Είσαι εμβολιασμένος; Τι ισχύει σε περίπτωση που βρεθείς θετικός σε κορωνοϊό ή είσαι στενή επαφή

Λειτουργός Τύπου του Υπουργείου Υγείας, Μαργαρίτα Κυριάκου υπενθύμισε την διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθούν όσοι εντοπίζονται θετικοί στον κορωνοϊό.

Συγκεκριμένα, υποχρέωση αυτοπεριορισμού διάρκειας 14 ημερών εφόσον ανιχνευθούν θετικοί στον ιό έχουν όλοι ανεξαιρέτως οι πολίτες, είτε έχουν εμβολιαστεί είτε όχι. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει άμεσα να τεθούν σε καθεστώς περιορισμού, να ενημερώσουν και να καταγράψουν τις επαφές τους για σκοπούς ιχνηλάτησης. Όπως τόνισε η κ. Κυριάκου, το διάστημα της «καραντίνας» παραμένει 14 ημέρες ακόμη και αν κάποιος κατέχει αρνητικό αποτέλεσμα PCR εξέτασης.

Υπενθυμίζεται ότι ως στενές επαφές θεωρούνται τα άτομα με τα οποία το κρούσμα είχε επαφή πάνω από 15 λεπτά με απόσταση λιγότερη των δύο μέτρων κατά τις δύο προηγούμενες ημέρες (εάν είναι ασυμπτωματικός) ή δύο ημέρες πριν την εκδήλωση συμπτωμάτων.

Τι ισχύει αν είσαι στενή επαφή

Εάν κάποιος έχει ολοκληρώσει το εμβολιαστικό του σχήμα, έχει παρέλθει διάστημα δύο εβδομάδων και βρεθεί στενή επαφή κρούσματος κορωνοϊού, απαλλάσσεται από την υποχρέωση αυτοπεριορισμού.

Το ίδιο ισχύει και για όσους νόσησαν με τον ιό τους τελευταίους έξι μήνες.

Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί πλήρως, θα πρέπει να τεθούν σε καθεστώς εμβολιασμού για περίοδο 14 ημερών, ή 7 ημερών, εφόσον υποβληθούν σε μοριακή εξέταση (PCR) με αρνητικό αποτέλεσμα.

Check Also

Υγεία: Ποιες βλάβες προκαλούν τα αναψυκτικά στον οργανισμό

Υγεία: Ποιες βλάβες προκαλούν τα αναψυκτικά στον οργανισμό Τα αναψυκτικά είναι πραγματικά δημοφιλή σε όλο …

Υγεία: Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ

Υγεία: Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ Κάθε χρόνο στις 21 Σεπτεμβρίου, γιορτάζεται η  Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ με σκοπό …