Εγκρίθηκε η τρίτη δόση από το ΔΝΤ

Το  ΔΝΤ ολοκλήρωσε πριν λίγα λεπτά τη συνεδρίασή του, στη διάρκεια της οποίας ενέκρινε την Τρίτη δόση του κυπριακού προγράμματος στήριξης, ύψους 83,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Ηταν η δεύτερη ανασκόπηση της απόδοσης της Κύπρου στο οικονομικό πρόγραμμα, η οποία υποστηρίζεται από έναν τριετή Διευρυμένο Πιστωτικό Μηχανισμό (ΔΠΜ) ύψους 891 εκατομμυρίων μονάδων ειδικού τραβηκτικού δικαιώματος (περίπου €1 δισεκατομμύριο ή $1,3 δισεκατομμύρια).

Τόσο η έκθεση της αποστολής, που παρουσίασε η επικεφαλής Ντέλια Βελκουλέσκου, όσο κι οι εισηγήσεις των μελών του ΔΣ ήταν θετικές και εκφράστηκε ικανοποίηση για την εκπλήρωση από μέρους της Κύπρου των συμφωνηθέντων στο μνημόνιο.

Οπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του ΔΝΤ, «η ολοκλήρωση αυτής της ανασκόπησης επιτρέπει την εκταμίευση 74,2 εκατομμυρίων μονάδων ειδικού τραβηκτικού δικαιώματος (περίπου €83,5 εκατομμύρια, ή $114 εκατομμύρια), που ανεβάζει τις συνολικές εκταμιεύσεις της συμφωνίας σε 222,7 εκατομμύρια μονάδες ειδικού τραβηκτικού δικαιώματος (περίπου €250,4 εκατομμύρια, ή $341,9 εκατομμύρια).

Το διοικητικό συμβούλιο ενέκρινε επίσης την αίτηση των Αρχών για την τροποποίηση των κριτηρίων απόδοσης για τους δημοσιονομικούς στόχους του Δεκεμβρίου 2013.

Η ανακοίνωση αναφέρει τέλος ότι η συμφωνία του Διευρυμένου Πιστωτικού Μηχανισμού που εγκρίθηκε στις 15 Μαΐου 2013, αποτελεί μέρος ενός συνδυαστικού χρηματοδοτικού πακέτου με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ) που ανέρχεται σε €10 δισεκατομμύρια, και έχει σαν σκοπό τη σταθεροποίηση του οικονομικού συστήματος της χώρας, την επίτευξη δημοσιονομικής βιωσιμότητας και τη στήριξη της ανάκαμψης των οικονομικών δραστηριοτήτων για τη διατήρηση της ευημερίας του πληθυσμού.

Αναμένονται σύντομα να δοθούν στη δημοσιότητα δηλώσεις της εκτελεστικής διευθύντριας του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.