Εγινε εκατομμυριούχος… φτιάχνοντας γλυκά χωρίς ζάχαρη!

Το πείσμα, η θέληση και η πίστη μπορούν να καταρρίψουν πολλά εμπόδια και να σε κάνουν ακόμη και εκατομμυριούχο. Αυτό είναι το μυστικό επιτυχίας μιας νεαρής επιχειρηματία από τον Καναδά που ανακάλυψε ένα κενό στα γλυκά χωρίς ζάχαρη και το εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο.

Μπορεί να μην έγινε εκατομμυριούχος εν μία νυκτί όπως ο νεαρός Έρικ Τσε από το Χονγκ Κονγκ, ωστόσο τα πηγαίνει τόσο καλά που το 2019, τα έσοδά της υπολογίζεται ότι θα ανέρχονται σε 40 εκατομμύρια δολάρια. Μέχρι πριν από λίγα χρόνια η Τάρα Μπος περιέγραφε τον εαυτό της ως άτομο «εξαρτημένο από την ζάχαρη». «Κάθε πρωί αγόραζα καραμέλες από ένα μηχάνημα αυτόματης πώλησης» λέει η 25χρονη επιχειρηματίας. «Αλλά καθώς μεγάλωνα, συνειδητοποίησα πως η ζάχαρη επηρέαζε την εικόνα του σώματός μου, την αυτοεκτίμησή μου και το πώς ένιωθα για τον εαυτό μου».

Το κενό στην αγορά γλυκών χωρίς ζάχαρη

Έτσι, πριν από 4 χρόνια, έχοντας βαρεθεί να νιώθει τόσο δυστυχισμένη, η Τάρα σταμάτησε να τρώει ζάχαρη. Όπως λέει, ένιωσε σχεδόν αμέσως πολύ καλά, αλλά της έλειπαν τα γλυκά. Και τότε αποφάσισε να φτιάξει στην κουζίνα του σπιτιού της στο Βανκούβερ του Καναδά, τα δικά της γλυκά χωρίς προσθήκη ζάχαρης.

Φυσικά, έκανε πολλές δοκιμές μέχρι να καταλήξει σε ένα αποτέλεσμα που την ικανοποίησε τόσο πολύ ώστε να σκεφτεί πως θα μπορούσε να υπάρξει μια επιχειρηματική ευκαιρία. Το φθινόπωρο του 2015 αποφάσισε να κάνει πράξη τις σκέψεις της. Η Τάρα Μπος εγκατέλειψε τις σπουδές της – ήταν στο τρίτο έτος στην Ιστορία της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολούμπια, για να κάνει το όνειρό της πραγματικότητα.

Μόλις 21 ετών εκείνη την εποχή, είχε περιορισμένο πιστωτικό χρονικό και το μοναδικό της περιουσιακό στοιχείο ήταν ένα μικρό Honda εξαετίας. Αλλά οπλισμένη με δείγματα και αυτοπεποίθηση, κατάφερε να εξασφαλίσει χρηματοδότηση ύψους 105.000 καναδικών δολαρίων. Σήμερα, η εταιρεία της με όνομα Smart Sweets και έδρα το Βανκούβερ, βρίσκεται σε τόσο καλό δρόμο που τα έσοδά της το 2019 θα φτάσουν τα 40 εκατομμύρια δολάρια. Μάλιστα, η γκάμα των προϊόντων της είναι ηγέτης στην συγκεκριμένη αγορά στον ταχέως αναπτυσσόμενο τομέα των γλυκών με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, τόσο στον Καναδά όσο και στις ΗΠΑ.

Για να εξασφαλίσει την αρχική επένδυση, η νεαρή επιχειρηματίας χρειάστηκε να ετοιμάσει ένα εντατικό επιχειρηματικό σχέδιο, με λεπτομερείς προβλέψεις ανάπτυξης δύο ετών. Κι έχοντας εξασφαλίσει την χρηματοδότηση που επιθυμούσε, η Τάρα άρχισε να ψάχνει στο διαδίκτυο για πιθανούς προμηθευτές και κατασκευαστές ενώ παράλληλα εργαζόταν για την τελειοποίηση των συνταγών της. Για την επίτευξη του γευστικότερου αποτελέσματος, η Τάρα χρησιμοποίησε φυτικές ίνες και την φυσική γλυκαντική ουσία Στέβια, προκειμένου να μιμηθεί την γεύση και την υφή των παραδοσιακών ζαχαρωτών και γλυκών.

