ΕΔΕΚ: Εξέφρασε ανησυχίες σχετικά σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Σε ανακοίνωσή του το ΚΣ ΕΔΕΚ αναφέρθηκε τόσο στο φυσικό αέριο όσο και για την κρισιμότητα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών αλλά και για το κατά πόσο θα είναι βιώσιμο το χρέος.

Συγκεκριμένα ανέφερε: “Το φυσικό αέριο αποτελεί την ελπίδα της Κύπρου και αυτό ενισχύεται από το γεγονός ότι το 2014 αναμένεται η Total να προχωρήσει σε διερευνητικές γεωτρήσεις για εντοπισμό κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου στα οικόπεδα 10 και 11 της κυπριακής ΑΟΖ”.

Επιπλέον: “Η Κύπρος αποτελεί χρηματοπιστωτικό κέντρο και είναι απαραίτητη η ύπαρξη ενός ισχυρού τραπεζικού συστήματος και η αβεβαιότητα και η οικονομική αστάθεια αποτελούν τροχοπέδη στην επιχειρηματική πρωτοβουλία οδηγώντας στη μείωση των θέσεων εργασίας”.

Ενώ επισημαίνει πως: “το ΚΣ ΕΔΕΚ εκφράζει τις ανησυχίες του για την αντιμετώπιση που τυγχάνει το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των κυπριακών τραπεζών και του Συνεργατισμού» και αναφέρει ότι «οι αδυναμίες στη διαδικασία καθορισμού σωστών παραμέτρων για τον έλεγχο των δανειακών χαρτοφυλακίων οδήγησε τις ανάγκες του χρηματοπιστωτικού τομέα σε εξαιρετικά ψηλά επίπεδα, που αν τελικώς υιοθετηθεί το ακραίο σενάριο το δημόσιο χρέος ίσως κριθεί μη βιώσιμο”.

Τονίζοντας ότι: “Μη βιώσιμο χρέος αυτόματα ανοίγει το δρόμο για ιδιωτικοποιήσεις και εκποιήσεις κρατικής περιουσίας ενώ διαμορφώνεται ένα σκηνικό ασφυκτικών πιέσεων και αυτό διαφαίνεται από τις δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων και αναφορές ξένων οργανισμών όπως η JP Morgan, χαρακτηριστική είναι, επίσης, και η αναφορά της Societe Generale για αυστηρότερους ίσως όρους του κυπριακού μνημονίου από ότι αρχικά αναμενόταν”.