ΕΕ: Η Τουρκία να σεβαστεί την κυριαρχία της Κύπρου στα χωρικά της ύδατα

Να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στα χωρικά της ύδατα, κάλεσε σήμερα το  Ευρωπαϊκό Συμβούλιο  την Τουρκία ενώ προειδοποιεί την Αγκυρα ότι η αναγνώριση όλων των κρατών μελών αποτελεί απαραίτητη συνιστώσα της ενταξιακής της πορείας.

Στα Συμπεράσματα επισημαίνεται ότι: «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε σοβαρή ανησυχία σχετικά με τις νέες εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και παρότρυνε την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να σεβαστεί την κυριαρχία της Κύπρου στα χωρικά της ύδατα και τα κυριαρχικά δικαιώματά της Κύπρου στην αποκλιστική οικονομική ζώνη της».

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «επαναβεβαίωσε τη Δήλωση της ΕΕ και των κρατών μελών της στις 21 Σεπτεμβρίου 2005, μεταξύ άλλων και ότι η αναγνώριση όλων των κρατών μελών αποτελεί απαραίτητη συνιστώσα της διαδικασίας προσχώρησης». «Υπό τις παρούσες συνθήκες το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θεώρησε ότι είναι πιο σημαντικό από ποτέ να διασφαλισθεί θετικό κλίμα, ώστε να μπορέσουν να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για τη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού», καταλήγει η δήλωση.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το τελικό κείμενο αποτελεί προϊόν τριών σχεδίων Συμπερασμάτων τα οποία βελτιώνοντας συνεχώς σε σχέση με τους στόχους της κυπριακής αντιπροσωπείας.