Εβδομάδα οδικής ασφάλειας: “Οδική ασφάλεια, πρόσεχε τη ζωή σου”

Η Αστυνομία Κύπρου έχει πλήρη επίγνωση της ευθύνης που της αναλογεί στον αγώνα για μείωση των θανατηφόρων συγκρούσεων, προωθεί την υιοθέτηση επιπρόσθετων μέτρων και επιδιώκει ολιστική προσέγγιση για την οδική ασφάλεια, τονίζει ο Αρχηγός Αστυνομίας κ. Ζαχαρίας Χρυσοστόμου.

Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη το πρωί στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής στο Αρχηγείο Αστυνομίας, με την ευκαιρία της Εβδομάδας Οδικής Ασφάλειας, ο κ. Χρυσοστόμου πρόσθεσε, μεταξύ άλλων, ότι η διεθνής επιστημονική έρευνα έχει καταδείξει ότι η πλειοψηφία των οδικών συγκρούσεων θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, αφού δεν πρόκειται για τυχαία γεγονότα, αλλά είναι το αποτέλεσμα ανθρώπινης αμέλειας ή ανεύθυνης συμπεριφοράς.

Η Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας αρχίζει σήμερα 29 Οκτωβρίου και ολοκληρώνεται την Κυριακή 4 Νοεμβρίου, 2018. Κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας αυτής, θα πραγματοποιηθούν διάφορες δράσεις και διαφωτιστικές εκδηλώσεις, με αποκορύφωμα την εκδήλωση που θα γίνει το Σάββατο 3 Νοεμβρίου, 2018, στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής, μεταξύ των ωρών 2μ.μ. – 5μ.μ., με θέμα: «Οδική Ασφάλεια… Πρόσεχε τη ζωή σου».

Χαιρετισμούς στη διάσκεψη απεύθυναν μεταξύ άλλων, ο Αρχηγός Αστυνομίας κ. Ζαχαρίας Χρυσοστόμου, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου και ο Γενικός Διευθυντής της CNP Ασφαλιστική κ. Ανδρέας Στυλιανού.

Ο κ. Χρυσοστόμου επεσήμανε ότι εφέτος έχασαν τη ζωή τους μέχρι σήμερα 42 άνθρωποι, γεγονός που οδήγησε στην απόφαση για ακόμη πιο έντονες προληπτικές και κατασταλτικές προσπάθειες στα θέματα οδικής ασφάλειας.

Αναφερόμενος στο πολύπλευρο έργο που επιτελείται από την Αστυνομία, ο Αρχηγός επανέλαβε τον σημαίνοντα ρόλο που θα διαδραματίσουν οι 90 σταθερές και 20 κινητές συσκευές Φωτοεπισήμανσης, για τις οποίες εξέφρασε την ελπίδα ότι θα εγκατασταθούν και θα τεθούν σε λειτουργία κατά το 2019. Σημείωσε ότι οι πρώτες συσκευές Φωτοεπισήμανσης, που εφαρμόστηκαν για 11 μήνες το 2007, σε καθορισμένα σημεία, είχαν επιφέρει, κατά το χρόνο λειτουργίας τους, αισθητή μείωση στις οδικές συγκρούσεις, σε ποσοστό που άγγιζε το 54%. Πρόσθεσε δε ότι πρόκειται για ένα εργαλείο για το οποίο, σύμφωνα με το College of Policing του Ηνωμένου Βασιλείου, 51 έρευνες κατέδειξαν ότι όπου εγκαταστάθηκε υπήρξαν κατά μέσο όρο, 21% λιγότερες οδικές συγκρούσεις.

Τέλος, ο Αρχηγός Αστυνομίας, τόνισε ότι, «το πρόβλημα των οδικών συγκρούσεων μπορεί να αντιμετωπιστεί ριζικά μέσα από την παιδεία και κατ’ επέκταση μέσα από τη δημιουργία ορθολογικών στάσεων και συμπεριφορών.

