“Εβδομάδα Ναυαγίου Ζηνοβία” στη Λάρνακα

Με στόχο την προώθηση του καταδυτικού τουρισμού στη πόλη του Ζήνωνα, ο Δήμος Λάρνακας σε συνεργασία με την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας διοργανώνουν από τις 23 – 30 Ιουνίου 2014, «Εβδομάδα Ζηνοβία».

Η προώθηση του καταδυτικού τουρισμού στη Λάρνακα με τη δημιουργία ειδικών ταξιδιωτικών πακέτων ήταν το αντικείμενο συνάντησης που είχαν , η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας, ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού, οι ταξιδιωτικοί πράκτορες που συνεργάζονται με τη Λάρνακα, το Τμήμα Αλιείας και ο Σύνδεσμος Καταδυτικών Σχολών Κύπρου.

Λειτουργός της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας ανέφερε  ότι «ο λειτουργός του Τμήματος Αλιείας ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για το θέμα των τεχνητών υφάλων που δημιουργήθηκαν πρόσφατα στην Κύπρο, είπε ότι οι ύφαλοι εμπλουτίζουν το τουριστικό προϊόν του νησιού, είναι προς όφελος όλων να εμπλουτίζεται ο βυθός ώστε να προσφέρονται και πακέτα σε όσους ενδιαφέρονται για καταδυτικό τουρισμό».

Από την πλευρά τους, οι ταξιδιωτικοί πράκτορες ανέφεραν στη συνάντηση ότι «ο ΚΟΤ θα πρέπει να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στην προώθηση του καταδυτικού τουρισμού επειδή η Κύπρος διαθέτει το ναυάγιο «Ζηνοβία» στη Λάρνακα, το οποίο θεωρείται ένα από τα δέκα καλύτερα ναυάγια του κόσμου και το καλύτερο ναυάγιο της Μεσογείου».

Εξάλλου εκπρόσωποι των Καταδυτικών Σχολών Κύπρου σημείωσαν ότι «θα έπρεπε να υπάρχει μεγαλύτερη προβολή γενικότερα του καταδυτικού τουρισμού στην Κύπρο γιατί πέραν του ναυαγίου «Ζηνοβία» υπάρχουν αρκετά πλεονεκτήματα, δεδομένου ότι ο βυθός έχει καλή ορατότητα, η θερμοκρασία του νερού είναι καλή ολόχρονα ενώ οι θάλασσες του νησιού είναι ασφαλείς. Ανέφεραν ακόμα ότι υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για καταδυτικό τουρισμό και ο ΚΟΤ θα πρέπει να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στο συγκεκριμένο είδος τουρισμού στην Κύπρο».

 Σύμφωνα με τον Λειτουργό της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας η Εταιρεία σε συνεργασία με τον Δήμο Λάρνακας και την ιδιοκτήτρια εταιρεία του ναυαγίου «Ζηνοβία» ετοιμάζουν εκδηλώσεις με την ονομασία «Zenovia Week» δηλαδή «Εβδομάδα Ζηνοβία». Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας αυτής έχουν προγραμματιστεί διάφορες δραστηριότητες μεταξύ των οποίων υποβρύχιος φωτογραφικός διαγωνισμός, ειδικές τιμές για μαθήματα κατάδυσης από τις Σχολές Καταδύσεων, θα υπάρχει για το κοινό δωρεάν μεταφορά στο ναυάγιο «Ζηνοβία», δύο φορές την ημέρα, φωτογραφική έκθεση από το ναυάγιο, υπαίθρια έκθεση με αυθεντικά αντικείμενα από το «Ζηνοβία» και σεμινάρια με διακεκριμένους ομιλητές».

Επίσης σε συνεργασία με την οργάνωση CYMEPA, θα πραγματοποιηθεί καθαρισμός του βυθού ενώ στα πλαίσια της Εβδομάδας «θα φιλοξενηθούν ξένοι δημοσιογράφοι με στόχο να μεγιστοποιηθεί η προβολή του ναυαγίου «Ζηνοβία» και της Λάρνακας γενικότερα ως ελκυστικός καταδυτικός τουρισμός. Σύμφωνα με στοιχεία της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης Λάρνακας, υπολογίζεται ότι από την ημέρα της βύθισης του πλοίου το 1980, έχουν πραγματοποιηθεί πέραν του ενάμισι εκατομμυρίου καταδύσεις, ενώ κάθε χρόνο άνω των 40 χιλιάδων ατόμων επισκέπτονται το ναυάγιο» είπε.

Υπενθυμίζεται ότι το «Ζηνοβία» κατασκευάστηκε το 1979 στη Σουηδία, είχε 173 μέτρα μήκος, 23 μέτρα πλάτος και 13 μέτρα ύψος και ξεκίνησε το παρθενικό του ταξίδι από το Μάλμο στις 4 Μαΐου 1980. Το πλοίο ήταν φορτωμένο με 108 φορτηγά αυτοκίνητα, εμπορεύματα, όπως συστήματα κλιματισμού, παιγνίδια και τρόφιμα αξίας πέραν των 200 εκατομμυρίων κυπριακών λιρών. Στο πλοίο υπήρχαν και 140 επιβάτες και κατευθυνόταν στην Συρία , όταν στα μισά της διαδρομής Αθήνας – Ηρακλείου παρουσίασε σοβαρά προβλήματα με την άντληση νερού που είχαν ως αποτέλεσμα να χάσει την ισορροπία του.

Μετά τις απαραίτητες διορθώσεις στο λιμάνι του Πειραιά το πλοίο ξεκίνησε για τον τελικό του προορισμό όταν στις 3 Ιουνίου κάνοντας σταθμό στην Λάρνακα, διαπιστώθηκε ότι το πρόβλημα εξακολουθούσε να υπάρχει. Αφού αποβιβάστηκαν οι επιβάτες από το πλοίο, ρυμουλκήθηκε και αγκυροβόλησε 2000 μέτρα μακριά από το λιμάνι της Λάρνακας. Ωστόσο το πλοίο άρχισε σιγά – σιγά να παίρνει κλίση προς την δεξιά του πλευρά και στις 7 Ιουνίου 1980, βυθίστηκε 42 μέτρα κάτω από το νερό, στην θαλάσσια περιοχή Λάρνακας.