ΕΔΕΚ: Αποκρατικοποιήσεις – Εκσυγχρονισμός Ημικρατικών

Σύντομα αναμένεται να υπάρξουν εξελίξεις σχετικά με το πλάνο αποκρατικοποίησης συγκεκριμένων ημικρατικών οργανισμών. Είναι ξεκάθαρο ότι πρόνοια για αποκρατικοποίήσεις υπήρχε στο αρχικό μνημόνιο που συμφωνήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο και έγινε αποδεκτή από την τωρινή Κυβέρνηση.

Οποιοδήποτε πρόγραμμα ή σχέδιο αποκρατικοποιήσεων πρέπει να λαμβάνει υπόψην τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά κάθε χώρας, να διασφαλίζει τα σωστά οικονομικά ανταλλάγματα, τις θέσεις εργασίας, τη διατήρηση του ανταγωνισμού, την εθνική ασφάλεια και την πρόσβαση όλων των κατοίκων σε κοινωνικά αγαθά, όπως το ηλεκτρικό ρεύμα και το νερό.

Είναι σημαντικό η περίπτωση κάθε οργανισμού να εξεταστεί ξεχωριστά, καθώς οι συνθήκες για κάθε οργανισμό είναι μοναδικές και δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν από ένα ενδεχόμενο γενικό πολυνομοσχέδιο.

Το Κ.Σ ΕΔΕΚ είναι αντίθετο σε οποιαδήποτε προσπάθεια πλήρους ιδιωτικοποίησης των κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών και εκποίησης τους με συνοπτικές διαδικασίες. Θέση μας είναι ότι θα μπορούσε να προωθηθεί πιθανή μετοχοποίηση συγκεκριμένων ημικρατικών οργανισμών, με συγκεκριμένο ποσοστό μετοχών να παραχωρείται σε στρατηγικό επενδυτή, στους εργαζόμενους και στο ευρύτερο κοινό, χωρίς να παραχωρείται το πλειοψηφικό πακέτο, ενώ για άλλους όπως η Αρχή Λιμένων θα μπορούσαν να ανατεθούν συγκεκριμένες εργασίες στον ιδιωτικό τομέα διασφαλίζοντας τις υποδομές και τα λιμάνια της χώρας. Προς αυτή την κατεύθυνση το Κίνημα αναμένεται να παρουσιάσει αύριο την ολοκληρωμένη πρόταση του.

Αποτελεί επιπλέον επιτακτική ανάγκη ο εκσυγχρονισμός των ημικρατικών οργανισμών, ο περιορισμός των δαπανών, η βελτίωση της παραγωγικότητας και η ενίσχυση της εταιρικής διακυβέρνησης. Ως Κίνημα καταθέσαμε συγκεκριμένη πρόταση στη Βουλή για τη βελτίωση του τρόπου διορισμού των διοικητικών συμβουλίων, ενώ σύντομα θα καταθέσουμε την ολοκληρωμένη πρόταση μας για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στους ημικρατικούς οργανισμούς που θα αφορά κάθε οργανισμό ξεχωριστά.