ΕΔΕΚ: Ένας χρόνος μετά το κούρεμα

Η Κυβέρνηση έχει την απόλυτη ευθύνη για το κούρεμα, την πώληση των τραπεζικών παραρτημάτων στην Ελλάδα και τη μεταφορά του ELA στην Τράπεζα Κύπρου.

Συμπληρώνεται σήμερα ένας χρόνος από τη μέρα που ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πήγε στο Eurogroup με τον αέρα του θριαμβευτή των εκλογών και γύρισε «κουρεμένος» και «αναξιόπιστος» αφήνοντας την Κύπρο χωρίς τραπεζικό σύστημα. Ήταν το πρώτο κούρεμα που προνοούσε και συνεισφορά των ανασφάλιστων καταθετών και λόγω της νομικής του επικινδυνότητας ο ίδιος ο κ. Σόιμπλε έσπευσε να τονίσει μετέπειτα ότι ήταν πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Αυτή τη θλιβερή μέρα υποκλινόμαστε με σεβασμό στον Κύπριο πολίτη, στον άνεργο, στον ιδιοκτήτη μικρομεσαίας επιχείρησης, στις ευπαθείς ομάδες, στον ανασφάλιστο καταθέτη, στους κατόχους αξιόγραφων και στη νεολαία του τόπου για την ψυχραιμία, την ωριμότητα και την ανεκτικότητα που έδειξαν αυτή την περίοδο. Η σταθεροποίηση ήρθε μέσα από αιματηρές θυσίες των πολιτών, με περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, αυξήσεις φορολογιών και διαφαινόμενες εκποιήσεις δημόσιου πλούτου.

 Μετά και την αθώωση του πρώην Διοικητή, η Κυβέρνηση έχει την απόλυτη ευθύνη για την ύποπτα λανθασμένη απόφαση για πώληση των παραρτημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, εφόσον η τελική συμφωνία επιτεύχθηκε μετά από παρέμβαση του Προέδρου.

 Η Κυβέρνηση έχει την απόλυτη ευθύνη και για το κούρεμα εφόσον γνώριζε από πολύ πριν αυτό το ενδεχόμενο.

 Και η Κυβέρνηση έχει την απόλυτη ευθύνη και για τη μεταφορά του ELA της Λαϊκής στην Τράπεζα Κύπρου.

Το ΚΣ ΕΔΕΚ απαιτεί την κάθαρση και οι υπαίτιοι της οικονομικής καταστροφής να οδηγηθούν ενώπιον των δικαστηρίων. Εμβάσματα από τη FOCUS, διαγραφές δανείων, ύποπτες επενδύσεις πρέπει να εξεταστούν.

Σημειώνουμε επίσης ότι η Κυβέρνηση και ειδικά ο Υπουργός Οικονομικών συμπεριφέρονται ως καλοί μαθητές, δηλώνοντας δουλικά υποταγμένοι ενώπιον της κ. Βερκουλέσκου ενώ όταν είναι να δώσουν αποζημιώσεις ή να διορίσουν ημέτερους παρουσιάζονται ανοιχτοχέρηδες.

Δεν ξεχνούμε ασφαλώς ότι το κράτος μας βρέθηκε στο χείλος της χρεοκοπίας λόγω της εσφαλμένης πολιτικής της προηγούμενης κυβέρνησης. Δυστυχώς και η σημερινή κυβέρνηση παρουσιάστηκε τραγικά απροετοίμαστη, χωρίς διάθεση διαπραγμάτευσης ενώ οι εξαγγελίες προτάσεων (όπως αυτές του προηγούμενου Απρίλη) και δεσμεύσεων, σπάνια υλοποιήσιμων, αποτελούν αγαπημένη της συνήθεια. Αναγνωρίζουμε την αναγκαιότητα ισορροπημένων κοινωνικών μέτρων όμως σε καμιά περίπτωση δε δεχόμαστε να είμαστε μαριονέτες. Τονίζουμε ότι η πολιτική που ακολουθεί η Κυβέρνηση, η πολιτική που επέβαλλε η κ. Μέρκελ και το Ευρωπαϊκό Λαΐκό Κόμμα, η πολιτική της ακραίας λιτότητας μας βρίσκει κάθετους αντίθετους.

Καλούμε τους πολίτες να συστρατευτούν μαζί μας, μαζί με τις προοδευτικές κοινωνικές δυνάμεις για πραγματική ανάκαμψη της οικονομίας μας και επανεκκίνηση της κοινωνίας μας. Μα αγωνιστούμε μαζί για μια Ευρώπη της αλληλεγγύης και της κοινωνικής συνοχής. Να στηρίξουμε πολιτικές που δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας και συνθήκες ανάπτυξης, μακριά από πολιτικές λιτότητες και σιδηράς δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Τονίζουμε ότι η ΕΔΕΚ έχει καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση για έξοδο από το Μνημόνιο με πολύ συγκεκριμένα και εφαρμόσιμα μέτρα και καλούμε τον Υπουργό Οικονομικών και την Κυβέρνηση, έστω και τώρα, μέσα από το διάλογο με όλες τις πολιτικές δυνάμεις να εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό σχεδιασμό για σύντομη έξοδο από την κρίση και μνημόνιο.

Τέλος, ελπίζουμε και ευχόμαστε ο Πρόεδρος να μην βγει «κουρεμένος» και από τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό.