Είναι το μέλλον της Κύπρου σε αδιέξοδο;

Σειρά: Revolution of the Mind

Ο νέος Πρόεδρος της Κύπρου κ. Νίκος Χρυσοδουλίδης επισκέφθηκε πρόσφατα τις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αλλά και να συναντηθεί με τους επικεφαλής της ΕΕ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) για να τους υπενθυμίσει όλους —για άλλη μια φορά— ότι η Ευρω-Κύπρος συνεχίζει να να είναι υπό κατοχή από τον τουρκικό στρατό.

Έφτασε για να παρακαλέσει τους αρχηγούς της ΕΕ να προσπαθήσουν να πείσουν την Τουρκία—μέσω κάποιου είδους πολιτικές υποσχέσεις ως κίνητρο— για την επανέναρξη των αποτυχημένων διαπραγματεύσεων στο Κραν-Μοντάνα. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το ταξίδι στις Βρυξέλλες δεν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα και επέστρεψε πίσω με άδεια χέρια, αλλά παρόλα αυτά, αρκετά ικανοποιημένος!

Την ίδια μέρα, ο Σουλτάνος Ερντογάν επισκέφθηκε τον κατεχόμενο βόρειο τομέα της Κύπρου για να καθησυχάσει τους οπαδούς του ότι το νησί παραμένει διχασμένο. Ενώ βρισκόταν εκεί, πέταξε μια βόμβα: ανακοίνωσε την παράνομη ανέγερση μιας νέας πόλης στην κατεχόμενη περιοχή της Δερύνειας με πάνω από 1.200 σπίτια και διαμερίσματα για τη στέγαση χιλιάδων Τούρκων υπηκόων, εισαγόμενων από την Τουρκία.

Η ανακοίνωση του Ερντογάν έχει πιάσει την Κυπριακή Κυβέρνηση στον ύπνο —ξανά!

Είναι σύμπτωση η στιγμή αυτών των γεγονότων; Ποιος μπορεί να πει παρά μόνο, ένα πράγμα έχει γίνει φανερό. Η Άγκυρα δεν θα εγκαταλείψει τις φιλοδοξίες της να εδραιώσει τον έλεγχο και την επιρροή της Τουρκίας στην περιοχή και όχι μόνο! Ο εξισλαμισμός του κατεχόμενου βόρειου τμήματος της Κύπρου παίζει κρίσιμο ρόλο για τους θρησκευτικούς στόχους του Ερντογάν! Αυτός που ελέγχει το νησί, ελέγχει την Ανατολική Μεσόγειο!

Ο Ερντογάν θα κάνει τα πάντα να αγκυροβολήσει τα νύχια του στο νησί για να πραγματοποιήσει το διαστρεβλωμένο νεο-οθωμανικό όνειρό του. Παράλληλα, σχεδιάζει επίσης να κατασκευάσει μια μεγάλη Ναυτική Βάση στην Αμμόχωστο καθώς και μια στρατιωτική Πολεμική Αεροπορία εκτός από την υπάρχουσα Βάση Drones στην Καρπασία. Ο πλήρης μουσουλμανικός αποικισμός του κατεχόμενου βορρά βρίσκεται τώρα σε πλήρη κίνηση χωρίς κανείς να έρχεται να σώσει το νησί!

Ο κ. Νίκος Χρυσοδουλίδης σίγουρα αντιμετωπίζει ένα τεράστιο εμπόδιο για να ξεπεραστεί, αλλά θα λάβει πράγματι ριζοσπαστική θέση ως Πρόεδρος και θα απαιτήσει από την ΕΕ να εφαρμόσουν ριζικές αποφάσεις για τον τερματισμό της κατοχής της εδαφικής ακεραιότητας ενός κράτους μέλους από την Τουρκία; Ή, απλώς θα επαναλάβει τις αποτυχίες των πρώην Προέδρων που υπέκυψαν από ξένες πιέσεις και απέτυχαν να επενδύσουν σε ένα ισχυρό αμυντικό πρόγραμμα ως αποτρεπτικό!

