ΕΔΕΚ: Να διεκδικήσει ο νέος πρόεδρος αλλαγή όρων του μνημονίου

Το κεντρικό συμβούλιο της ΕΔΕΚ, σε ανακοίνωση του αναφέρθηκε στην ανάγκη να βγει η Κύπρος γρήγορα από την κρίση και στη διαχείριση του μνημονίου.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει: “Η κυπριακή οικονομία διέρχεται μια από τις κρισιμότερες περιόδους, με τις εξελίξεις να τρέχουν, αρχής γενομένης από το Eurogroup της ερχόμενης βδομάδας. Οι αναφορές των ξένων μέσων και διεθνών οργανισμών, μετά τις εκλογές, για επιτάχυνση των διαδικασιών σύναψης μνημονίου συνοδεύονται με την πιθανότητα επιβολής αυστηρότερων όρων”.

Ενώ επιπλέον τονίζεται πως: “Από πολλούς θεωρούνται δεδομένες οι ιδιωτικοποιήσεις. Μπορεί να υπάρχει συγκεκριμένη ρήτρα στο Μνημόνιο Συναντίληψης, αν και εφόσον το χρέος καταστεί μη βιώσιμο, όμως αναμένουμε από το νέο Πρόεδρο να διεκδικήσει αλλαγή συγκεκριμένων όρων, ώστε να αποτραπεί το ξεπούλημα των ημικρατικών οργανισμών και κρατικής περιουσίας”.

Σχετικά με το ενδιαφέρον της Gazprom για προαγορά μέρους φυσικού αερίου του ισραηλινού οικοπέδου Ταμάρ ανέφερε πως: “Καταδεικνύει τις προοπτικές που υπάρχουν με την ανεύρεση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Κυπριακή ΑΟΖ” ενώ “Αναμένει από τη νέα Κυβέρνηση τη διαμόρφωση ολοκληρωμένης στρατηγικής για το φυσικό αέριο και επίσπευση των διαδικασιών για ανάπτυξη των υποδομών”.

Τέλος υπογραμμίζεται ότι: “Ο τόπος χρειάζεται γρήγορες αποφάσεις και πρακτικές λύσεις που να είναι τεχνοκρατικά τεκμηριωμένες. Το ΚΣ ΕΔΕΚ είναι έτοιμο να στηρίξει κάθε προσπάθεια που γίνεται για σύντομη έξοδο από την κρίση, όμως δεν πρόκειται να συναινέσει σε πολιτικές που εκχωρούν κυριαρχικά δικαιώματα, ξεπουλούν κρατική περιουσία και οδηγούν σε κοινωνική εξαθλίωση”.