νέο χρώμα (σκούρο κόκκινο) προστίθεται στις υπάρχουσες κατηγορίες (πράσινο, πορτοκαλί, κόκκινο και γκρι) στον εβδομαδιαίο χάρτη που δημοσιεύεται από το ECDC.

Αυτό το χρώμα θα ισχύει για περιοχές όπου ο ιός κυκλοφορεί σε πολύ υψηλά επίπεδα, μεταξύ άλλων και εξαιτίας των πιο μολυσματικών μεταλλάξεων που προκαλούν ανησυχία. Αυτές ορίζονται ως περιοχές όπου το αθροιστικό 14-ημερών κρουσμάτων COVID-19 είναι 500 ανά 100.000 άτομα ή περισσότερα.

Τα κράτη μέλη πρέπει να αποθαρρύνουν όλα τα μη απαραίτητα ταξίδια σε κόκκινες και σκούρες κόκκινες περιοχές, ενώ ταυτόχρονα επιδιώκουν να αποφύγουν διαταραχές στα βασικά ταξίδια.

Τα κράτη μέλη πρέπει να απαιτούν από άτομα που ταξιδεύουν από μια περιοχή που χαρακτηρίζεται ως σκούρο κόκκινο:

– να υποβάλονται σε εξέταση για COVID-19 πριν από την άφιξη

– να υποβάλονται σε καραντίνα / αυτο-απομόνωση

Παρόμοια μέτρα θα μπορούσαν να εφαρμοστούν σε περιοχές με υψηλό ποσοστό μεταλλάξεων που προκαλούν ανησυχία.

Δεδομένης της αύξησης της ικανότητας τεστ COVID-19, η σύσταση τροποποιείται επίσης για να δοθεί στα κράτη μέλη η δυνατότητα να απαιτούν από τους ταξιδιώτες που προέρχονται από πορτοκαλί, κόκκινες και γκρι περιοχές να κάνουν τεστ πριν από την αναχώρηση.

Οι εργαζόμενοι στις μεταφορές και οι πάροχοι υπηρεσιών μεταφορών δεν πρέπει κατ ‘αρχήν να υποχρεωθούν να υποβληθούν σε τεστ. Όταν ένα κράτος μέλος απαιτεί από αυτούς να υποβληθούν σε τεστ, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ταχείες δοκιμές αντιγόνου.

‘Ατομα που ζουν σε παραμεθόριες περιοχές και διασχίζουν τα σύνορα καθημερινά ή συχνά, για παράδειγμα για λόγους εργασίας, μελέτης ή οικογένειας, δεν πρέπει να υποβάλονται σε τεστ ή καραντίνα. Εάν εισαχθεί μια απαίτηση τεστ, η συχνότητα των τεστ σε τέτοια άτομα πρέπει να είναι αναλογική.

Αυτά τα επικαιροποιημένα μέτρα αποτελούν συντονισμένη απάντηση στην αύξηση των λοιμώξεων και στους κινδύνους που ενέχουν οι πιο μεταδοτικές νέες μεταλλάξεις του ιού εντός και εκτός της ΕΕ. Ακολουθούν τη σύσταση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) για την αποφυγή μη απαραίτητων ταξιδιών, προκειμένου να επιβραδύνουν την εισαγωγή και τη διάδοση των νέων μεταλλάεων που προκαλούν ανησυχία.