ΕΔΕΚ: Οι συνομιλίες έχουν οδηγηθεί σε «διάλογο κωφών»

Ανακοίνωση τύπου του Ευρωβουλευτή της ΕΔΕΚ κ. Δημήτρη Παπαδάκη

Οι δηλώσεις του Τ/Κ διαπραγματευτή Κουντρέτ Οζερσάι ότι «το Κυπριακό έχει τελειώσει» και ότι «πρέπει να ξεκινήσει ένα είδος πάρε-δώσε» καταδεικνύουν ότι οι συνομιλίες έχουν οδηγηθεί με ευθύνη της τουρκικής πλευράς σε «διάλογο κωφών». Ενώ η τουρκική πλευρά δεν έχει καταθέσει τις θέσεις της για την ουσία του Κυπριακού, δηλαδή την αποχώρηση των στρατευμάτων, την απομάκρυνση των εποίκων, την κατάργηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων του 1960, την επιστροφή των προσφύγων στα σπίτια και τις περιουσίες τους και την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού κεκτημένου, προβάλλει την θρασεία απαίτηση για το διαβόητο «πάρε-δώσε».

Αλλά το ζητούμενο δεν είναι μια διαδικασία δίκην εμπορικής συναλλαγής. Το ζητούμενο είναι η Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο. Να τερματίσει την κατοχή και να αποδεχθεί λύση στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και των αρχών του διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου.

Δυστυχώς με τη συμφωνία της 11ης Φεβρουαρίου έχει επιτραπεί στην τουρκική πλευρά όχι μόνο να στρεψοδικεί αλλά και να προβάλλει έκνομες απαιτήσεις. Η απουσία από τη συμφωνία της 11ης Φεβρουαρίου δεσμεύσεων για τις ουσιώδεις πτυχές του Κυπριακού, όπως είναι η διεθνής πτυχή και η επικέντρωση σε απαράδεκτες πρόνοιες, όπως η διπλή κυριαρχία και η διπλή ιθαγένεια έχουν δώσει την δυνατότητα στην τουρκική πλευρά να οδηγεί την διαπραγματευτική διαδικασία σε εκτροπή.

Έστω και τώρα επιβάλλεται η ρεαλιστική αποτίμηση των δεδομένων και η χάραξη στρατηγικής για αντιμετώπιση της συνεχιζόμενης τουρκικής αδιαλλαξίας και προκλητικότητας.

Η προσεχής σύνοδος του Εθνικού Συμβουλίου προσφέρεται για συλλογική διαβούλευση για συλλογική διαβούλευση και λήψη αποφάσεων.