ΕΔΕΚ: Απαίτηση μας πλήρης καταλογισμός ποινικών και αστικών ευθυνών

Ήταν θέση μας εξ αρχής ότι εκείνο που επιβαλλόταν ήταν ο διορισμός ποινικών ανακριτών κεχωρισμένα ή μαζί με την ερευνητική επιτροπή, δεδομένου ότι η κατανομή πολιτικών ευθυνών είναι έντονα αμφισβητούμενο κατά πόσο αποτελεί αρμοδιότητα Δικαστηρίων ή Ερευνητικών Επιτροπών.

Ανεξάρτητα απ’ αυτό μετά που λάβαμε γνώση του περιεχομένου του πορίσματος της Ερευνητικής Επιτροπής έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:

1. Το πόρισμα καταγράφει εν πολλοίς γνωστά γεγονότα χωρίς ωστόσο να προβαίνει σε ισορροπημένη αναφορά σε όλα τα αίτια πρόκλησης της οικονομικής κρίσης.

2. Η επικέντρωση ευθυνών κυρίως στη δημοσιονομική πτυχή δεν αποτυπώνει την πραγματική και σφαιρική εικόνα της οικονομικής κρίσης.

3. Η ΕΔΕΚ είχε προειδοποιήσει κατ’ επανάληψη για τους κινδύνους που εγκυμονούσαν από αλόγιστες συμπεριφορές τόσο στα δημοσιονομικά όσο και στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Οι ομιλίες των βουλευτών του Κινήματος κατά τη συζήτηση των κρατικών προϋπολογισμών από το 2008, η εγγραφή θεμάτων στην Βουλή για τους κινδύνους που απειλούσαν την οικονομία και οι ευρύτερες δημόσιες τοποθετήσεις της ΕΔΕΚ αποτελούν μαρτυρία για τη διαχρονικά έγκαιρη και ορθή μας τοποθέτηση.

4. Ανεξάρτητα από τα πιο πάνω το πόρισμα της ερευνητικής Επιτροπής μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθεί στα πλαίσια των ποινικών ανακρίσεων που πρέπει να προχωρήσουν για την άσκηση ποινικών διώξεων, εναντίον όλων εκείνων που υπέχουν ποινικές ευθύνες για την διολίσθηση της Κυπριακής οικονομίας στη σημερινή δεινή θέση .
Με την ευκαιρία έκδοσης του Πορίσματος της Ερευνητικής Επιτροπής ως Κ.Σ ΕΔΕΚ επαναδιατυπώνουμε την απαίτηση για πλήρη καταλογισμό ποινικών, αστικών και πειθαρχικών ευθυνών, τερματισμό του φαινομένου της ατιμωρησίας και αυστηρό κολασμό όσων θα αποδειχθεί, ενώπιον των Δικαστηρίων, ότι είναι υπαίτιοι της σημερινής οικονομικής τραγωδίας που βιώνει ο λαός μας.