Εγκαινιάστηκε χημείο της ΕΦ για έλεγχο πυρίτιδας και πυρομαχικών

Εγκαινιάστηκε σήμερα στο Στρατόπεδο Χρήστου Σαμάρα στην Αθαλάσσα, παρουσία του Υπουργού Άμυνας Χριστόφορου Φωκαΐδη, ένα υπερσύγχρονο Χημείο για εργαστηριακό έλεγχο σε πυρίτιδες και άλλες εκρηκτικές ύλες.

Την ιδέα για τη δημιουργία του Κέντρου Εργαστηριακού Ελέγχου Πυρίτιδων και Εκρηκτικών Υλών της ΕΦ αποτέλεσαν τα θλιβερά γεγονότα του Ιουλίου του 2011, ενώ όραμα παραμένει να καταστεί ένα πιστοποιημένο χημείο το οποίο θα προβαίνει σε αναλύσεις και για λογαριασμό ξένων στρατών.

Το Χημείο στήθηκε υπό τον έλεγχο και την καθοδήγηση του Γενικού Χημείου του Κράτους και θα λειτουργεί σε συνεργασία με το κρατικό Χημείο μέχρι το 2016.

Ο Υπουργός Άμυνας στο χαιρετισμό του χαρακτήρισε την τελετή εγκαινίων του Κέντρου ως ένα μεγάλο και ουσιαστικό βήμα στον τομέα της ασφάλειας του προσωπικού καθώς αποτελεί μια αναγκαία, μια κρίσιμη υποδομή που έλειπε από την Εθνική Φρουρά. Σημείωσε ότι η μεγάλη τραγωδία του Μαρί αποκάλυψε, μεταξύ άλλων, με τον πιο οδυνηρό τρόπο, ελλείψεις και αδυναμίες σε ό,τι αφορά διαδικασίες αλλά και υποδομές που είναι απαραίτητες στον τομέα αυτό.

Ο κ. Φωκαΐδης είπε ότι το σύγχρονο χημικό εργαστήριο αποτελεί μια κρίσιμη και σημαντική υποδομή στο πλαίσιο της στρατηγικής της Κυβέρνησης για ενίσχυση της ασφάλειας του προσωπικού και αποτελεί το επιστέγασμα μια πολύμοχθης προσπάθειας και των συντονισμένων ενεργειών του Υπουργείου Άμυνας και του Γενικού Χημείου του κράτους, μέσα σε κλίμα υπευθυνότητας και συναντίληψης.

“Η αποστολή του Χημείου της Ε.Φ. έγκειται στην παροχή αξιόπιστης και υψηλής ποιότητας υπηρεσιών και γνωμοδοτήσεων σε θέματα προμήθειας, αποθήκευσης και χρήσης πυρομαχικών και εκρηκτικών υλών, με σκοπό την προστασία της ασφάλειας των μελών της Εθνικής Φρουράς αλλά και ευρύτερα των πολιτών”, είπε.

Σημείωσε ότι η κατασκευή και η λειτουργία του Χημείου αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της προσπάθειας που καταβάλλεται για επαύξηση της ασφάλειας του προσωπικού μας και αποτελεί μέρος μιας πολυεπίπεδης διαδικασίας εκσυγχρονισμού και αναδιοργάνωσης του στρατεύματος, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει.

Παράλληλα, ανέφερε ότι στο φετινό προϋπολογισμό έχουν συμπεριληφθούν κονδύλια που αφορούν στην κατασκευή εξεταστηρίου πυρομαχικών για τη διεξαγωγή δοκιμών και ελέγχων καταλληλότητας των πυρομαχικών. “Είναι μια άλλη σημαντική υποδομή που πρέπει να αποκτήσουμε μετά το Χημείο, ενώ την ίδια ώρα, θέλω να προσθέσω, έχει γίνει πρόβλεψη στο φετινό προϋπολογισμό και για την κατασκευή ακόμη πέντε σύγχρονων αποθηκών πυρομαχικών”, είπε.

Τέλος, ο Υπουργός ανέφερε πως όλες αυτές οι ενέργειες θα συμβάλουν ουσιαστικά στη μείωση του κινδύνου που έχει να κάνει με τη χρήση πυρομαχικών, ωστόσο, όπως επεσήμανε, ο κίνδυνος δεν μπορεί να εξαληφθεί εντελώς. “Η χρήση πυρομαχικών πάντοτε θα ενέχει κινδύνους”, συμπλήρωσε.

