Εγκριση απο την Κομισιόν πήραν 4 ισπανικές τράπεζες γα αναδιάρθρωση

Τα σχέδια αναδιάρθρωσης τεσσάρων ισπανικών τραπεζών ενέκρινε σήμερα η Κομισιόν, τονίζοντας πως είναι συμβατά με τους κανόνες κρατικής βοήθειας και θα επιτρέψουν στις τράπεζες να γίνουν βιώσιμες ξανά μακροπρόθεσμα.
Υπηρεσία της Κομισιόν ανακοίνωσε ότι με βάση τα σχέδια, οι τράπεζες Liberbank, Caja3, Banco Mare Nostrum και Banco CEISS θα χρειαστούν 1,87 δισ. ευρώ σε κεφάλαια διάσωσης

από τους εταίρους της Ισπανίας στην ευρωζώνη, ποσό που αντιστοιχεί σε λιγότερο από το 30% του κεφαλαιακού ελλείμματος (6,25 δισ. ευρώ), που είχαν οι τράπεζες.

«Τα υπόλοιπα θα καλυφθούν μέσω διαδικασίας επιμερισμού των βαρών, η οποία θα παράσχει περισσότερα από 2 δισ. ευρώ σε κεφάλαια, από πωλήσεις assets και από άλλες ενέργειες, και τη μεταφορά των τοξικών assets και δανείων στην εταιρεία διαχείρισης ενεργητικού SAREB», αναφέρει η Κομισιόν. Η διαδικασία επιμερισμού των βαρών περιλαμβάνει απορρόφηση ζημιών από τις τράπεζες και τους μετόχους. Το σχέδιο προβλέπει κατακόρυφη μείωση του ισολογισμού των τραπεζών, που θα κυμαίνεται από το 25% στο 40% για τις Liberbank, CEISS και Banco Mare Nostrum μέχρι το 2017, σε σχέση με το 2010. Η Caja3 θα ενοποιηθεί πλήρως στην Ibercaja, ανακοίνωσε η Κομισιόν.

Οι τράπεζες θα επικεντρώσουν εκ νέου τα επιχειρηματικά τους μοντέλα στις δραστηριότητες λιανικής και στο δανεισμό μικρών επιχειρήσεων, και θα βγουν από τις δραστηριότητες δανεισμού για ανάπτυξη στο real estate. Οι εταίροι της Ισπανίας στην ευρωζώνη προσέφεραν στη χώρα μέχρι 100 δισ. ευρώ σε χρηματοοικονομική βοήθεια το προηγούμενο καλοκαίρι για να αποκατασταθεί η υγεία του τραπεζικού συστήματος της χώρας.

Οι χορηγήσεις δανείων στην Ισπανία συρρικνώνονται με ετήσιο ρυθμό της τάξης του 5%, περιορίζοντας τις προοπτικές για μια οικονομική ανάκαμψη. Ωστόσο, αρκετοί εκτιμούν ότι οι βαθιές περικοπές που επιβάλλονται σε τόσο μεγάλο μέρος του τραπεζικού κλάδου, απλώς θα επιδεινώσει την πιστωτική κρίση