Δ. Συλλούρης: Απαιτείται λήψη μέτρων περικοπής εξόδων στο δημόσιο

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρης Συλλούρης, δήλωσε σήμερα ότι απαιτείται η λήψη τολμηρών μέτρων, που να στοχεύουν στην εξοικονόμηση από τους προνομιούχους και να διαφυλάττουν τους μικρομεσαίους και τα ευάλωτα στρώματα.

Μιλώντας σε σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη για την οικονομία, ο κ. Συλλούρης εξέφρασε την ανάγκη για λήψη μέτρων περικοπής εξόδων στο δημόσιο τομέα, ως μια μέθοδο πουν θα συμβάλει στην συντομότερη έξοδο από το μνημόνιο.

«Η κατάσταση απαιτεί σημαντικές αλλαγές. Η Κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε καθορισμό ανώτατου ορίου στους μισθούς και τις συντάξεις στον δημόσιο και τον ημιδημόσιο τομέα. Από τη ρύθμιση αυτή δεν πρέπει να εξαιρείται κανένας κρατικός αξιωματούχος ακόμα και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας», πρόσθεσε.

Με την μέθοδο αυτή, δηλαδή τον καθορισμό του ανώτατου ποσού τόσο στους μισθούς όσο και στις συντάξεις του δημοσίου, θα σμικρυνθεί το χάσμα που υπάρχει σήμερα ανάμεσα στους πολίτες που λαμβάνουν πολύ υψηλούς μισθούς και μεγάλες συντάξεις και στους πολίτες που λόγω της κρίσης μειονεκτούν και υστερούν, είπε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος.

«Θα μειωθεί η κοινωνική ένταση και θα εξοικονομηθούν τέτοια ποσά, έτσι ώστε να αποτραπούν επιπρόσθετες περικοπές στους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους και του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα. Στο πλαίσιο της πραγματικής εξυγίανσης της κρατικής μηχανής, θα πρέπει επίσης να καταρτιστούν σχέδια εναλλαξιμότητας και να μειωθούν θέσεις, που δεν χρειάζονται, αφού δεν έχουν καμία λειτουργική προσφορά στον μηχανισμό της δημόσιας υπηρεσίας. Το μέτρο της μείωσης θέσεων πρέπει να στοχεύει κυρίως διευθυντικές θέσεις. Και γνωρίζουμε ότι σε πολλές υπηρεσίες υπάρχει περίσσευμα διευθυντικών στελεχών», συμπλήρωσε.

Καταλήγοντας, ο κ. Συλλούρης είπε ότι «εάν θέλουμε να απαλλαγούμε το συντομότερο δυνατό από το μνημόνιο, πρέπει, χωρίς ενδοιασμούς και φόβους για πολιτικό κόστος, να προχωρήσουμε στη λήψη τολμηρών μέτρων, που να στοχεύουν στην εξοικονόμηση από τους προνομιούχους και να διαφυλάττουν τους μικρομεσαίους και τα ευάλωτα στρώματα».