ΕΔΕΚ: Με Γιαλλουρίδη, Παπαδάκη, Ρουσή και Σοφοκλέους στη κούρσα των Ευρωεκλογών

Το ΚΣ ΕΔΕΚ ανακοίνσε σήμερα μετά τη σημερινή σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής, τα ονόματα τα οποία εγκρίθηκαν ως υποψήφιοι στις Ευρωεκλογές του Μαϊου.

Οι υποψήφιοι είναι, Γιαλλουρίδης Σταύρος, Επιχειρηματίας, Παπαδάκης Δημήτρης, Γραμματέας της ΚΣ της ΕΔΕΚ, Ρουσής Μάκης, Αντιδήμαρχος Πάφου και Σοφοκλής Σοφοκλέους, νυν Ευρωβουλευτής.

Εντός της μέρας θα ανακοινωθούν και τα δύο ονόματα από το Κίνημα Οικολόγων με το οποίο η ΕΔΕΚ συνεργάζεται στις Ευρωεκλογές του Μάη.

Από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής της ΕΔΕΚ, ο Πρόεδρος της Γιαννάκης Ομήρου εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τις συνομιλίες που άρχισαν στη βάση του κοινού ανακοινωθέντος το περιεχόμενο του οποίου «οδηγεί σε διολίσθηση προς τις τουρκικές απαιτήσεις και επαναφορά σε λογικές του απορριφθέντος σχεδίου Ανάν».

Ο κ. Ομήρου αναφέρθηκε σε «εξαιρετικά επικίνδυνες πρόνοιες» που εμπεριέχονται στο κοινό ανακοινωθέν, καθώς και σε «μη εποικοδομητικές ασάφειες, που οδηγούν σε αμφισημίες στην ερμηνεία της κυριαρχίας».

Όπως είπε, «αντί η κυριαρχία να προσδιορίζεται ως ‘μια, μόνη και αδιαίρετη’, η οποία εκπηγάζει από το λαό και όχι από τις ‘κοινότητες’ ή τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους’ γίνεται αποδεκτή μια διατύπωση, η οποία οδηγεί σε τρικέφαλη κυριαρχία, η οποία θα εκπηγάζει από τους Ε/κ και τους Τ/κ και μάλιστα εξ’ ίσου».

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε ότι η αναφορά σε «εσωτερικές ιθαγένειες» αναπόφευκτα ενισχύει την τρικέφαλη κυριαρχία και οδηγεί σε συνομοσπονδιακό μόρφωμα, ενώ η αναφορά σε «άλυτα θέματα» παραπέμπει στην αποδοχή του λεγόμενου εγγράφου συγκλίσεων Ντάουνερ.

Συνοψίζοντας τη θέση της ΕΔΕΚ, ο Πρόεδρός της είπε ότι «από τις διατυπώσεις και τα συμφραζόμενα του κοινού ανακοινωθέντος προκύπτει η δημιουργία κράτους από ‘παρθενογένεση’ και όχι μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Ο κ. Ομήρου είπε ότι η ΕΔΕΚ κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, «να μην αποδεχθεί αυτό το κείμενο και να επιμείνει σε μια σαφή διαπραγματευτική βάση που θα κατοχυρώνει τις θεμελιώδεις αρχές λύσης του Κυπριακού. Δεν εισακουστήκαμε».

Κλείνοντας την τοποθέτησή του για το κοινό ανακοινωθέν ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε πως «θεωρούμε ότι η συμμετοχή σε συνομιλίες στη βάση αυτού του προτεινόμενου κοινού ανακοινωθέντος οδηγεί σε θανάσιμους κινδύνους την Κυπριακή Δημοκρατία και τον κυπριακό ελληνισμό».