Τηλεφωνούσε και έστελνε emails σε πιθανούς πελάτες μέχρι να της κλείσουν συνάντηση

Προκειμένου, στην συνέχεια, να εξασφαλίσει τους πρώτους της πελάτες, έκανε έναν συνδυασμό από emails, τηλεφωνήματα, συναντήσεις κατά πρόσωπο και την χρήση του linkedIn. Ο πρώτος έμπορος που υπέγραψε ήταν το κατάστημα Choices Market στο Βανκούβερ, και όπως λέει η Τάρα ήταν πολύ αγχωμένη κατά την πρώτη συνάντηση με τον διευθυντή πωλήσεων. «Τηλεφωνούσα και έστελνα emails επίμονα, μέχρι που τελικά μου είπαν να πάω από εκεί» λέει. «Κι όταν έφτασα εκεί, ήμουν τόσο αγχωμένη που έβαλα μπρος το αυτοκίνητο για να φύγω. Αλλά, τελικά, γύρισα πίσω, πήγα στο μίτινγκ και έγιναν ο πρώτος λιανοπωλητής που έδωσε μία ευκαιρία στην εταιρεία μου, την Smart Sweets».

Μερικές ακόμη μικρές καναδικές εταιρείες ακολούθησαν και σύμφωνα με την νεαρή επιχειρηματία «χρειάζεται επιμονή. Έστελνα emails και τηλεφωνούσα μέχρι που να με καλέσουν από μία επιχείρηση, κι από εκεί σιγά σιγά, ήρθε η επιτυχία». Η Τάρα εξασφάλισε τους πρώτους Αμερικανούς πελάτες της το 2018 και οι ΗΠΑ αντιπροσωπεύουν σήμερα το 80% των πωλήσεων της επιχείρησής της. Μάλιστα, η παρασκευή των γλυκών πραγματοποιείται επίσης στις ΗΠΑ, μέσω συμβάσεων με προμηθευτές.

Εντυπωσιακή εξέλιξη μέσα σε μόλις 4 χρόνια

Το εγχείρημα και η επιτυχία της Τάρα Μπος έχουν εντυπωσιάσει ακόμη και τον Αμερικανό επιχειρηματία τροφίμων, Σκοτ Σέμελ, που πούλησε την εταιρεία Bark Thigs στον Αμερικανικό γίγαντα Hershey το 2016. Όπως λέει: «Το να πετύχεις ετήσια έσοδα 50 εκατομμυρίων δολαρίων, είναι πολύ μεγάλη επιτυχία». Το να φτάσεις τα 5 εκατομμύρια δολάρια δεν είναι εύκολο και ο τομέας των γλυκών κυριαρχείται από κάποιους μεγάλους παίκτες. Νομίζω ότι ακόμη πιο εντυπωσιακό από τα 40 εκατομμύρια δολάρια, είναι το χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο τα κατάφερε. Η Τάρα έχει μια απίστευτη αίσθηση για την αγορά… σκέφτεται πολύ μπροστά».

Τώρα η νεαρή επιχειρηματίας, που απασχολεί 47 υπαλλήλους σχεδιάζει να ξεκινήσει την εξαγωγή των Smart Sweets εκτός της Βόρειας Αμερικής και λέει πως η επιτυχία της επιχείρησής της βασίζεται στην σκληρή δουλειά και την αποφασιστικότητα. «Όσον αφορά εμένα, μεγαλώνοντας δεν ήμουν κανένας αθλητικός τύπος ή ιδιαίτερα έξυπνη. Δεν είχα κάποια ιδιαίτερα ταλέντα, αλλά είχα πάντα μια έμφυτη αίσθηση επινοητικότητας και την ικανότητα να τα καταφέρνω όταν είχα πεισμώσει με κάτι που ήθελα να γίνει. Το Smart Sweets ήταν η πρώτη φορά που συνειδητοποίησα ότι συνδύασα όλα αυτά τα χαρακτηριστικά μου».