Απαιτείται εδώ και τώρα μια ολιστική προσέγγιση, η οποία να αρχίζει από τα πρώτα στάδια της παιδικής ηλικίας, καθότι η προσωπικότητα του ανθρώπου και κατ’ επέκταση οι στάσεις του, διαμορφώνονται, σε μεγάλο βαθμό, σε αυτή την καθοριστική ηλικία».

Χαιρετισμός του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνά Νικολάου στη συνέντευξη Τύπου για την έναρξη της εβδομάδας οδικής ασφάλειας

Η εκστρατεία διαφώτισης που πραγματοποιεί η Αστυνομία, κάθε χρόνο, στα πλαίσια της εβδομάδας οδικής ασφάλειας έχει πάντοτε ως βασικό στόχο να μεταδώσει σε όλους μας το μήνυμα ότι κάθε ζωή είναι πολύτιμη για να χάνεται τόσο άδικα στο δρόμο.

Για 19η συνεχή χρονιά, σε συνεργασία με τη «CNP Ασφαλιστική», και φέτος θα στοχεύσουμε στην αλλαγή συμπεριφοράς και στην υπόδειξη υπευθυνότητας στον δρόμο, ώστε να μειωθεί ο αριθμός απώλειας ανθρώπινων ζωών στην άσφαλτο, στο ελάχιστο.

Οφείλουμε να συνεχίσουμε να ευαισθητοποιούμε τους νέους και υφιστάμενους οδηγούς, ανεξαρτήτως ηλικίας, ώστε να εμπεδώσουν την κοινωνική ευθύνη που πρέπει να έχει ο κάθε ένας που κυκλοφορεί στο δρόμο.

Είναι πραγματικά θλιβερό το γεγονός ότι από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα, ένα μεγάλο ποσοστό – το 26% – των νεκρών σε οδικές συγκρούσεις να είναι νέοι ηλικίας μέχρι 25 ετών. Από τους 42 νεκρούς που είχαμε σε σύνολο 37 θανατηφόρων συγκρούσεων, οι έντεκα ήταν νέα παιδιά με όνειρα και σχέδια για το μέλλον, συνεπεία της απρόσεκτης οδήγησης και της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλης.

Γι’ αυτό, πρωταρχικός στόχος μας ως Κυβέρνηση, μέσα από τη νέα, στοχευμένη επικοινωνιακή στρατηγική, είναι ν’ ανταποκριθούμε στις ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας, εστιάζοντας τις δράσεις μας κυρίως στους νεαρούς οδηγούς.

Ως Υπουργείο, διευρύναμε τους δρόμους συνεργασίας που έχουμε με μη κυβερνητικές οργανώσεις και φορείς που δραστηριοποιούνται στον τομέα της οδικής ασφάλειας. Σε συνεργασία με τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου, μελετούμε νέες δράσεις και κοινούς στόχους για προαγωγή της καλλιέργειας οδικής κουλτούρας. Συγκεκριμένα, μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουμε διαμορφώσει ένα ολοκληρωμένο πλάνο στοχευμένων παρεμβάσεων, το οποίο θα τρέξει κατά το έτος 2019, ώστε να επιτύχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή προσέγγιση και ευαισθητοποίηση των νέων και ειδικότερα των νεαρών οδηγών.

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η εκπαίδευση των αυριανών οδηγών με την ένταξη του μαθήματος Κυκλοφοριακής Αγωγής και στα λύκεια, από την περσινή σχολική χρονιά, καθώς και η αναβάθμιση των κριτηρίων απόκτησης άδειας οδηγού.

Ταυτόχρονα, ετοιμάζουμε τη σύσταση της Σχολής Επιμόρφωσης Οδηγών, στην οποία θα μπορούν να παραπέμπονται από το Δικαστήριο ή την Αστυνομία άτομα που χρήζουν επανεκπαίδευσης ή επιμόρφωσης, στα πλαίσια εκτέλεσης της ποινής τους ή ακόμη και υπό τη μορφή εναλλακτικής ποινής.