Ο Αρχηγός της ΕΦ Αντιστράτηγος Γεώργιος Μπασιακούλης στο χαιρετισμό του στα εγκαίνια είπε ότι η υλοποίηση του Κέντρου ολοκληρώθηκε σε διάστημα λιγότερο των 6 μηνών, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα ελέγχου της ποιότητας και άκαπνης πυρίτιδας των πυρομαχικών. Πρόσθεσε ότι η ΕΦ πριν τη δημιουργία του Χημείου, προωθούσε για έλεγχο τα πυρομαχικά της σε εργαστήρια των ελληνικών αμυντικών συστημάτων με αρκετά μεγάλο κόστος αλλά και μεγάλη χρονική διάρκεια μέχρι τη λήψη των αποτελεσμάτων. “Τώρα πλέον, αυτά όλα θα γίνονται από το Χημείο με έξοδα που πολύ σύντομα αναμένεται να αποσβεστούν”, είπε.

Ο Αρχηγός ανέφερε ακόμη ότι η ανέγερση του έργου ολοκληρώθηκε στις 29 Μαΐου 2014, και πως για την απρόσκοπτη λειτουργία του Χημείου συντάχθηκε και υπογράφτηκε Μνημόνιο Συνεργασίας με Σύμβαση Δωρεάν Παροχής Υπηρεσιών από το Γενικό Χημείο προς την ΕΦ. “Κοινό όραμα τόσο του ΓΕΕΦ όσο και του Γενικού Χημείου του κράτους είναι η επίτευξη του κοινού στόχου για πιστοποίηση του Χημείου της ΕΦ, με σκοπό την πραγματοποίηση ανταποδοτικού οφέλους προς την Κυπριακή Δημοκρατία με τη δυνατότητα πραγματοποίησης χημικών αναλύσεων σε πυρίτιδες πυρομαχικών ξένων στρατών, είτε της ΕΕ είτε της γειτονιάς μας”, είπε.

Στο δικό της χαιρετισμό η Διευθύντρια του Γενικού Χημείου του κράτους Πόπη Κανάρη είπε ότι η δημιουργία του Εργαστηρίου δεν ήταν εύκολο εγχείρημα λόγω της οικονομικής κρίσης αλλά και των δύσκολων συνθηκών που επικρατούσαν στο Γενικό Χημείο με 22 κενές θέσεις. “Αλλά, με ψηλό αίσθημα εθνικής και υπηρεσιακής ευθύνης αναλάβαμε αυτή την δύσκολη αποστολή”, είπε, σημειώνοντας ότι το Γενικό Χημείο ανέλαβε το σχεδιασμό, την παρακολούθηση της ανέγερσης και την ασφάλεια του κτιρίου, τον άρτιο εξοπλισμού του και τη στελέχωση με προσοντούχο και έμπειρο προσωπικό.

Η κ. Κανάρη χαρακτήρισε το Κέντρο επιστημονικό κόσμημα για τον κυπριακό λαό, όραμα του οποίου, όπως σημείωσε, είναι η παροχή επιστημονικής υποστήριξης για την ασφαλή αποθήκευση και χρήση πυρομαχικών και εκρηκτικών υλών της ΕΦ, στοχεύοντας στη συνεχή ανάπτυξη αλλά και αριστεία.

Η Διευθύντρια του Γενικού Χημείου είπε ότι η Υπηρεσία της δεσμεύτηκε να εκπαιδεύσει προσωπικό και να αναπτύξει το Εργαστήριο μέχρι το 2016 και να το προωθήσει ακόμα και για διαπίστευση, κάτι που όταν γίνει θα το καταστήσει από τα λίγα διαπιστευμένα εργαστήρια στον ευρωπαϊκό και διεθνή χώρο. “Θέλουμε να καταστήσουμε την ΕΦ ικανή να εκπληρώνει πλήρως όλες τις υποχρεώσεις της αλλά και τα δικαιώματα που εκπηγάζουν από τη συμμετοχή της Κύπρου ως πλήρες μέλος της ΕΕ”, ανέφερε.