Ένα ανυπεράσπιστο έθνος γίνεται σύντομα ένα καταδικασμένο έθνος και αν η Κύπρος διατηρήσει τη μοιρολατρική και παθητική πολιτική της, υπάρχουν πιο μαύρα σύννεφα στο μέλλον!

Στην πραγματικότητα, η Κύπρος σήμερα δεν έχει καθόλου έναν ένοπλο στόλο Ναυτικού και ούτε μια Πολεμική Αεροπορία όπως το Ισραήλ που να είναι ικανή να υπερασπιστεί τη χώρα ενάντια στους εχθρούς του κράτους. Αντίθετα, βασίζεται στη φιλανθρωπία άλλων και όλοι γνωρίζουν τα αποτελέσματα τέτοιων αποτυχιών – η τουρκική εισβολή και κατοχή του Ιουλίου 1974 στην Κύπρο είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που πολλοί θα ήθελαν να σαρώσουν κάτω από το χαλί!

Όταν οι αναποτελεσματικές παλιές πολιτικές γεμάτες πολιτικές παγίδες που δεν αναγνωρίζονται και δεν εγκαταλείπονται, το μόνο αποτέλεσμα για την Κύπρο είναι η τελική διάλυση της Δημοκρατίας. Αλλά εκεί μπορεί να λάμψει μια δυναμική ηγεσία, όπου όλοι οι άλλοι απέτυχαν το κράτος!

Υπό το υπάρχον κλίμα, η κυβέρνηση μπορεί να πάρει την πρωτοβουλία και να εισαγάγει μια νέα στρατηγική. Μία από τις πρωτοβουλίες είναι να αγνοήσει τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ: ένας άνθρωπος που έχει αποδειχθεί το βασικό εμπόδιο για τη συμφιλίωση και την ένωση του νησιού! Χωρίς αμφιβολία, έχει γίνει η μαριονέτα της Τουρκίας στη Λευκωσία επηρεασμένος από ντόπιους εθνικιστές για ψήφους και την εξτρεμιστική τουρκική οργάνωση Γκρίζοι Λύκοι!

Προκαλούμενη από τις απειλές της Άγκυρας και την αδιαλλαξία του Τατάρ, η κυβέρνηση Χρυσοδουλίδη θα μπορούσε να εξετάσει το Σχέδιο Β και να εγκαταλείψει τις άκαρπες πολιτικές του παρελθόντος. Στην πραγματικότητα, οι συνομιλίες θα μπορούσαν να ξεκινήσουν απευθείας με τους Τουρκοκύπριους, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών κομμάτων και των κοινοτικών οργανώσεων για μια πορεία προς τα εμπρό.

Κερδίζοντας την εμπιστοσύνη των Τουρκοκυπρίων ψηφοφόρων για μια λύση, Φτιαγμένη στην Κύπρο, για την Κύπρο από Κύπριους” είναι κρίσιμης σημασίας και θα μπορούσε να παίξει καθοριστικό ρόλο στις επόμενες ΤΚ γενικές εκλογές στον κατεχόμενο Βορρά. Αλλά δυστυχώς, aυτό το θέμα της προσέγγισης φιλίας έχει αγνοηθεί εντελώς από την κυβέρνηση εδώ και χρόνια! Είναι καιρός να αναζωπυρωθεί αυτή η ελπίδα για συμφιλίωση αγνοώντας τα πολιτικά πιόνια!

Όμως, φαίνεται ότι η νέα κυβέρνηση αποφάσισε να βάλει όλα τα αυγά της σε ένα καλάθι εμπιστευόμενη σε μια ασαφή ρητορική της ΕΕ/ΟΗΕ —50 χρόνια ψηφισμάτων του ΟΗΕ και πολιτικών αποτυχιών, είναι πάρα πολύ καιρός να περιμένει κανείς για δικαιοσύνη και ασφάλεια στην Kυπρο! Εν τω μεταξύ, ο χρόνος είναι σημαντικός και κάτι πρέπει να δώσει!

