ΕΔΕΚ: Να γίνει έρευνα από την ΕΠΑ για τις τιμές των καυσίμων

Σύμφωνα με τον Α` Αντιπρόεδρο του κινήματος Γιώργο Βαρνάβα  το ΚΣ ΕΔΕΚ,  ζητά την αυτεπάγγελτη εξέταση από την Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού του θέματος ανταγωνισμού όσον αφορά τα καύσιμα, ενώ χαιρέτισε δήλωση του Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργου Λακκοτρύπη ότι υπάρχουν σκέψεις για μέτρα ώστε να μειωθεί το φαινόμενο καθυστέρησης στη μείωση των τιμών των καυσίμων στην Κύπρο όταν οι τιμές μειώνονται διεθνώς.

Μιλώντας ύστερα από συνάντηση αντιπροσωπειών της ΕΔΕΚ και του Υπουργείου Ενέργειας, στα γραφεία της ΕΔΕΚ, με επικεφαλής τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ Γιαννάκη Ομήρου και τον Υπουργό Ενέργειας, και σε ερώτηση αναφορικά με τις νέες μειώσεις στις τιμές των καυσίμων, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι “οι μειώσεις επέρχονται με τις αφίξεις καινούργιων φορτίων που έχουν αγοραστεί σε χαμηλότερες τιμές”.

“Όπως εξήγησα χθες στη Βουλή, υπάρχει μια χρονοδιαφορά την οποία πρέπει κάποιος να λαμβάνει υπόψη όταν βλέπει τις διεθνείς τιμές των καυσίμων να αυξομειώνονται. Υπάρχει μια χρονοδιαφορά που αφορά την Κύπρο, αφορά την έλευση των νέων φορτίων με τις συγκεκριμένες τιμές. Αυτό βλέπουμε και αυτές τις ημέρες που υπάρχει ένας νέος κύκλος μειώσεων και αναμένουμε ότι στη συνολική μείωση στη διεθνή αγορά θα ευθυγραμμιστεί και αυτή της Κύπρου, όσο λαμβάνουμε τα νέα φορτία με τις νέες τιμές”, σημείωσε ο κ. Λακκοτρύπης.

Ο κ. Βαρνάβα είπε ότι “η παραδοχή του γεγονότος ότι υπάρχει πρόβλημα ανταγωνισμού στην Κύπρο είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα”, προσθέτοντας ότι “χθες στην Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής και στην παρουσία του ίδιου του Υπουργού λέχθηκε ότι οι σχέσεις που διατηρούν οι εταιρείες μεταξύ τους δεν επιτρέπουν να υπάρχει ένας πραγματικός υγιής ανταγωνισμός”.

“Εμείς ως ΕΔΕΚ επιμένουμε όπως η Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού αυτεπάγγελτα προχωρήσει στην εξέταση αυτού του γεγονότος, διότι δεν μπορούμε να χαρακτηρίζουμε την κυπριακή αγορά ως ένα ολιγοπώλιο και το γεγονός ότι έχουμε τρεις ή τέσσερεις βασικούς αγοραστές εισαγωγείς να επιτρέπουμε οι τιμές να βρίσκονται περίπου στα ίδια επίπεδα”, είπε.

Επεσήμανε ότι “είναι επιτρεπτό ένα χρονικό διάστημα οι εταιρείες μετά από τις μειώσεις των διεθνών τιμών να διατηρούν ακόμη τις τιμές των καυσίμων στις παλαιότερες τιμές εξαιτίας της αναμονής έλευσης καινούργιων φορτίων, αλλά δεν είναι δυνατόν όταν και εφόσον αυξάνονται οι τιμές διεθνώς τα καύσιμα να φθάνουν στην Κύπρο πολύ πιο σύντομα, δηλαδή να τα φέρνουν με υπερηχητικό, αλλά όταν μειώνονται περίπου να μας λεν ότι τα φέρνουν με γόνδολα”.

“Αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο πρέπει να εξετάσει το Υπουργείο Εμπορίου και Βιομηχανίας”, είπε και χαιρέτισε το γεγονός ότι “ο Υπουργός χθες ενώπιον της Επιτροπής Εμπορίου δήλωσε ότι υπάρχουν σκέψεις στο Υπουργείο να ληφθούν κάποια μέτρα ώστε αυτό το φαινόμενο να μειωθεί”.