Είναι η Ελλάδα μια κανονική χώρα;

Άρθρο γνώμης του Γεωργίου Βασιλάκη Οικονομολόγου-Φοροτεχνικού

Το παραπάνω ερώτημα προκύπτει μετά από τις αισιόδοξες νότες που αναπαράγονται από δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων με βαση το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Με έκπληξη μου βλέπω να αναρωτιέται ο Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτριος Παπαδημητρίου στη συνέντευξη του στο Bloomberg tv στις 20/06/2017 ότι ενώ τα έχουν κάνει όλα σωστά στα Εργασιακά και στο Συνταξιοδοτικό έχουν εφαρμόσει τις εργαλειοθήκες 1,2,3 του ΟΟΣΑ και μένουν 24 μεταρυθμίσεις για να ολοκληρωθεί το έργο της κυβέρνησης σ αυτό το τομέα οι αγορές  δεν το αντιλαμβάνονται να αρχίσουν να επενδύουν και να χρηματοδοτούν.

Μια χώρα που λειτουργεί με ρυθμούς capital control περιμένει με αγωνία τη δόση για να εξοφλήσει ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις οι πολίτες της 453 000 οφείλουν πάνω από 30 000 ευρώ ασφαλιστικές εισφορές απέχει πολύ από τη κανονικότητα.Όταν για τις επικουρικές συντάξεις υπάρχει μαθηματικός τύπος ο οποίος δεν μπορεί να εκδώσει συντάξεις γιατί δεν υπάρχουν από τη στατιστική υπηρεσία οι παράμετροι και ενώ αυτά ήταν γνωστά στο αρμόδιο υπουργείο αυτό εκώφευε.

Η συσώρευση οφειλών των Ελλήνων κατά 1 δισ κάθε μήνα με σωρεία κάθε είδους φόρων λόγω αδυναμίας εξόφλησης σε πείσμα της αύξησης των συντελεστών της φορολογίας σημασία δεν έχει πόσα επιρίπτεις αλλά πόσα μπορεί να αντέξει μια κοινωνία.

Τελευταία οι ληξιπρόθεσμες φετεινές υποχρεώσεις του Δημοσίου ξεπερνούν τα 3,9 δις και όπως καλά ξέρουμε η Υγεία είναι πρωταθλητής 5 μήνες οφειλές στα φαρμακεία στα νοσοκομεία τα ίδια και στους εξαγωγείς η ίδια κατάσταση. Λέγεται ότι το έλλειμα του ΕΦΚΑ το συσωρευμένο ξεπερνά τα 22,5 δισ με εισπραξιμότητα γύρω στο 50% του στόχου εφευρίσκονται πηγές εσόδων ευφάνταστες όπως φορολόγηση αγροτικού εισοδήματος και περικοπή στο 60% σύνταξης ατόμων που έχουν γεωργικό εισόδημα ενώ είναι συνταξιούχοι όταν είναι μετά το δεύτερο εξάμηνο του 2016 και μετά.

Όταν επιρρίπτεις πρόστιμα σε κατόχους οχημάτων και η αστοχία σου είναι άνω των 200 .000 οχημάτων σε σύνολο 1 207 000 και μετά αναγκάζεσαι να τα παιρνεις πίσω υπό το βάρος λαθών αγγίζεις τα όρια της πρόκλησης.Δεν μπορείς να εντοπίσεις ασφαλισμένους 6 μήνες μετά τη λειτουργία του ΕΦΚΑ και θα είσαι γή της επαγγελίας με φορολικά νομοσχέδια που απωθούν τους πολίτες από την ανάληψη δραστηριότητας.

Δημόσιο χρέος άνω των 387 δισ και ιδιωτικό 240 δισ και πρωτόγνωρη μετανάστευση παραγωγικού κομματιού της χώρας η πολιτική της ηγεσία να πανηγυρίζει για το ότι το επόμενο τρίμηνο θα πληρωθούν με δάνειο τα δάνεια αυτών που μας δανείζουν βασικά με τη ματιά του Οικονομολόγου είναι κατάντια άλλες χώρες που ήταν σε μνημόνια να έχουν κάνει άλματα και εμείς μετέωρα βήματα.

Το να έχει ενεχυριασθεί ο πλούτος της χώρας και να ζητούν ασυλία για εκτιμητές επί ποινή παρακώλυσης της εγκρισης της δόσης είναι ο απόλυτος ευτελισμός της Δικαιοσύνης .