Εγκρίθηκε σχέδιο κρατικών εγγυήσεων 300 εκ. για δανεοδότηση μέσω ΕΤΕπ

Το Υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε σήμερα σχέδιο παραχώρησης κυβερνητικών εγγυήσεων ύψους 300 εκ. ευρώ προς τις κυπριακές τράπεζες για σύναψη δανείων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), με στόχο τη χρηματοδότηση αναπτυξιακών έργων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Σε δηλώσεις μετά από τη συνεδρία, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος είπε ότι πρόκειται για «εξαιρετικής σημασίας απόφαση για την οικονομία της Κύπρου».

Όπως είπε, το σχέδιο θα υποβληθεί στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για έγκριση και θα είναι ανοιχτό προς όλες τις κυπριακές τράπεζες, νοουμένου ότι αυτές εξασφαλίζουν δάνεια από την ΕΤΕπ και ικανοποιούν τους όρους που τυχόν θα θέσει η ΓΔ Ανταγωνισμού της Κομισιόν.

«Γίνονται πολλές συντονισμένες και παράλληλες προσπάθειες, ώστε να εξασφαλιστεί το συντομότερο δυνατό η έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να τεθεί το σχέδιο σε άμεση εφαρμογή», είπε ο κ. Παπαδόπουλος. Πρόσθεσε ότι «ήδη βρισκόμαστε σε διαβούλευση και σε πολύ καλό δρόμο».

Συμπλήρωσε ότι η ΕΤΕπ έχει ήδη ολοκληρώσει τις διαβουλεύσεις της με τη Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα για παραχώρηση δανείου ύψους 50 εκ., ενώ οι σχετικές συμφωνίες αναμένεται να υπογραφούν την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου, κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης του Προέδρου της ΕΤΕπ στην Κύπρο.

Ερωτηθείς για την υλοποίηση του σχεδίου, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι στόχος είναι αυτό να επιτευχθεί το ταχύτερο δυνατό, «εντός των επομένων λίγων εβδομάδων και μηνών».

Ο Αν. Κυβερνητικός Εκπρόσωπος υπενθύμισε εξάλλου ότι στις 13 Δεκεμβρίου του περασμένου έτους υπογράφηκε συμφωνία δανείου, ύψους 100 εκ. για χρηματοδότηση της εγκαθίδρυσης του Ταμείου Επιχειρηματικότητας, το οποίο θα διαχειρίζεται το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, θυγατρικός οργανισμός της ΕΤΕπ. Το Ταμείο θα παραχωρεί δάνεια με χαμηλό επιτόκιο προς τις τράπεζες, τα οποία θα παραχωρούνται με επιπρόσθετο ισόποσο ποσό προς τις ΜμΕ, με σημαντικό όφελος στη χρηματοδότησή τους.

Ακόμη αναφέρθηκε στην έγκριση από την ΕΤΕπ, τον περασμένο Οκτώβρη, του μηχανισμού χρηματοδότησης εξωτερικού εμπορίου, ύψους 150 εκ. για στήριξη των κυπριακών ΜμΕ με διεθνή εμπορικό προσανατολισμό.

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ακόμη ότι στις 13 Δεκεμβρίου του 2013 υπογράφηκε σχετική συμφωνία μεταξύ της Τράπεζας Κύπρου, της Citibank και της Commerzbank, ύψους 50 εκ. ευρώ. Η ΕΤΕπ θα παρέχει εγγυήσεις στις δύο ξένες τράπεζες για πράξεις εμπορικής χρηματοδότησης από την Τράπεζα Κύπρου, οι οποίες θα χρησιμοποιούνται σε ανακυκλούμενη βάση, με σκοπό να στηρίζουν όγκο συναλλαγών μέχρι και 150 εκ. Ευρώ.

Η Τράπεζα Κύπρου αναμένεται να θέσει το προϊόν σε λειτουργία στο τέλος του τρέχοντος μήνα, είπε ο κ. Παπαδόπουλος, ενώ πρόσθεσε ότι η ΕΤΕπ βρίσκεται σε προχωρημένες επαφές και με άλλες τράπεζες στην Κύπρο, για να υπογράψουν και άλλες συμφωνίες, ώστε να απορροφηθεί ολόκληρο το ποσό των 150 εκ.

Σε ερώτηση για τα κριτήρια καθορισμού για επιχορήγηση των ΜμΕ, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι αυτά θα τα καθορίσουν οι κυπριακές τράπεζες.

Εξήγησε ότι η απόφαση αυτή σημαίνει ουσιαστικά 300 εκ. ευρώ επιπρόσθετα για δανειοδότηση ΜμΕ και αναπτυξιακών έργων απευθείας από τις τράπεζες, οι οποίες θα αποφασίσουν για τα δάνεια αυτά, μέσα στο υπάρχον νομοθετικό και ρυθμιστικό πλαίσιο.

Είπε ότι αν συνυπολογιστούν και τα προηγούμενα 150 εκ. της ΕΤΕπ, πρόκειται «για μια ένεση τεράστια στην αγορά».

Συμπλήρωσε ότι κατά το προηγούμενο πρόγραμμα Jeremie, ύψους 100 εκ. υπερκαλύφθηκαν οι αιτήσεις για δανειοδότηση.

Ως προς τα κριτήρια για την κατανομή των κονδυλίων στις τράπεζες, εμπορικές και συνεργατικές, τους όρους που πρέπει να πληρούν και το επιτόκιο, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι αυτά είναι θέματα της ΕΤΕπ και των τραπεζών.

Ανέφερε, τέλος, ότι τα δάνεια θα είναι 100% χρηματοδοτούμενα από την ΕΤΕπ.