Η κυβέρνηση στην πραγματικότητα πρέπει να επιλέξει εάν η Κυπριακή Δημοκρατία θέλει να επιβιώσει ως έθνος ή ως διχασμένο κράτος! Η υπάρχουσα εμμονή και τυφλή υπακοή για την ΕΕ δεν έχει μέχρι στιγμής δώσει τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Στην πραγματικότητα απέτυχε! Ωστόσο, η Ευρω-Κύπρος θα ενταχθεί στο Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν (SIS) στις 25 Ιουλίου 2023 για βαθύτερες πολιτικές για τη μετανάστευση και εγκαταλείποντας το δικαίωμα της Δημοκρατίας να διαμορφώνει εθνική πολιτική για το θέμα. Αυτό μόνο ως “πολιτική υποδούλωση” μπορεί να χαρακτηριστεί!

Κάποιοι θα υποστήριζαν ότι η ένταξη στην ΕΕ έχει αποδειχθεί ένα λάθος και έχει έρθει η ώρα να ξανασκεφτούμε τη σχέση της Κύπρου με αυτόν τον παντοδύναμο γραφειοκρατικό θεσμό που κυριαρχείται από μια ομάδα μη εκλεγμένων αλλά διορισμένων άδοξων πρώην-πολιτικών.

Μετά από μια σχεδόν 20ετή ένταξη (1η Μαΐου 2004) υπάρχει οπωσδήποτε ανάγκη για σοβαρή ανατίμηση και δημόσιο διάλογο της σχέσης της Κύπρου με την ΕΕ, αλλά και η επείγουσα ανάγκη για άμεσες σαρωτικές αλλαγές—αλλαγές που απαιτούν:

  1.    Η Κομισιόν της ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις κατά της Τουρκίας χωρίς να αμφιταλαντεύεται, με τον ίδιο τρόπο που ενήργησε κατά της Ρωσίας! Αν είναι αρκετά καλό να υποστηρίζει την Ουκρανία —μια μη μέλος της ΕΕ— σύμφωνα με την ίδια αρχή, είναι επίσης αρκετά καλό να υποστηρίζει την Ευρω-Κύπρο!
  • Η ΕΕ πρέπει να εφαρμόσει πρακτικά μέτρα για να τερματίσει την απόρριψη παράνομων ψευδοασύλου μεταναστών/προσφύγων στην Κύπρο μέσω Τουρκίας και κατεχομένων, που αλλάζει συστηματικά τον δημογραφικό χαρακτήρα του μικρού νησιού!
  • Τα ανοίγματα κατά μήκος της Πράσινης Γραμμής —υπό την εξουσία και τον έλεγχο της ΕΕ/ΟΗΕ— που επιτρέπει την ελεύθερη κυκλοφορία, το εμπόριο και τη ροή ανθρώπων πρέπει να τα κλείσουν σε όλους υπό όρους—με εξαίρεση τους Τουρκοκύπριους, τις οικογένειές τους και όλους τους νόμιμους κατόχους Κυπριακής υπηκοότητας και των ημερήσιων τουριστών—μέχρι η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Ηνωμένα Έθνη ασκήσουν την εξουσία τους και να βάλουν τέλος στις παράνομες τουρκικές δραστηριότητες εντός της Πράσινης Γραμμής και Ουδέτερη Ζώνη και πέραν αυτής!
  • Να καταστήσει απολύτως σαφές στις Βρυξέλλες ότι η Κύπρος θα ασκήσει ΒΕΤΟ στην αίτηση ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ εκτός εάν αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κύπρο και ανοίξει τα λιμάνια της σε όλα τα πλοία υπό σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας!
  • Εάν όλα αποτύχουν: να ενεργοποιήσει και να υποβάλει μια προειδοποίηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα εξετάσει το ενδεχόμενο οικειοθελούς και μονομερούς αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση – σύμφωνα με το άρθρο 50 – εκτός εάν η Κύπρος δει πραγματική πρόοδο στην εμπλοκή της ΕΕ για τον τερματισμό της κατοχής από την Τουρκία σε ένα κράτος μέλος της ΕΕ!

