Εγκαίνια από τον Πούτιν των εργασιών για τον αγωγό South Stream

Στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εγκαινίασε επίσημα τις εργασίες κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, που έχει αναλάβει η εταιρεία Gazprom.   “Αυτό είναι ένα σημαντικό γεγονός όχι μόνο για τη ρωσική αγορά ενέργειας, αλλά επίσης και για εκείνη ολόκληρης της Ευρώπης”, είπε, καθώς το έργο θα επιτρέψει στη Μόσχα να παραδίδει το φυσικό της αέριο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αποφεύγοντας την Ουκρανία .

“Με τον Nord Stream – που συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία- ο South Stream θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για αξιόπιστες και άνευ προϋποθέσεων παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου προς τους Ευρωπαίους καταναλωτές, στην περίπτωση αυτή, στο νότιο τμήμα της Ευρώπης”, πρόσθεσε.

Οι εργαζόμενοι προχώρησαν στην σύνδεση ενός σωλήνα του αγωγού σε μια τελετή κοντά στο θέρετρο Ανάπα, σημείο εκκίνησης του μήκους 2.380 χιλιομέτρων αγωγού, του οποίου η έναρξη λειτουργίας έχει προγραμματιστεί για τα τέλη του 2015.

Το έργο αναμένεται να κοστίσει 16,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Η  Μόσχα θα παραδίδει 63 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου σε ετήσια βάση στην Ευρώπη.

Η διαδρομή, μέσω του βυθού της Μαύρης Θάλασσας, και μετά από τη Βουλγαρία, τη Σερβία, την Ουγγαρία, τη Σλοβενία και έως την Ιταλία, αποφεύγει το έδαφος της Ουκρανίας, που μέχρι σήμερα ήταν σημαντική χώρα διέλευσης.