Εγκρίθηκε εμβόλιο για τη μηνιγγίτιδα Β

Εγκρίθηκε από την ΕΕ εμβόλιο της εταιρείας Novartis με την επωνυμία Bexsero κατά της μηνιγγίτιδας Β. Είναι το πρώτο εμβόλιο ευρέος φάσματος που μπορεί να βοηθήσει όλες τις ηλικιακές ομάδες να προστατευθούν από τον συγκεκριμένο τύπο μηνιγγίτδας, συμπεριλαμβανομένων των βρεφών, που έχουν και τον μεγαλύτερο κίνδυνο να μολυνθούν σύμφωνα με δήλωση της εταιρείας.

Ήδη στο εμπόριο διατίθενται εμβόλια για διάφορους τύπους της ασθένειας αλλά όχι για τον συγκεκριμένο τύπο που αφορά το 90% των κρουσμάτων σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες.

Η μηνιγγίτιδα δεν έχει εύκολη διάγνωση και μπορεί  να φέρει τον θάνατο μέσα σε 24 ώρες ή να προκαλέσει σοβαρές, μη αναστρέψιμες αναπηρίες.

Τα υψηλότερα ποσοστά κρουσμάτων της ασθένειας παρουσιάζονται τον πρώτο χρόνο της ζωής με την ηλικία των 7 μηνών στην κορυφή.

Περίπου 1,2 εκατομμύρια κρούσματα καταγράφονται παγκόσμια και 7.000 κρούσματα στην Ευρώπη σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό οργανισμό για τα εμβόλια που ενέκρινε το συγκεκριμένο φάρμακο.

Η μηνιγγίτιδα Β είναι η πιο συχνή μορφή της ασθένειας στην Ευρώπη σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν καταγραφεί ανάμεσα στο 2003 και το 2007.

Πηγή: Γαλλικό Πρακτορείο