ΕΔΕΚ: Οι μελέτες δεν συνιστούν πώληση περιουσιακών στοιχείων

Ανακοίνωση τύπου που εξέδωσε η ΕΔΕΚ αναφέρει: Είναι φανερό ότι η συνεχής πώληση σχεδόν όλων των περιουσιακών στοιχείων των Κυπριακών Αερογραμμών, τα οποία εν πάσει περιπτώσει ανήκουν στον Κύπριο φορολογούμενο, στόχο έχει την επίλυση προβλημάτων ρευστότητας και την χρηματοδότηση ζημιών της εταιρείας. Διαφορετικά δεν θα υπήρχε λόγος πώλησης των περιουσιακών στοιχείων, εκτός και αν υπάρχουν άλλοι αδιευκρίνιστοι λόγοι.

Δεν είναι ορθολογική αυτή η στρατηγική αλλά και παράλληλα αδιέξοδη, γιατί σε κάποιο στάδιο δεν θα υπάρχει οτιδήποτε άλλο για πώληση και η εταιρεία δεν θα μπορεί να επιβιώσει. Εξάλλου οι δύο μελέτες που υπέβαλαν οι εξειδικευμένοι οργανισμοί της KLM-AIR FRANCE και Lufthansa Consulting, όχι μόνο δεν περιέχουν τέτοιες συστάσεις αλλά αντίθετα προβλέπουν διεύρυνση του πτητικού προγράμματος. Επίσης, εάν η διακηρυγμένη πολιτική επιβίωσης της εταιρείας είναι η εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή, τότε τι θα απομείνει από την εταιρεία για να ενδιαφέρει οποιονδήποτε να την αγοράσει;

Οι πολιτικές και οικονομικές ιδιομορφίες της Κύπρου καθιστούν αδήριτη ανάγκη την ύπαρξη ενός υγιούς και με προοπτικές εθνικού η τοπικού αερομεταφορέα , ο οποίος θα επιτυγχάνει δύο βασικούς στόχους:

• την συμβολή του στην τουριστική και οικονομική ανάπτυξη του τόπου

• και την διευκόλυνση της προσβασιμότητας των ξένων προς την Κύπρο ως επίσης και των κυπρίων στο εξωτερικό.

Τίθεται επομένως το ερώτημα κατά πόσον οι Κυπριακές Αερογραμμές με ένα στόλο πέντε αεροσκαφών και πολύ περιορισμένο πτητικό δίκτυο και ανύπαρκτες προοπτικές ανάπτυξης μπορεί να επιτύχει τους στόχους αυτούς.