Δ.Χριστόφιας: Παραμονές της λήξης της θητείας του διορίζει Υποδιοικητή στην Κεντρική Τράπεζα.Έντονες αντιδράσεις

Αύριο έπειτα από απόφαση του, ο Πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας θα διορίσει υποδιοικητή στη Κεντρική τράπεζα, λίγες μόνο ημέρες πριν την λήξη της θητείας του, κίνηση που προκαλεί τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα, ο διοικητής είναι Ελληνοκύπριος και ο υποδιοικητής Τουρκοκύπριος. Σημειώνεται πως η θέση του υποδιοικητή παραμένει κενή μετά τις δικοινοτικές ταραχές του 1964.

Ο  Νίκος Αναστασιάδης προειδοποίησε ότι «οποιαδήποτε αντισυνταγματική πράξη θα ακυρωθεί», ενώ τόνισε πως ελπίζει να μην διανοηθούν να πράξουν κάτι ανάλογο.

Επιπλέον ο υποψήφιος για την Προεδρία, κ.Αναστασιάδης, σημείωσε πως :«Η νομιμότητα και η συνταγματική τάξη θα τηρηθούν από τη νέα διακυβέρνηση, πιστεύω όποια και αν είναι». Ενώ παρατήρησε πως πέντε χρόνια δεν χρειάζονταν υποδιοικητή κατηγορώντας τον πρόεδρο Χριστόφια ότι «προ της αποχώρησής του από τη διακυβέρνηση θέλει να αλώσει τα πάντα».

Από πλευράς κυβέρνησης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, έσπευσε να διευκρίνισε πως: «Ο διορισμός υποδιοικητή της Κεντρικής Τράπεζας είναι καθόλα συνταγματικός και νόμιμος» ανακοινώνοντας πως στη θέση του υποδιοικητή θα διοριστεί ο ανώτερος διευθυντής της Κεντρικής Τράπεζας Σπύρος Σταυρινάκης.

Την έκπληξη τους αλλά και την επίκριση τους εξέφρασαν και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ Φώτης Φωτίου το ΕΥΡΩΚΟ και οι Οικολόγοι, αλλά και ο Γιαννάκης Ομήρου ο οποίος δήλωσε «Απορούμε και εξιστάμεθα».