Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του δήμου Λευκωσίας για το 2013

Ως θετική για το 2012, αποτίμησε την πορεία δράσης του δήμου Λευκωσίας, ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Γιωρκατζής, τονίζοντας ότι με σωστό σχεδιασμό και αποφασιστικότητα μπορεί να γίνει καλύτερη η εικόνα της Λευκωσίας.

Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη για τον απολογισμό των δραστηριοτήτων του Δήμου Λευκωσίας για το 2012 καθώς και στους στόχους του 2013, ο κ. Γιωρκατζής ξεκαθάρισε ότι η κρίση δεν θα βάλει φρένο στις διεκδικήσεις για μία καλύτερη πόλη.

Ο κ. Γιωρκάτζης είπε ότι σχεδίασαν και υλοποίησαν σειρά δράσεων και παρεμβάσεων σύμφωνα με το πρόγραμμα τους και που υπηρετούν τον τελικό στόχο τους: “Μια πόλη που μας αντιπροσωπεύει και μας εκφράζει. Που μας κάνει περήφανους”.

“Πρέπει επιτέλους να προχωρήσουν θεσμικές αλλαγές – και έχουμε καταθέσει σειρά σημαντικών προτάσεων – αλλά πρέπει να προχωρήσουν και τα πολύ σημαντικά και απαραίτητα έργα ανάπτυξης. (Η έγκριση του Σχεδίου Περιοχής, Η ανάπλαση των εμπορικών μας δρόμων, Το Αρχαιολογικό Μουσείο, Η Ανάπλαση του παλιού ΓΣΠ, Το Μέγαρο Πολιτισμού και τα πολεοδομικά αντιπλημμυρικά έργα στην Αμμοχώστου (ΣΟΠΑΖ), Καλλιπόλεως, Λάρνακος, Κενεντυ, Ματση)”.

Αναφερόμενος στα οικονομικά του 2012, ο κ. Γιωρκάτζης είπε ότι ως νέα δημοτική αρχή παρέλαβαν ένα Δήμο ανέτοιμο να αντιμετωπίσει τη σημερινή οικονομική κρίση και ένα προϋπολογισμό που δεν ανταποκρινόταν ρεαλιστικά στις ανάγκες της πόλης.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με την Έκθεση της Γενικής Ελέγκτριας στο τέλος του 2011 ο Δήμοςέδειχνε ρυθμούς αύξησης εσόδων 2,7% και δαπανών 8,3%, αναλογία Χρέους Δήμους προς Έσοδα.

Το 2012, είπε ο δήμαρχος,  σημαδεύτηκε από τις μεγάλες περικοπές των κρατικών χορηγιών/οφειλών … «Ως εκ τούτου υποχρεωθήκαμε να προχωρήσουμε σε πληθώρα διορθωτικών ενεργειών και δράσεων»ήδη στο τέλος του 2012 ο αριθμός του μόνιμου προσωπικού μειώθηκε στα 500 άτομα από τα 535 στο τέλος του 2011, περιορίστηκαν οι υπερωρίες και επιδόματα σχεδόν κατά το ήμισυ σε σχέση με το 2011, παρά τις αυξημένες υποχρεώσεις λόγω Προεδρίας μειώθηκαν δαπάνες σε λειτουργίες του Δήμου, αυξήσαμε τα τέλη αποκομιδής σκυβάλων κατά 4%».

Όσον αφορά τον Προϋπολογισμό του 2013, ο κ. Γιωρκάτζης είπε ότι εγκρίθηκε  για το 2013 που είναι ισοσκελισμένος και συγκεκριμένα προβλέπει έσοδα ύψους 32,159,981 ευρώ και έξοδα ύψους 32,157,621 ευρώ.