ΕΔΕΚ: Απόφαση πολιτικού γραφείου για τις εκποιήσεις

Μετά από συνεδρία του πολιτικού γραφείου του Κ.Σ. ΕΔΕΚ όπου συζήτησε τις εξελίξεις σε ότι αφορά το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις, τα υπόλοιπα νομοσχέδια που κατέθεσε η Κυβέρνηση στη Βουλή και αποφάσισε την θέση που θα τηρήσει το Κίνημα στη Βουλή κατά την αυριανή συνεδρία του Σώματος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, το Πολιτικό Γραφείο του Κ.Σ. ΕΔΕΚ επαναβεβαιώνει τις προηγούμενες αποφάσεις του σε ότι αφορά τις βασικές παραμέτρους των τοποθετήσεων του ως προς τις νομοθετικές ρυθμίσεις του πλαισίου για τις εκποιήσεις:

1. Διαπιστώνει την ανάγκη εκσυγχρονισμού του νομοθετικού πλαισίου των εκποιήσεων κατά τρόπο ισορροπημένο και δίκαιο. Θα πρέπει να διασφαλίζεται η δυνατότητα εκπλήρωσης των οφειλών όσων είναι η θέση να το πράξουν. Ταυτόχρονα θα πρέπει να υπάρξει προστασία των oφειλετών που έχουν επηρεαστεί από την οικονομική κρίση.

2. Θα πρέπει να προστατεύεται η πρώτη κατοικία μέχρι 350.000 ευρώ στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων.

3. Θα πρέπει να υπάρξει πρόνοια για την αποφυγή μαζικών εκποιήσεων.

4. Θα πρέπει να υπάρξει διασφάλιση για την αποφυγή κατάρρευσης της αξίας των ακινήτων.

5. Το νομοθετικό πλαίσιο της αφερεγγυότητας πρέπει να τεθεί σε ισχύ ταυτόχρονα με τη νομοθεσία για τις εκποιήσεις.

Το Πολιτικό Γραφείο εξουσιοδοτεί την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΕΔΕΚ να ενεργήσει στη Βουλή κατά τις ψηφοφορίες στο πλαίσιο των πιο πάνω παραμέτρων.

Το Κ.Σ. ΕΔΕΚ, σημειώνει ότι θα συνεχίσει να πολιτεύεται με αίσθημα ευθύνης για την προστασία των κοινωνικά ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού και όλων όσων έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση.

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, το Πολιτικό Γραφείο διαπίστωσε ότι οι κυβερνητικοί χειρισμοί υπήρξαν απαράδεκτοι, αφού αντί προηγουμένως διαβουλεύσεις με τα κόμματα, επέλεξε να καταλήξει σε συμφωνία με την Τρόικα την οποία παρουσίασε τελεσιγραφικά ενώπιον της Βουλής.

Κακίζει επίσης την τακτική της κινδυνολογίας που υιοθέτησε η Κυβέρνηση γεγονός που οδήγησε σε ανυπόστατες φήμες και κλίμα πανικού με ζημιογόνες επιπτώσεις στην οικονομία.