Η αξιολόγηση όλων των δράσεων και μέτρων που εφαρμόζουμε διαχρονικά, που απουσίαζε μέχρι σήμερα, θα καλύπτεται μέσω επιστημονικής τεκμηρίωσης από το Επιστημονικό Κέντρο Οδικής Ασφάλειας. Το Κέντρο ετοιμάζει μελέτη για τη σωστή συγκέντρωση, ανάλυση και αξιοποίηση όλων των στατιστικών στοιχείων που προκύπτουν, ώστε να μπορούμε τεκμηριωμένα να αξιολογούμε τα αποτελέσματα των δράσεων που εφαρμόζουμε είτε ως Κυβέρνηση, είτε ως μη κυβερνητικές οργανώσεις και να καθορίζουμε πολιτικές ή να αναπροσαρμόζουμε τις δράσεις με πιο στοχευμένες και αποτελεσματικές.

Μόνο μέσα από μια πολύπλευρη στρατηγική μπορούμε να ευαισθητοποιήσουμε και να αντιστρέψουμε τις χιλιάδες καταγγελίες για τροχαίες παραβάσεις που είχαμε μέσα σε λίγες μόνο μέρες – όπως για οδήγηση με χρήση κινητού τηλεφώνου, για υπερβολική ταχύτητα, κλπ, – να αλλάξουμε το σημερινό προφίλ του Κύπριου οδηγού, που βάσει μελέτης αποδεικνύεται βιαστικός, ανυπόμονος, απρόσεκτος στο δρόμο, και να διαγράψουμε τον θλιβερό αριθμό απώλειας ανθρώπινων ζωών σε οδικές συγκρούσεις. Είναι τραγική ειρωνεία να αναλογιστεί κανείς ότι σε μια σύγχρονη κοινωνία, δεκαέξι συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους στην άσφαλτο επειδή δεν φορούσαν ζώνη και άλλοι εννέα γιατί δεν έφεραν προστατευτικό κράνος.

Γι’ αυτό, η αυξημένη αστυνόμευση των δρόμων σε συνδυασμό με την επερχόμενη αύξηση των ποινών, κυρίως στις βασικές αιτίες πρόκλησης των θανατηφόρων και σοβαρών δυστυχημάτων, με το πακέτο των νομοσχεδίων να κατατίθεται στο Υπουργικό Συμβούλιο τις επόμενες μέρες, αναμένεται να συνετίσουν πολλούς από τους οδηγούς, οι οποίοι αδιαφορούν για την τιμωρία της πράξεως τους, δηλαδή για το ύψος της προβλεπόμενης ποινής.

Πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλους, ότι κάθε ριζοσπαστική προσέγγιση που επιχειρείται για αντιμετώπιση του ζητήματος της οδικής ασφάλειας πρέπει να αγγίζει όλες τις πτυχές του, τόσο την πρόληψη όσο και την καταστολή των παραβάσεων, ώστε να οδηγούν στην αλλαγή κουλτούρας ορθής και συνετής οδικής συμπεριφοράς.

Η καλλιέργεια οδικής συνείδησης είναι ευθύνη της πολιτείας, αλλά και της ίδιας της κοινωνίας, γι’ αυτό και κάθε προσπάθεια που καταβάλλεται στο πλαίσιο της πληροφόρησης μπορεί να συνδράμει θετικά. Η «CNP Ασφαλιστική», επιδεικνύοντας την ευαισθησία της σε ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα του τόπου, αποδεικνύει έμπρακτα με τη συμβολή της στη διοργάνωση αυτή, ότι είναι ένας φορέας με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης.

Κηρύσσοντας την έναρξη της Εβδομάδας Οδικής Ασφάλειας 29 Οκτωβρίου – 4 Νοεμβρίου 2018, κηρύσσουμε ένα αγώνα καλλιέργειας οδική συνείδησης, γιατί η οδική ασφάλεια πρέπει να εμπεδωθεί ως μέρος του πολιτισμού μας.