Τα σταθμά μιας πολιτικής δύο επιπέδων που ασκεί η Ευρωπαϊκή Ένωση σίγουρα προκαλεί ένα σοβαρό ερώτημα: εάν η Κύπρος να παραμείνει πλήρως ενοποιημένο κράτος μέλος της ΕΕ ή απλώς να παραμείνει εμπορικός εταίρος του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕEA) που επιτρέπει σε χώρες να συμμετέχουν στην ενιαία αγορά της ΕΕ —όπως η Ισλανδία, η Νορβηγία και το Λιχτενστάιν— χωρίς πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές ενσωμάτωση!

Η τρέχουσα “λύση” που σχεδιάστηκε για να διαλύσει την Κυπριακή Δημοκρατία κάτω από μια αρχαϊκή “λύση δύο κρατών”—έναν ξεχωριστό μουσουλμανικό βορρά και ένα ελληνικό κράτος στον νότο—στο πλαίσιο μιας Διζωνικής, Δικοινοτικής Oμοσπονδίας (BBF)—η οποία δεν υπάρχει σε καμία άλλη χώρα—δεν θα λειτουργήσει και αναμφίβολα θα απορριφθεί από το εκλογικό σώμα.

Ευτυχώς, η ανακάλυψη φυσικού αερίου στη Ζώνη Αποκλειστικής Θαλάσσιας Προστασίας της Κύπρου παρέχει τη μεγαλύτερη ελπίδα και καταλύτη για επανένωση. Κάτω από τη συνετή διαχείριση των εσόδων από ενεργειακούς πόρους—όπως το επιτυχημένο “Fund” της Νορβηγίας αξίας άνω των €1.4 τρισεκατομμυρίων και αυξάνεται κατά δισεκατομμύρια—ο αναμενόμενος πλούτος που θα παράγεται από τις πωλήσεις φυσικού αερίου, μπορεί να ωφελήσει τόσο τους Ελληνοκύπριους όσο και τους Τουρκοκύπριους που θα ζουν ως ισότιμοι πολίτες με μια ιθαγένεια της Δημοκρατίας.

Στην πραγματικότητα τα εισοδήματα από την ενέργεια μπορεί να προστατεύσει και να οικοδομήσει οικονομικό πλούτο και ασφάλεια για τα επόμενα χρόνια για όλες τις μελλοντικές γενιές! Η διαθεσιμότητα τεράστιας ποσότητας κοιτασμάτων φυσικού αερίου έχει σίγουρα ωθήσει την Κύπρο σε ένα νέο επίπεδο: ένα επίπεδο που θα μπορούσε να αποδειχθεί είτε ευλογία, ή είτε μια κατάρα!

Ωστόσο, οι προοπτικές για το μέλλον της χώρας παραμένουν θετικές εφ’ όσων η νέα ηγεσία ενεργεί προς το συμφέρον της Κύπρου και όχι προς το συμφέρον της ΕΕ και άλλων του οποίου ο πρωταρχικός στόχος είναι να φτιάχνουν τις δικές τους φωλιές!

Αν κυβερνηθεί με σύνεση αυτό το νησί, έχει τη δυνατότητα να γίνει το λαμπερό “Μαργαριτάρι της Μεσογείου” όπου όλοι οι πολίτες θα μπορούν να ζήσουν με ευημερία και ειρήνη υπό μια Δημοκρατία, Κράτος Δικαίου και Iσότητα και όχι υπό καθεστώς διχασμού, εκφοβισμού και διαφθοράς!

Ανδρέας Χ Χρυσάφης

Συγγραφέας – Καλλιτέχνης – Αρθρογράφος

4 Ιουλίου 2023

Ο Ανδρέας X. Χρυσάφης είναι ο συγγραφέας του “Who Shall Govern Cyprus-Brussels or Nicosia?” και άλλους τίτλους αλλά και αναγνωρισμένος καλλιτέχνης.

Σύνδεσμοι έργων του συγγραφέα:

www.artpal.com/chrysafis