ΕΔΕΚ: Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό το Ν/Σ για τις εκποιήσεις

Ύστερα από συνάντηση στα γραφεία της ΕΔΕΚ με τους Υπουργούς Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη και Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικο, οι οποίοι ανέλυσαν το κυβερνητικό νομοσχέδιο, ο βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαϊδης δήλωσε ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, ως έχει, το κυβερνητικό νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις ενυπόθηκων ακινήτων.

Σε δηλώσεις, ύστερα από τη συνάντηση με τους δύο Υπουργούς, στην οποία συμμετείχαν επίσης ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Φειδίας Σαρίκας και το οικονομικό επιτελείο του Κινήματος, ο κ. Νικολαϊδης είπε ότι το νομοσχέδιο “ισοπεδωτικά και αδιάκριτα αντιμετωπίζει όλους τους δανειολήπτες κατά τον ίδιο τρόπο και θα έχει τεράστιες και χρηματοπιστωτικές αλλά και κοινωνικές επιπτώσεις, ιδιαίτερα πάνω στους ευάλωτους δανειολήπτες και ειδικότερα σε ό,τι αφορά την προστασία και της κύριας κατοικίας και της μικρής επαγγελματικής στέγης”.

“Η ΕΔΕΚ θεωρεί ότι η Κυβέρνηση, ακόμη μια φορά, δεν ήθελε ή δεν είχε την ικανότητα να διαπραγματευτεί με την Τρόικα ούτως ώστε να περάσει στο νομοθέτημα στοιχεία τα οποία θα διασφαλίζουν το ελάχιστο που οφείλει μια Κυβέρνηση να διασφαλίσει, την προστασία των πολιτών και ειδικότερα των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού”, πρόσθεσε.

Θέση των Υπουργών, σύμφωνα με τον κ. Νικολαϊδη, ήταν ότι έκαναν ό,τι καλύτερο μπορούσαν να κάνουν με την Τρόικα για να φέρουν ένα νομοθέτημα όσο το δυνατό πιο σωστό.

Αναφέροντας ότι η ΕΔΕΚ θεωρεί ότι υπάρχουν τρεις άξονες στη βάση των οποίων θα πρέπει να κινηθεί η τροποποίηση του νομοσχεδίου, ο κ. Νικολαϊδης είπε ότι αυτοί αφορούν την ανάγκη να υπάρξουν διασφαλίσεις ότι δεν θα προκύψουν μαζικές εκποιήσεις ενυπόθηκων περιουσιών, να τεθούν ασφαλιστικές δικλείδες για να μην υπάρξει απότομη κατάρρευση της τιμής των ακινήτων και να υπάρξει εκ των προτέρων νομοθετικό πλαίσιο προστασίας των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Κληθείς να αναφέρει αν οι Υπουργοί θεωρούν ότι με τις τροποποιήσεις της ΕΔΕΚ αλλάζει η φιλοσοφία του νομοσχεδίου, ο βουλευτής Φειδίας Σαρίκας είπε ότι αυτό άφησαν να εννοηθεί, δηλαδή ότι “δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές όλες οι απόψεις που έχουν εκφραστεί από πλευράς ΕΔΕΚ”.

Ωστόσο, ο κ. Σαρίκας είπε ότι οι δύο Υπουργοί εξέφρασαν την ετοιμότητα τους “να μελετήσουν τις διάφορες προτάσεις και κάποιες από αυτές είναι έτοιμοι να δουν κατά πόσον μπορούν να τις ικανοποιήσουν”.

