Εδώ η Τρόικα, εκεί η Τρόικα…

Ουδέν νεώτερον… Στάση αναμονής για την άφιξη της τρόικας. Η κυπριακή κυβέρνηση φαίνεται μουδιασμένη από τις… μη εξελίξεις καθώς ακόμη δεν υπάρχει απάντηση για το πότε θα έρθουν οι εκπρόσωποι της Ε.Ε., της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, την ώρα που ο χρόνος εξαντλείται.

Η κυβέρνηση εμφανίζεται πανέτοιμη για τις διαπραγματεύσεις. Κάποιες τελευταίες προτάσεις για τις κοινωνικές παροχές έχουν ήδη σταλεί στην τρόικα. Το τρένο, όμως,  για το Eurogroup της 12ης Νοεμβρίου φαίνεται ότι το χάσαμε. Την ενόχλησή του έδειξε καθαρά χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας. «Διαβουλευόμαστε συνέχεια – πού εφτάσαμε – για να καλέσουμε την Τρόικα να έρθει στην Κύπρο», δήλωσε.  Για «εμμονές της Τρόικας» έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ και υποψήφιος για την Προεδρία Νίκος Αναστασιάδης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου δήλωσε ότι η τρόικα θα έρθει την ερχόμενη εβδομάδα. Δεν διευκρινίστηκε όμως αν αυτό βασίζεται σε πληροφορία ή εκτίμηση.

Είμαστε κοντά σε συμφωνία, διαρρέουν πηγές εκτός και εντός Προεδρικού… έγινε πρόοδος, στις τηλεφωνικές μας διαβουλεύσεις αλλά δεν κλείσαμε την ημερομηνία.

Είναι προφανές ότι μικρά ή μικρότερα έστω αγκάθια στις διαπραγματεύσεις, εξακολουθούν να υπάρχουν. Στο θέμα της ΑΤΑ, του συνταξιοδοτικού, των ημικρατικών οργανισμών, του κατώτατου μισθού, κ.α. Η κυβέρνηση, πάντως, εμφανίζεται αισιόδοξη ότι θα χρειαστεί περίπου μία εβδομάδα από την άφιξη της τρόικας για να κλείσει η συμφωνία.