Εγκρίθηκε η δόση των 9,2 δις απο το Eurogroup -Ομόφωνα εκλέχθηκε στη θέση του προέδρου ο Νταισελμπλουμ

Το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης των 9,2 δις ευρώ προς την Ελλάδα έδωσε το χθεσινό Γιούρογκρουπ, έπειτα απο μια πολύ μικρή σε χρονική διάρκεια συζήτηση για το θέμα.Την επόμενη Δευτέρα το διοικητικό συμβούλιο του EFSF θα λάβει και τυπικά την απόφαση για την εκταμίευση της δόσης.

Οι ευρωπαίοι εταίροι εξέφρασαν συλλήβδην την ικανοποίηση τους για την πρόοδο της χώρας, καθώς και για την πλήρη εφαρμογή των συμφωνηθέντων μεταξύ της Ελλάδας και της Τρόικας. Ο απερχόμενος πρόεδρος του Γιούρογκρουπ εξέφρασε άλλωστε τον θαυμασμό του για τις θυσίες και των Ελλήνων πολιτών.

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν που εξέδωσαν οι υπουργοί Οικονομικών μετά το πέρας της συνεδρίασης αναφέρουν:

“Το eurogroup σημειώνει με ικανοποίηση ότι τα ορόσημα του μνημονίου για τον Ιανουάριο, που συμφωνήθηκαν μεταξύ της Ελλάδας και της Τρόικας, έχουν επιτευχθεί. Συγκεκριμένα μια μεταρρύθμιση στη φορολογία εισοδήματος υιοθετήθηκε, όπως και οι τιμές ηλεκτρισμού για τους καταναλωτές χαμηλής κατανάλωσης, αλλά και η ποσόστωση στις ανανεώσιμες πηγής ενέργειας προσαρμόστηκαν. Καλωσορίζουμε την δέσμευση της κυβέρνησης να υιοθετήσει ένα νέο κώδικα φορολογίας εισοδήματος ως την άνοιξη”

Σχεδόν ομόφωνα εξελέγη ο Ντάισελμπλουμ

Νέος Πρόεδρος του eurogroup εκλέχθηκε τελικά ο Ολλανδός υπουργός οικονομικών Γερούν Ντάισελμπουμ, λαμβάνοντας τις ψήφους όλων πλην του Ισπανού υπουργού Ντε Γκουίντος.