Από την πλευρά του, ο κ. Νικολαϊδης είπε ότι “η ΕΔΕΚ θεωρεί ότι οι πρόνοιες του νομοσχεδίου περί εκποιήσεων δεν διαφέρουν επί της ουσίας σε αυτό που επέβαλε η Τρόικα” και πρόσθεσε ότι στο νομοσχέδιο “δεν υπάρχουν αντικειμενικές και ουσιαστικές διασφαλίσεις ούτε για τις ευάλωτες ομάδες των δανειοληπτών, ούτε για τη διαδικασία προσφυγής του οποιουδήποτε δανειολήπτη στα δικαστήρια, ούτε υπάρχει διασφάλιση ότι δεν θα υπάρξει κατάρρευση των τιμών των ακινήτων”.

Μέσα από αυτό το νομοθέτημα, σύμφωνα με τον κ. Νικολαϊδη, οι ευάλωτες ομάδες τυγχάνουν μια μεταχείριση η οποία θα τους ισοπεδώσει σε μια περίοδο που θα έπρεπε να στηρίξουν τον ευάλωτο δανειολήπτη και τη μέση κυπριακή οικογένεια που κινδυνεύει να χάσει το σπίτι της για ένα δάνειο που σύναψε κάτω από διαφορετικές συνθήκες.”

Αναφέροντας ότι στόχος δεν είναι να οδηγηθεί ο τόπος σε περιπέτειες είτε με την ψήφιση είτε με την απόρριψη του νομοσχεδίου, ο κ. Νικολαϊδης είπε ότι “αν ψηφιστεί αυτό το νομοσχέδιο το αρνητικό αντίκτυπο πάνω στην κοινωνία θα είναι πολύ μεγαλύτερο από την μη επίδοση της επόμενης δόσης”.

Ανέφερε επίσης ότι μέσω επιστολής που παρέδωσαν στον Υπουργό Οικονομικών ζητούν μια σειρά από στοιχεία στα οποία έχει στηριχθεί το κυβερνητικό νομοσχέδιο και έχουν να κάνουν, μεταξύ άλλων, με την κατηγοριοποίηση των δανείων, με την ανάλυση των αναδιαρθρώσεων που έγιναν μέχρι σήμερα και με την αναλυτική επεξήγηση των υποθηκευμένων περιουσιών, προσθέτοντας ότι τα στοιχεία αυτά θα είναι χρήσιμα για να μπορέσει η ΕΔΕΚ να τεκμηριώσει τις τροποποιήσεις που προτίθεται να καταθέσει στη βάση των τριών αξόνων.

Ο κ. Νικολαϊδης είπε ότι ανέφεραν στους Υπουργούς ότι η ΕΔΕΚ κατανοεί την ανάγκη τόσο να υπάρξει μια διόρθωση των στρεβλώσεων που υπάρχουν στην υφιστάμενη νομοθεσία περί εκποιήσεων, όσο και να δοθεί δυνατότητα στις τράπεζες να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ιδιαίτερα τα δάνεια που προέρχονται από δανειολήπτες οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να τα αποπληρώσουν αλλά δεν το πράττουν.

Ανέφερε επίσης ότι η Τρόικα είπε ότι αν δεν περάσει το νομοθέτημα ως έχει θα επανέλθει στην Κύπρο για περαιτέρω συζήτηση και διαπραγμάτευση και πρόσθεσε ότι “δεν μπορούν να θεωρούνται τα πράγματα τελεσίδικα και να λειτουργούμε πάντα υπό πίεση”.

Ο κ. Σαρίκας είπε ότι είπε πως το επιτελείο της ΕΔΕΚ θα επεξεργαστεί τροπολογίες και πιθανόν να υπάρξει συνεννόηση και με άλλα κόμματα για να δούμε, όπως είπε, με δικές μας τροπολογίες θα οδηγήσουμε το νομοσχέδιο εκεί που πραγματικά μπορεί από τη μια να διασφαλίσει τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας και από την άλλη να προστατεύσουμε τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

“Επίσης, να διασφαλίσουμε και το θέμα της κατηγοριοποίησης των δανείων αλλά και το θέμα των αξιών, δηλαδή σε ποια τιμή θα πωλούνται τα ακίνητα”, κατέληξε.