ΕΔΕΚ-Οικολόγοι: Οι πολίτες να στείλουν ισχυρό μήνυμα κάθαρσης στις Ευρωεκλογές

Ο κ. Γιαννάκης Ομήρου κάλεσε σήμερα τους πολίτες να στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα στις Ευρωεκλογές ότι θα πρέπει να υπάρξει τιμωρία των ενόχων για την οικονομική τραγωδία στην Κύπρο.

Μετά την επίσημη υποβολή υποψηφιοτήτων της Συνεργασίας ΕΔΕΚ-Οικολόγων, ο κ. Ομήρου είπε ότι οι Ευρωεκλογές είναι ένα κρίσιμο σταυροδρόμι για ολόκληρη την Ευρώπη και για την Κύπρο. Από τη μια, είναι όπως είπε, ο δρόμος της λιτότητας, της εξουθενωτικής δημοσιονομικής πειθαρχίας, των αποκοπών μισθών, συντάξεων και επιδομάτων, που οδήγησε στη βαθιά ύφεση, στην ανεργία και την κοινωνική δυστυχία. Ο δρόμος που εφάρμοσε, όπως πρόσθεσε, η Ευρωπαϊκή δεξιά.

“Από την άλλη, είναι ο δρόμος των επενδύσεων, της ανάπτυξης, της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, ο δρόμος της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης που είναι άλλωστε και οι θεμελιώδεις αρχές και αξίες της ΕΕ. Είναι ο δρόμος που προτείνουν και υπερασπίζονται, διαχρονικά και με συνέπεια οι πολιτικές δυνάμεις των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και των Ευρωπαίων πρασίνων”, είπε, προσθέτοντας πως είναι με αυτές τις δυνάμεις που ΕΔΕΚ και Οικολόγοι συμπορεύονται.

Ο κ. Ομήρου κάλεσε τους πολίτες που διαφωνούν με την πολιτική που ακολουθήθηκε και ακολουθείται ακόμα από τους κυρίαρχους ηγεμονικούς κύκλους της ΕΕ, να στηρίξουν αυτή την πρόταση για αλλαγή κατεύθυνσης της Ευρώπης.

Παράλληλα, ο κ. Ομήρου κάλεσε τους πολίτες να στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα στις εκλογές ότι θα πρέπει να υπάρξει κάθαρση, εξυγίανση και τιμωρία των ενόχων για την οικονομική τραγωδία που πλήττει την Κύπρο. “Υπάρχουν οι ένοχοι, υπάρχουν οι υπαίτιοι και σε πολιτικό και σε ποινικό επίπεδο. Η ισοπέδωση είναι λανθασμένη προσέγγιση”, είπε.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ αναφέρθηκε στη συνέχεια στο Κυπριακό, λέγοντας ότι η συνεργασία προτείνει μια άλλη στρατηγική διαχείριση του. “Χρειάζεται αλλαγή στρατηγικής, χρειάζεται επανατοποθέτηση του Κυπριακού, χρειάζεται να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις που θα υποχρεώσουν την Τουρκία να κατανοήσει ότι το κόστος από την περαιτέρω συνέχιση της στρατιωτικής κατοχής στην Κύπρο είναι δυσβάστακτο για την ίδια και ότι οφείλει να συμμορφωθεί με το διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο”, σημείωσε.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Ομήρου είπε ότι η αποχή δεν είναι η σωστή επιλογή, αλλά είναι ανοχή σε όλους αυτούς που οδήγησαν την κυπριακή κοινωνία στο σημερινό κατάντημα.

Ο Επίτιμος Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης είπε ότι “η ενίσχυση της φωνής της συνεργασίας ΕΔΕΚ-Οικολόγων είναι εθνική αναγκαιότητα γιατί όλοι παραδεχόμαστε ότι βρισκόμαστε σε ένα αδιέξοδο και ότι χρειάζεται μια νέα διεκδικητική και πανεθνική στρατηγική η οποία θα απαγκιστρώνει από τις μονομερείς παραχωρήσεις και η οποία επίσης θα μας απαγκιστρώνει από το κοινό ανακοινωθέν”.

Ο ΓΓ των Οικολόγων και υποψήφιος Ευρωβουλευτής Γιώργος Περδίκης στις δικές του δηλώσεις είπε ότι “η Κύπρος που αντιστέκεται, η Κύπρος που επιμένει στις 25 Μαΐου έχει επιλογή. Καθαρά και ξάστερα, τίμια και τολμηρά. Μαζί, με τη συνεργασία ΕΔΕΚ-Οικολόγοι για μια Κύπρο ισχυρή σε μια Ευρώπη δημοκρατική και πράσινη”, είπε.

Η υποψήφια Ελένη Χρυσοστόμου ανέφερε ότι είναι εθνικό καθήκον όλων μας στις 25 Μαΐου να δώσουμε την ψήφο μας αν θέλουμε να αλλάξει η πατρίδα μας. “Είναι επιβεβλημένο, στις 25 του Μάη να δώσουμε φωνή στις καθαρές φωνές, τις φωνές που είναι τίμιες και το έχουν αποδείξει διαχρονικά. Η αποχή είναι ανοχή στη σημερινή κατάσταση την οποία εμείς δεν θέλουμε πια”, είπε.

Ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής Σταύρος Γιαλλουρίδης κάλεσε τους πολίτες “να σηκωθούν από τον καναπέ τους και να μας μελετήσουν και να κρίνουν και να κατακρίνουν αυτούς που αξίζουν λιγότερο. Δεν είναι γενική η συσκότιση γι αυτό οφείλουμε να μελετήσουμε και να δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης στους πιο καθαρούς, στους πιο έντιμους”, πρόσθεσε.

Ο υποψήφιος της συνεργασίας Μάκης Ρουσής είπε ότι αυτές οι εκλογές είναι ιδιαίτερα κρίσιμες και για το αν η Ευρώπη θα αλλάξει ρότα, εάν θα αλλάξει την κοινωνικοοικονομική της πολιτική. Πρόσθεσε πως είναι ιδιαίτερης σημασίας και για την Κύπρο για την επίλυση του Κυπριακού και για την οικονομία.

Ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης είπε στη δική του τοποθέτηση ότι η Κύπρος χρειάζεται έντιμες, διεκδικητικές και μαχητικές φωνές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. “Στις 25 του Μάη ο κυπριακός λαός έχει την ευκαιρία να αλλάξει τον τόπο του, ας μην χάσει αυτή την ευκαιρία για να έχουμε μια καλύτερη Κύπρο από τις 26 του Μάη”, είπε.

Ο υποψήφιος της συνεργασίας Σοφοκλής Σοφοκλέους είπε ότι δύο είναι οι σημαντικές προκλήσεις σε αυτές τις εκλογές. Πρώτον, να μας ακούσουν οι πολίτες και δεύτερον, να πείσουμε τους πολίτες. Στόχος μας είναι η τιμωρία των ενόχων, η δήμευση των περιουσιών τους, η επιστροφή των κλεμμένων. Καθαρά και ξάστερα πάμε στις Ευρωεκλογές”, είπε.