Εγγυήσεις Ομπάμα για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα

Το Ισραήλ είναι ικανοποιημένο με τις εγγυήσεις που έδωσε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα για το ζήτημα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος κατά την πρώτη ημέρα της επίσημης επίσκεψής του στην Ιερουσαλήμ, δήλωσε ο ισραηλινός υπουργός Διεθνών Σχέσεων Γιουβάλ Στάινιτς.

“Ο αμερικανός πρόεδρος δεσμεύτηκε να ενεργήσει κατά του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, αλλά επίσης να ενισχύσει τη στρατιωτική και διπλωματική συνεργασία καθώς και τη συνεργασία στον τομέα των πληροφοριών ανάμεσα στις δυο χώρες”, δήλωσε ο Στάινιτς, ο οποίος είναι αρμόδιος για το στρατηγικό διάλογο με τις ΗΠΑ.

“Ο πρόεδρος ανακοίνωσε την έναρξη των συνομιλιών για την παράταση της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας στο Ισραήλ μετά το 2017”, πρόσθεσε.

Ο Ομπάμα, ο οποίος έφθασε σήμερα στη Ραμάλα για συνομιλίες με τον παλαιστίνιο ηγέτη Μαχμούντ Αμπάς, αναφέρθηκε χθες σε μια δεκαετή συμφωνία-πλαίσιο που θα διαδεχθεί την τρέχουσα συμφωνία, η οποία εκπνέει το 2017, για την αμερικανική στρατιωτική βοήθεια προς το εβραϊκό κράτος, η οποία ξεπερνάει σήμερα τα 3 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

“Το σημαντικό είναι ότι η βοήθεια αυτή προς το Ισραήλ δεν εξαρτάται από την εγκατάλειψη από το Ισραήλ του δικαιώματος αυτοάμυνας και της δυνατότητάς μας να λαμβάνουμε αποφάσεις με πλήρη ανεξαρτησία για οποιαδήποτε απειλή, συμπεριλαμβανομένης της ιρανικής απειλής””, τόνισε ο ισραηλινός υπουργός.